Fractura de șold, intervenție chirurgicală. Dr. Răzvan Ionuț Dragomir: Fixăm cu șuruburi. Ne dorim să păstrăm șoldul biologic

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
fractura de sold - FOTO: Freepik@creativeart
fractura de sold - FOTO: Freepik@creativeart

O fractură de sold reprezintă o problemă serioasă, mai ales pentru persoanele în vârstă, dar și pentru altele, în funcție de gravitatea fracturii și de starea generală a pacientului. Intervenția minim invazivă în tratarea fracturilor de șold a devenit o opțiune din ce în ce mai populară și eficientă pentru pacienți.

Fractura de șold poate fi reparată cu ajutorul intervenției minim-invazive. Această abordare implică utilizarea tehnicilor chirurgicale care minimizează leziunile tisulare și perturbările asupra structurii osoase și a țesuturilor înconjurătoare. 

Ce presupune osteosinteza

Dr. Răzvan Ionuț Dragomir, medic primar Ortopedie Traumatologie la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL în ce presupune, de fapt, intervenția.

Beneficiile intervenției minim invazive pentru fracturile de șold includ o recuperare mai rapidă, o durată mai scurtă de spitalizare, o durere postoperatorie mai mică și un risc redus de complicații chirurgicale.

"În cazul intervenției de fixare, intervenția chirurgicală este minim-invazivă și este întotdeauna de preferat. Este o situație gravă care schimbă viața. Când ne gândim la un traumatism de șold se întrevede o suferință de lungă durată sau o intervenție de schimbare a șoldului, noi ne dorim să păstrăm șoldul biologic, șoldul nativ, să reparăm astfel de fractură. 

Osteosinteza se face în două feluri. În ambele cazuri este o fixare minim-invazivă. Totul se face sub control radiologic, fixăm cu șuruburi. Se introduc niște șuruburi prin partea laterală a femurului, prin interiorul colului până în capul femural. În felul acesta trecem de zona fracturată și fixăm fractura. 

Fractura de șold - FOTO: Freepik@sweet_tomato

Fixarea se face cu trei șuruburi. Incizia este minim-invazivă.

O altă modalitate de fixare a colului femural, mai ales atunci când fractura este mai jos pe col, bazicervicală, mai ales la o persoană tânără, activă, putem folosi un implant care se numește tijă centro-medulară pentru femurul proximal.

Este un montaj mai solid și permite fixarea prin interiorul osului. Este o intervenție minim-invazivă sub control radiologic. Potențialul de vindecare al osului se păstrează, dar condiția esențială este ca fractura să fie nedeplasată, cu o minimă deplasare sau impactată", a explicat dr. Răzvan Ionuț Dragomir, medic primar Ortopedie Traumatologie la Spitalul Clinic SANADOR. 

Vezi mai multe în VIDEO:

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel