Fotoprotecția solară, necesară și primăvara. Panțuru: Arsura solară este un efect imediat. Pe termen lung, crește riscul de a dezvolta un melanom

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
fotoprotectia solara. FOTO: Freepik @veronastudio
fotoprotectia solara. FOTO: Freepik @veronastudio

Protecția solară este necesară în orice sezon, chiar și în zilele înnorate. Expunerea fără fotoprotecție poate avea efecte pe termen lung, de la îmbătrânirea prematură a pielii la apariția cancerelor de piele.

Expunerea prelungită la soare duce la îmbătrânirea prematură, iar produsele de protecție solară trebuie folosite în orice sezon, nu doar vara, așa cum mulți credem.

Mai mult decât atât, protecția solară trebuie realizată inclusiv în rândul copiilor, având în vedere că pe termen lung, expunerea la soare poate duce la o îmbătrânire precoce, dar și să crească riscul de apariție a cancerelor de piele.

”Este important ca atunci când ne cumpărăm un produs de fotoprotecție să fim foarte atenți la tipul de ten căruia i se adresează. Adică, să ne fie potrivit nouă.

Pentru că dacă avem o piele uscată, vom avea produse mai grase. Dacă avem în schimb o piele seboreică, vom folosi spray-uri sau produse foarte fluide”, a declarat dr. Iulia Panțuru, medic specialist dermato-venerologie, la Neatza cu Răzvan și Dani  de la Antena 1.

Vezi și: Rezistența la insulină duce la grăsimea de pe burtă. Care este combinația ideală pentru a scăpa de ele. Pleșea, despre înfometare: Cea mai proastă soluție, hormonii o iau razna

UVA și UVB, diferențe și beneficii

Razele UVA și UVB sunt tipuri diferite de energie numită radiație ultravioletă (UV), întâlnită în mod obișnuit sub forma luminii solare. Atât razele UVA, cât și cele UVB pot dăuna pielii.

”Radiațiile UVA sunt cele care sunt responsabile de îmbătrânire precoce, A de la aging, și ele pătrund mult mai în profunzime în piele, drept urmare pot genera cancere de piele non-melanocitare, adică nu cele care seamănă cu alunițele.

Sunt responsabile și de formarea petelor, pigmentare, respectiv de distrugerea colagenului și de a elastinei. Ele trec și prin nori și de aici importanța de a folosi produse de fotoprotecție inclusiv în sezonul rece sau când este înnorat”, a mai spus medicul.

Razele UVB au o energie puțin mai mare decât razele UVA. Acestea au o lungime de undă scurtă care poate ajunge doar la stratul exterior al pielii, numit epidermă.  Razele UVB au fost asociate cu arsurile pielii. De asemenea, acestea au un rol important în formarea cancerelor de piele, în special a unei forme periculoase de cancer de piele numită melanom malign, arată WebMD.

Razele UVA și UVB au și anumite beneficii pentru sănătate, astfel, razele UVB pot ajuta pielea să sintetizeze vitamina D 3 - vitamina soarelui - care este importantă pentru sănătatea mușchilor și a oaselor.

Razele UVB și UVA sunt utilizate în cadrul terapiei cu lumină, numită fototerapie. Aceasta este benefică în cazurile grave de:

- rahitism, o afecțiune întâlnită la copii, ce se manifestă prin oase mai moi și mai slabe din cauza lipsei de vitamina D

- psoriazis, eczeme. Afecțiunile cutanate în care pielea poate deveni roșie, solzoasă sau cu mâncărimi

- vitiligo, o afecțiune în care porțiuni de piele își pierd culoarea naturală

De asemenea, fototerapia a arătat posibile benefici pentru ameliorarea durerilor în cazul sclerodermiei localizate, mai arată sursa menționată.

Vezi și: Somnul insuficient scade performanța la locul de muncă. Cum putem trece peste o noapte ”prea scurtă”. Cercetător: Fiți atenți să nu deveniți dependenți

Fotoprotectoarele, frecvență de aplicare

În ceea ce privește frecvența de aplicare a produselor de fotoprotecție, medicul afirmă că ”majoritatea sunt active timp de două ore sau până la prima baie sau prima transpirație.

Există și produse special concepute pentru sportivi, care sunt mai rezistente la apă și la transpirație, însă acestea trebuie căutate cu mare atenție”, a mai spus medicul, subliniind că și cei mici trebuie protejați cu astfel de produse.

2. -imagine fara descriere- (portrait-little-beautiful-girl-beautiful-green-park-gently-smiles_02806400.jpg)

Copil în parc. FOTO: Freepik @artursafronovvvv

În plus, medicul a ținut să puncteze că adulții sunt un exemplu pentru copii, ”ei vor învăța, prin copiere, de la noi, important este să ne vadă pe noi că ne protejăm pielea și vor face și ei același lucru.

Sigur, în cazul lor putem să apelăm inclusiv la fotoprotecția vestimentară, că nu trebuie să îi ungem toată ziua cu creme, ci, pur și simplu, putem să alegem să le dăm un tricou cu mânecă lungă sau pantaloni mai lungi atunci când îi ducem în parc”, a mai spus medicul.

Lipsa de protecție solară, riscuri

În cazul în care nu utilizăm produse de protecție solară sau fotoprotecție vestimentară, în cazul copiilor, ne putem confrunta cu câteva efecte mai puțin dorite.

”Arsura solară este un efect imediat, la fel cum este și agravarea unor anumitor probleme dermatologice de la nivelul pielii, cum este acneea, de exemplu, sau rozaceea, sau anumite alergii solare, fotodermatoze, acestea fiind reacțiile pe termen scurt.

Pe termen lung, ne crește riscul de a dezvolta un melanom, adică un cancer de piele agresiv, atunci când avem arsuri solare repetate, respectiv o accelerare semnificativă a procesului de îmbătrânire.

Și îmbătrânire nu înseamnă doar riduri, înseamnă și pete, laxitate, piele uscată, deshidratare.

Toate acestea, practic, vor duce la un aspect al pielii mult mai îmbătrânite decât vârsta noastră cronologică”, a mai spus medicul.

Vezi și: Rinoreea, cauze și tratament. Popescu: O secreție care durează mai mult de 3 săptămâni este un semnal de alarmă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel