Friptura și cârnații, cum se gătesc corect. Greșeala pe care ai făcut-o până acum. Ce să faci să-ți iasă friptura FRAGEDĂ pentru Crăciun

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Friptura si carnatii - Foto: Freepick @KamranAydinov @Ihor Bondarenko @natashabreen
Friptura si carnatii - Foto: Freepick @KamranAydinov @Ihor Bondarenko @natashabreen

Cum se gătesc corect friptura și cârnații. Cum pregătești o friptură fragedă și care e secretul pentru masa de Crăciun.

Sărbătorile de iarnă sunt la câteva zile distanță, iar gospodinele au început deja să-și facă planul pentru preparatele pe care le vor pune pe masă. 

Pe lângă celebrele salate și aperitive și nelipsitele sarmale, de pe masă nu lipsește și friptura din carne de porc cu cârnați.

VEZI ȘI: De ce ajutăm doar de sărbători și ce să NU faci NICIODATĂ dacă vrei să donezi. Fii mai bun, dar NU doar de Crăciun! Leca: E ILUZIA că faci un lucru bun

De aceea, medicul nutriționist Anca Hâncu ne-a explicat cum se prepară corect friptura și cârnații pentru a nu se depune și pentru a nu ne face probleme de Crăciun sau Revelion.

“Friptura de porc poate fi găsită la cuptor, cu o cantitate mică de ulei și cu vin, asta dându-i o savoare deosebită.

Cârnații pot fi făcuți tot la cuptor, sau fierți, și mai puțin prăjiți, pentru că nu sunt atât de sănătoși. 

Au dovedit studii, chiar studiul ORO efectuat în România, o prevalență ridicată a obezității și a supraponderii la persoanele care mănâncă prăjeli în cantitate mare.

Diabet: simptome, tratament. Cine e cel mai mare "mâncător de insulină". Doru Negru: Cu toții vom face o formă ușoară de diabet

Conform datelor studiului ORO, consumul a mai mult de trei mese pe zi, bogate cantitativ, mesele consistente după ora 21:00; precum și consumul unor cantități mari de alimente la interval mai mic de o oră față de masa precedentă sunt asociate cu obezitatea. 

Inclusiv mesele noaptea, consumul de untură, consumul alimentelor prăjite, sunt asociate cu creșterea în greutate. 

Mesele bogate de sărbători predispun românii la supraalimentație ducând ulterior la diverse probleme de sănătate, de aceea medicii nutriționiști recomandă consumul mâncărurilor cu măsură și combinația preparatelor tradiționale cârnați, lebărul, șorici, jumări, șunculiță, friptură de porc, sarmale cu legume și zarzavaturi, acestea din urmă reprezentând două treimi din farfuria cu mâncare.

Aș recomanda asezonarea preparatelor din carne, din această perioadă, cu salată de sfeclă sau cu legume. 

Cât se poate, nu neapărat cu cartofi, pentru că avem timp pentru cartofi tot anul. Încercați să aduceți alimente și din grupa legumelor și din grupa salatelor pe lângă toate bunătățile cu carne pe care doriți să le mâncați", a precizat dr. Anca Hâncu, pentru DC Medical. 

BONUS: Friptura fragedă, rețeta lui chef Nicolai Tand. Secretul pentru masa de Crăciun

 

Celebrul bucătar NIcolai Tand a dezvăluit secretul unei fripturi fragede pentru masa de Crăciun sau Revelion.

Friptura fragedă - Ingrediente

- 1 bucată mare de piept de porc (porchetta)

- 1 legătură de mărar proaspăt

- 1 legătură de salvie proaspătă

- 1 legătură de pătrunjel proaspăt

- 1 legătură de cimbru proaspăt

- 150 ml vin de Porto

- Ulei

- Sare

- Piper 

Friptura fragedă - Mod de preparare: 

- Se condimentează pieptul de porc bine cu sare și piper

- Se stropește cu vin de Porto

- Se lasă deoparte pentru ca aromele vinului, sarea și piperul să pătrundă în carne

- Între timp, verdeața se spală bine și se pune într-un blender

- Se adaugă puțin ulei de măsline, aproximativ o linguriță și se pasează totul

- Carnea se unge bine cu această pastă de verdețuri, se rulează strâns și se leagă temeinic cu sfoară alimentară

- Se lasă puțin la marinat aproximativ 30 de minute, apoi se îmbracă în folie de aluminiu

- Se pune la gătit în cuptor, la foc potrivit, timp de aproximativ 3 ore

- La final, se desface folia și se mai lasă să capete o crustă rumenă, apoi se scoate și se lasă la odihnit

- Se porționează și se servește cu garnitura preferată.

Poftă bună!

TREBUIE SĂ ȘTII ASTA:

Cafeaua, "sănătate curată". Doru Negru: Hai să fim serioși! Sunt povești că îți crește tensiunea. Cafeaua e vasodilatator

Crăciunul, "sărbătoarea BURȚII". Doru Negru: Intoxicație cronică voluntară cu mâncare. Ne-a spus cineva vreodată - NU mai mânca, mă, că mâncarea e OTRAVĂ curată?

Cura de slăbire, "cea mai mare tâmpenie cu putință". De ce să mănânci din 3 în 3 ore. Doru Negru: Celula, nemernica, distruge mușchiul, nu grăsimea

Ce trebuie să mâncăm în funcție de forma dinților și De Ce ne cad dinții de la o vârstă. Doru Negru: Și noi ce facem? Ne punem dinți de fier și măsele de oțel

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel