Franța, prima țară din lume care introduce dreptul la avort în Constituție. Ana Măiță: Este un precedent pentru cine are urechi să audă

Ana-Maria Bugiu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
drept avort foto:freepik
drept avort foto:freepik

Franța a devenit prima țară din lume care a făcut din avort un drept constituțional. În România, însă, situația stă diferit. ”Femeile trebuie să aibă dreptul să aleagă când devin mame”.

Avortul...fugim de el în țara noastră. A nu face avort este o cutumă a societății românești, care persistă de mult timp și nu putem preconiza până când. Sunt o mulțime de femei tinere în România, care nu se simt pregătite să devină mame, din mai multe considerente (situație financiară precară, nu au loc de muncă, nu dispun de o locuință, nu sunt sprijinite de familie, de partener, de nimeni și multe altele), dar care ajung însărcinate, fără voia lor. Și nu mai pot face nimic apoi.

Există, totuși, o speranță. Franța a devenit prima țară din lume care a consacrat dreptul femeilor de a solicita un avort ca pe o libertate constituțională, potrivit Reuters. Există speranța că poate, într-un viitor nu foarte îndepărtat, România îi va urma exemplul și va realiza cât de important este, înainte de toate, să dai viață unui copil dorit, născut din rodul iubirii, și nu în urma actelor de agresivitate și obediență sau că nu a vrut bărbatul să folosească prezervativ. 

Am discutat cu Ana Măiță, președinte al Asociației ”Mame pentru Mame”, despre precedentul creat de Guvernul francez, despre buba societății, în ceea ce privește dreptul la avort, la nivel mondial.

Franța, prima țară din lume care face din avort un drept constituțional

”Este un precedent foarte important, care arată că un stat european a înțeles cât de fragile sunt drepturile pe care femeile le-au câștigat cu mare greutate în ultima sută de ani. Franța a vrut să protejeze dreptul fundamental al femeilor de a decide asupra propriului corp și asupra momentului în care sunt pregătite să devină mame. 

Este un precedent pentru cine are urechi să audă. Problema este foarte complicată, pentru că, pe de o parte, avem această provocare a natalității. Peste tot în UE vedem că există această problemă a natalității, a reîmprospătării populționale.

Este absolut legitim ca orice stat să își dorească să se primenească populația, să existe familii cu copii care să înnoiască generațiile. Pe de altă parte, nu putem să jertfim pe altarul acestui obiectiv populațional drepturi fundamentale ale femeii. Atât timp cât femeile sunt cele care duc povara biologică și nu numai, și socială, de cele mai multe ori și, în cea mai mare măsură, a parentalității și a reproducerii, ele trebuie să aibă dreptul să aleagă când devin mame. 

La momentul acesta, sunt puține state care nu se confruntă cu această provocare, cu acest echilibru pe care trebuie să îl găsească între promovarea natalității, creșterea natalității și prezervarea drepturilor femeilor, inclusiv la întreruperea de sarcină, la cerere”, ne-a spus Ana Măiță, în exclusivitate pentru DC Medical. 

Cu alte cuvinte, ”pentru cine are urechi să audă”, poate fi începutul unei ere în care femeile vor avea drepturile fundamentale, pe care le-au cerut prin strigăte și ieșiri în stradă, acum aproape un veac. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel