Frica, de ce apare și cum putem scăpa de ea. Terapeut: Se poate transmite de la o generație la alta

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
frica de ce apare si cum putem scapa de ea. FOTO: Freepik @asier_relampago
frica de ce apare si cum putem scapa de ea. FOTO: Freepik @asier_relampago

Frica este reacția emoțională la ceva periculos sau amenințător, iar de multe ori aceasta se află ”în mintea noastră”, potrivit terapeutului Gina Veveriță.

Frica este un termen care descrie un răspuns emoțional ca reacție la ceva ce poate fi periculos sau amenințător. Frica este împărțită în: anxietate, atac de panică, PTSD (stres post traumatic) și fobii. Zilnic, mulți oameni de confruntă cu cel puțin un tip de frică, de la nervozitatea de a vorbi în public la fobii intense, iar în perioada pandemiei s-a accentuat teama de zonele aglomerate și de îmbolnăvire.

Vezi și: Pandemia și sechelele emoționale. Psihoterapeut: Putem ajunge la afecţiuni mult mai grave

”Lucrurile par mult mai simple decât sunt, pentru că majoritatea fricilor sunt în mintea noastră. Aș împărți frica în mai multe categorii.

Prima este frica de supraviețuire, pentru instinctul de supraviețuire, ceea ce este ok și avem nevoie de ea. Ceea ce este interesant este că instinctul de supraviețuire se împarte în două, este luptă și fugi. Prima dată faci o alegere, dacă vrei să lupți sau dacă vrei să fugi, și apoi se declanșează emoția sau răspunsul. Dacă vreau să lupt se declanșează furia, dacă vreau să fug se declanșează frica. Nu este invers. Iar aceasta este frica instinctului de supraviețuire.

Apoi este frica aceasta care se află în imaginația noastră. Și există mai multe moduri de a ajunge la ea. Primul este pe vieți anterioare, un concept pe care unii oameni îl acceptă, alții nu.

Al doilea este transmis pe arborele genealogic - sunt foarte mulți oameni care au o frică, știu că nu e a lor, dar nici de unde vine. Mi-e frică, dar nu știu de unde vine. Se poate transmite de la o generație la alta, în timpul sarcinii cu atât mai mult”, a explicat Gina Veveriță, master trainer NLP la Vorbește lumea de la PRO TV.

Cum putem să scăpăm de frici

În ceea ce privește modul în care putem scăpa de frici, Gina Veveriță a precizat că există o tehnică - time line therapy - ”o ușoară transă, ca subconștientul să accepte ceea ce îi spui, lucru care va conduce la o colaborare foarte bună între conștient și subconștient”, a spus terapeutul, subliniind că această terapie se referă la ”emoțiile negative din trecutul unei persoane”.

Mai mult decât atât, prin această terapie se descoperă cauza care a declanșat frica, iar acest lucru ”se descoperă colaborând cu una din minți și ne interesează răspunsul care vine instantaneu, imediat, pentru că în minte, în subconștient, se stochează toate amintirile”, iar tu ”rulezi pe niște programe care au fost instalate. Nu ai cum să funcționezi decât pe baza informațiilor și a programelor inserate de-a lungul timpului”, a mai spus terapetul.

Atacul de panică, tot mai prezent în ultima vreme, este, în opinia terapeutului, ”o frică excesivă care poate să fie dusă și la fobie și este posibil ca o altă cauză să fie tristețea. Noi am făcut o hartă a emoțiilor negative și credem că cele mai multe emoții, derivate, pleacă de la furie, ură, apoi este supărarea, tristețea, frica și vinovăția.

Mai sunt două, foarte importante: durerea în suflet, care este o emoție pe care nu ai cum să o gestionezi, și rușinea”, a mai spus terapeutul, adăugând că ”rușinea și vinovăția, dacă ar fi să privim mai în detaliu, sunt emoții în corelație cu timpul. Dacă timpul nu ar exista nici acestea nu ar exista”.

Totodată, mai spune Gina Veveriță, ”majoritatea fricilor apar pentru faptul că tu nu te gândești la succes, ci te gândești la eșec”, iar printre cele mai frecvente frici se numără frica de vorbit în public, aceasta fiind și cea mai bine reprimată, frica de înălțimi, iar legat de anxietate, una dintre frici este cea legată de moarte.

”Se poate transmite cumva, că atunci când îți este frică de moarte, de fapt îți este frică de viață”, a adăugat aceasta.

Tulburarea de stres post-traumatic (PTSD), balaurul zilelor noastre. Leca: Nu vă lăsați manipulați! Până în 2018 aveau 5% dintre români, acum au peste 50%

Întreaga lume este prinsă în capcana bolilor mintale, iar PTSD este afecțiunea zilelor noastre, afecțiune provocată de pandemia de COVID, de distanțarea fizică, de lipsa locurilor de muncă, de salariile prea mici, pensiile prea mici și de cheltuielile mult prea mari, la care s-au adăugat avertismentele despre criza financiară, creșterile ROBOR, explozia prețurilor facturilor și cel mai mult... de război, de arme nucleare, de durerea valului de ucrainieni veniți în România și de amenințările constante din ultimele mai bine de două luni.

În ceea ce-i privește pe români, cifrele sunt de-a dreptul îngrijorătoare, iar lipsa de informare, de comunicare și de educație își pun serios amprenta pe cei mai mulți oameni.

PTSD este se traduce prin tulburarea de stres post-traumatic, adică o tulburare care apare atunci când o persoană a trecut printr-un eveniment șocant, înfricoșător sau periculos.

În plus, frica declanșează multe schimbări în câteva fracțiuni de secundă în organism, pentru a ajuta la apărarea împotriva pericolului sau pentru a-l evita.

Despre PTSD, definiția exactă, simptome, cauze și tratament ne-a vorbit psihologul Radu Leca, care transmite un mesaj puternic în societate. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Frica de înălțime sau acrofobia. De ce apare și cum se tratează

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel