Frica de cutremur îi poate afecta nu doar pe copii, ci și pe adulți. Frica de cutremur este un sentiment real, care poate duce chiar la atacuri de panică. Un cutremur a avut loc în această dimineață în zona seismică Vrancea. Cutremurul a avut o intensitate de 5,4 grade pe scara Richter.
Autoritățile ne recomandă să ne păstrăm calmul în cazul unui cutremur. Doar că, în creier se petrec anumite modificări în momentul în care un cutremur se produce. Psihologii explică cum am putea, totuși, să ne pătrăm calmul în timpul unui cutremur.
”E normal ca atunci când ne confruntăm cu o asemenea situație să ne cuprindă anxietatea, frica, neliniștea. Corpul nostru reacționează, creier transmite o serie de semnale de alarmă pentru că ieșim din rutina obișnuită. A ne păstra calmul nu înseamnă a nu simți nimic, ci înseamnă doar a face loc în universul nostru interior, a accepta toate aceste reacții, trăiri fără să le exagerăm.
În momentul în care simțim o emoție de frică, nu putem să nu simțim acea emoție în corp, chiar dacă mintea vine și ne spune că nu ar trebui să o simțim. E mult mai benefic dacă în astfel de situații facem câteva exerciții de respirație, ne amintim că este doar frica, emoție pe care o cunoaștem de când ne-am născut și totul este în regulă pentru că, din fericire, acest cutremur nu a avut consecințe majore. A ne păstra calmul este a accepta ceea ce simțim în corp”, a explicat Gaspar Gyorgy, psiholog clinician și psihoterapeut relațional, la Digi 24.
Vezi și: https://www.dcmedical.ro/ce-sa-faci-in-caz-de-cutremur_642088.html
Atac de panică provocat de cutremur
Multe persoane se confruntă cu atacuri de panică după producerea unui cutremur. Există câteva modalități de a depăși această stare.
”E foarte posibil să suferim un atac de panică atunci când ne confruntăm cu astfel de situații. De asemenea este foarte important să îi abordăm cu aceeași stare de normalitate. Este în regulă ceea ce simți, permite-ți să respiri, poate ajuta să îi luăm în brațe, poate ajuta să îi ghidăm verbal prin faptul că le spunem să respire pe nas, să ducă aerul în abdomen, să îl rețină câteva secunde. Atacul de panică poate dura până la 10-15 minute, care pot fi extrem de neplăcute”, a mai explicat psihologul.
Cum le explicăm copiilor ce este un cutremur
Copiii pot fi, de asemenea, afectați de un cutremur. Psihologii au explicat cum trebuie să procedăm atunci când cei mici se sperie.
”De cele mai multe ori, panica copiilor va crește dacă își vor vedea părinții dezorientați. Dacă noi, în calitate de adulți nu vom putea să gestionăm suficient de matur astfel de momente, frica noastră va stârni și mai mult frica și anxietatea copilului. Primul pas este să ne liniștim, noi, ca părinți, și apoi să ne îndreptăm atenția asupra copilului transmițându-i că atâta timp cât suntem împreună nimic rău nu i se poate întâmpla.
În momentul în care copiii încep să plângă este important să le tolerăm manifestările. Este important ca pentru ei disconfortul să fie resimțit mai puternic, mai intens decât le simțim noi. A le spune că nu au de ce să plângă sau că nu ar trebui să plângă este o modalitate de invalidare emoțională. Îi luăm în brațe, le spunem cât de mult îi iubim și îi încurajăm să folosească respirația ca strategie de auto-reglare emoțională sau îi putem încuraja să își miște corpul, să sară într-un picior. Toate aceste activități prin care ne punem corpul în mișcare ne pot ajuta să gestionăm mai bine energia neplăcută din corp.
Frica de cutremur este o fobie specifică. Poate fi întâlnită la oamenii din populația generală. Este corelată, de cele mai multe ori, cu o experiență traumatică neprocesată din trecut. În aceste situații, să nu stăm să suferim, ci să îndrăznim să cerem ajutor din partea unui psiholog sau psihoterapeut”, a mai spus Gaspar Gyorgy.
Vezi și: https://www.dcmedical.ro/durerea-de-spate-presiune-dubla-in-pozitia-stand-pe-scaun_642087.html
Frica, de ce apare și cum putem scăpa de ea. Terapeut: Se poate transmite de la o generație la alta
Frica este un termen care descrie un răspuns emoțional ca reacție la ceva ce poate fi periculos sau amenințător. Frica este împărțită în: anxietate, atac de panică, PTSD (stres post traumatic) și fobii. Zilnic, mulți oameni de confruntă cu cel puțin un tip de frică, de la nervozitatea de a vorbi în public la fobii intense, iar în perioada pandemiei s-a accentuat teama de zonele aglomerate și de îmbolnăvire.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.