Frigul ne poate afecta grav sănătatea. Riscurile sunt uriașe. Atunci când sunteți expus la temperaturi scăzute, corpul dumneavoastră începe să piardă căldură mai repede decât o poate produce.
Expunerea prelungită la frig va consuma în cele din urmă energia stocată de corpul dumneavoastră. Rezultatul este hipotermia sau o temperatură corporală anormal de scăzută. O temperatură corporală prea scăzută afectează creierul, făcând victima incapabilă să gândească clar sau să se miște bine.
Dr. Tudor Ciuhodaru a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL la ce riscuri ne expunem atunci când afară este foarte frig.
”Poți face infarct. Astea sunt riscurile frigului. Efortul fizic făcut pe frig, riscul de infarct crește cu 2% pentru fiecare scădere a temperaturii sub 0 grade. Un grad Celsius sub 0, înseamnă 2%. Crește major riscul de infarct. În special, vorbim despre bărbați, indiferent de vârstă care dimineața se duc la zăpadă, în general, neantrenați din punct de vedere fizic și care nu își evaluează corect rezistența și pacienți care au afecțiuni cardiovasculare”, a explicat dr. Tudor Ciuhodaru, în exclusivitate pentru DC Medical.
Frigul, simptomele care indică un infarct
Un studiu recent sugerează că pentru persoanele care prezintă un risc crescut de boli de inimă sau care o au deja să nu se expună în frig și să nu lopăteze zăpada. Conform estimărilor anterioare, aproximativ 100 de persoane - cea mai mare parte bărbați - mor în timpul sau imediat după ce au lopătat zăpada.
Cu cât zăpada este mai mare, cu atât mai mulți bărbați au fost expuși riscului de a face infarct. De exemplu, pentru ninsorile de peste opt centimetri, s-a înregistrat o creștere cu 16% a internărilor în spital față de zilele fără zăpadă. Cu cât zăpada este mai adâncă, cu atât mai mulți oameni au murit din cauza atacurilor de cord. O creștere de 34% a fost observată a doua zi după o ninsoare de opt inci și s-au observat rate mai mari atunci când a căzut și mai multă zăpadă.
”Nu trebuie neglijate trei categorii de simptome:
- pe lângă durerea precordială clasică, gheară care se duce în umărul stâng, în brațul stâng
- simptomele digestive: greață, vărsături, dureri epigastrice. Pot fi semne ale unui infarct inferior și pot fi puse pe seama a ceea ce au mâncat seara
- osteorarticulare și respiratorii, adică dureri cervicale, de spate, de gât, respirație sacadată, transpirație abundentă, senzație de amețeli. Pot fi semne de infarct. Nu neglijați aceste simptome.
Frigul, umezeala și vântul fac ca temperaturile resimțite de organism să fie mai mici decât cele pe care le indică termometrul”, a mai explicat dr. Tudor Ciuhodaru.
Frigul, cum să îl combatem
”De fiecare dată este necesar să avem îmbrăcăminte groasă, impermeabilă care să acopere zonele prin care pierdem căldura, adică față, cap, mâini. Mănușile cele mai faine sunt cele de pe vremea bunicii, cele cu un singur deget. Trebuie încălțăminte care să nu jeneze, să fie impermeabilă. Nu stați cu haine ude când e frig, cu atât mai mult când bate vântul. Degerăturile se instalează cu ușurință.
Riscurile efortului fizic depus în frig, în primele ore ale dimineții este crescut. Crește riscul de a face infarct.
Dacă nu vă presează nimic, evitați primele ore ale dimineții și seara când este foarte frig”, a mai precizat dr. Tudor Ciuhodaru.
Care este legătura dintre infarct și efortul depus în zilele geroase
Lopătatul zăpezii poate ridica ritmul cardiac și tensiunea arterială mai rapid și mai dramatic decât multe alte tipuri de exerciții fizice.
Lopătatul zăpezii necesită utilizarea mușchilor brațului, care pentru majoritatea oamenilor este mai obositoare decât alte exerciții fizice.
Îndepărtarea zăpezii are loc într-un mediu rece. Acest lucru este important, deoarece temperaturile scăzute pot determina constricția vaselor de sânge.
Antrenamentul brusc, obositor poate suprasolicita un organism care nu este obișnuit cu efortul fizic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.