Fotografiile, efect terapeutic. Cum te ajută să te vindeci vizionarea unui album de familie

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Fotografiile - Foto: Freepick
Fotografiile - Foto: Freepick

Fotografiile au efect terapeutic. Te pot ajuta să te vindeci. Iată cum.

Fotografiile nu sunt doar amintiri așternute pe hârtie, ci au și efect terapeutic. Fotografiile vă pot ajuta să vă vindecați.

În spatele fiecărei fotografii se află o poveste, o intenție și chiar un sentiment. Fotografiile fac parte din viața de zi cu zi. Într-adevăr, astăzi, nu este necesar să fii fotograf profesionist pentru a avea un aparat foto bun. De fapt, aproape toți o avem pe a noastră pe telefonul mobil. 

Fotografia, efect asupra sănătății mentale

Fotografia poate fi un mijloc de promovare a sănătății mentale și a bunăstării. Acestea vă pot ajuta să purtați o conversație atât cu dumneavoastră, cât și cu alții (psiholog, terapeut, grupuri etc.). Asta pentru că elementele vizuale comunică experiențe care sunt greu de exprimat în cuvinte.

Nu trebuie să fiți un fotograf profesionist

Folosirea fotografiei ca formă de comunicare nu necesită cunoștințe sau experiență prealabilă cu aparatele foto. Dimpotrivă, această tehnică facilitează explorarea simbolică. Vă permite să vă apropiați de propriile sentimente, să vă puneți la îndoială și să vă reconciliați propriile interpretări.

Fotografia terapeutică folosește proiecția ca instrument. Ea evită mecanismele de apărare, cum ar fi filtrele, scuzele, raționalizările etc. Unul dintre pionierii acesteia este psihoterapeutul canadian Judy Weiser. Ea a identificat cinci tehnici în fotografia terapeutică:

Fotografii realizate de dumneavoastră

Făcând fotografia, vă creșteți posibilitatea de a interpreta realitatea. Cumva, puteți îmbina realitatea cu modul dvs. de a fi, de a vă conecta și de a privi lumea din jurul dvs. În plus, realizarea de fotografii vă poate ajuta să identificați nevoile celor din jur.

În spațiile terapeutice, fotografiile pot fi folosite ca metafore și simboluri pentru a exprima semnificația locurilor, a lucrurilor și a temelor care apar în ele.

Autoportrete

În terapie, cu ajutorul acestei tehnici, puteți lucra asupra conceptului de sine și a stimei de sine. Asta pentru că autoportretele permit confruntarea, iar fotografiile făcute de tine însuți pot fi o cale de exprimare emoțională.

Autoportretul te poate ajuta să faci față oricăror întâlniri dureroase și vulnerabile față în față cu tine însuți. Aceste întâlniri pot avea un efect pozitiv asupra imaginii de sine dacă le realizați cu un terapeut care este conștient de problemele dumneavoastră specifice. Cunoașterea de sine facilitează asertivitatea. În plus, vă ajută să vă identificați atât punctele cele mai puternice, cât și cele mai slabe.

Fotografiile în care apăreți, făcute de alții

Cu ajutorul acestei tehnici, puteți vedea părți din dumneavoastră care rămân neclare în alte moduri de autoobservare. De exemplu, profilul tău sau vederea din spate, sau cum arăți când dormi sau când ești surprins în plină mișcare etc.

Acest tip de fotografie vă permite să vă vedeți din puncte de vedere neobișnuite și privilegiate. De fapt, sunteți capabil să vă vedeți din perspectiva altora. Nu există un singur adevăr despre cine ești. La urma urmei, fotografiile în care apăreți pot varia foarte mult și niciuna dintre ele nu este mai reală decât celelalte. Toate arată multe "adevăruri" diferite despre identitatea ta.

Fotografii colectate de dumneavoastră

Stocarea fotografiilor este utilă pentru a crea trasee interne care duc la înțelegere. De fapt, colectarea de fotografii este un mijloc de autoexplorare prin metafore. În plus, fotografiile pot ajuta la exprimarea anumitor conținuturi complexe legate de rațiune și emoție.

Fotografiile pe care le colecționați spun, de obicei, ceva despre dumneavoastră. Poate pentru că, prin simplul fapt că le-ați făcut, le-ați imprimat deja o semnificație specială.

Albume de familie

Albumele de familie nu sunt doar niște cărți, ci momente în timp înghețate pentru totdeauna. Este ca și cum ar fi "vii" și ar exista chiar acum. Un album vă încurajează să vă explorați viața și să vă descoperiți istoria personală prin intermediul rudelor dumneavoastră. Cine sunt/au fost aceștia? Cine au fost părinții lor? Cum au fost relațiile dintre ei?

În cele din urmă, nu uitați că fotografia terapeutică poate să reducă problemele. Pe de altă parte, poate fi pur și simplu o activitate preventivă pentru a vă ajuta să vă întăriți sănătatea mentală și să vă promovați dezvoltarea personală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel