Consumul de fructe și legume este recomandat de toți medicii toți dieteticienii și nutriționiștii. Aproape fără excepție, fructele și legumele unt recomandate pentru orice dietă sănătoasă.
Cercetătorii au descoperit, recent, încă un beneficiu al consumului acestora, într-un studiu care a fost publicat de Neurology, citat de health.harvard.edu.
Studiul a analizat aproape 28.000 de bărbați, cu vârsta medie de 51 de ani, care au completat chestionare la fiecare patru ani timp de 20 de ani despre câte porții de fructe, legume și alte produse alimentare le mâncau în fiecare zi. Participanții au completat teste care au dat date despre gândire și abilitaăți de memorie cu cel puțin patru ani înainte de sfârșitul studiului, când vârsta medie a fost de 73 de ani.
Cercetătorii au descoperit că bărbații care au consumat cele mai multe porții zilnice de legume și fructe (șase sau mai multe porții) aveau mai puține șanse de a le cădea abilitățile de gândire, față de bărbații care au consumat cele mai puține porții (aproximativ două porții zilnice sau mai puțin). O porție de fructe a fost definită ca o ceașcă de fructe întregi sau o jumătate de ceașcă de suc de fructe. O porție de legume era o ceașcă de legume crude sau două cupe de verdeață cu frunze.
Conexiunea? Oamenii de știință au speculat că antioxidanții și substanțele bioactive - cum ar fi vitaminele A, B, C și E; carotenoide; flavonoide; și polifenoli - găsiți în fructe și legume pot reduce stresul oxidativ al creierului, ceea ce, în fapt, poate împiedica disfuncția creierului legată de vârstă, cum ar fi pierderea memoriei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.