Fotofobia: ce este și de ce apare. Un semn al MENINGITEI

Anisia Nica |
Data publicării:
fotofobia FOTO: Unsplash @sebastian coman travel
fotofobia FOTO: Unsplash @sebastian coman travel

Fotofobia sau sensibilitatea crescută la lumină apare în anumite boli. Care sunt acestea și ce tratamente există?

Ce este și când apare?

Fotofobia se referă la sensibilitatea crescută/intoleranța la lumină și apare în anumite afecțiuni. Așadar, fotofobia nu este o boală în sine, ci o manifestare care apare în diverse patologii. În această categorie intră anumite infecții, afecțiuni oftalmologice (uveita, modificări la nivelul retinei, conjunctivita, etc.) sau unele boli grave. 

Anumite tumori, afecțiuni ale sistemului nervos, rabia și, nu în ultimul rând, meningita sunt asociate cu sensibilitate oculară crescută. Mai multe despre meningită poți citi aici: Meningita: cauze, simptome, diagnostic, tratament. Poate cauza DECES

Studiile medicale arată că unele afecțiuni psihice (depresia, anxietatea, tulburarea bipolară) pot fi însoțite de fotofobie. De asemenea, anumite medicamente au în lista de efecte adverse această sensibilitate crescută a ochilor la lumină. Printre acestea se numără anumite antibiotice (tetraciclina, doxiciclina) și furosemidul, un antidiuretic folosit pentru a reduce excesul de fluide din organism.

Manifestări și riscuri 

Sunt predispuse la fotofobie persoanele care au culoarea ochilor deschisă (albastră, verde), motiv pentru care cei care suferă de albinism se confruntă și cu fotofobie.

Persoanele care prezintă fotofobie prezintă un disconfort al ochilor la lumină puternică și pot avea și dureri de cap. Conform WebMD, peste 80% dintre persoanele cu fotofobie prezintă și migrene. De asemenea, fotofobia poate fi însoțită de greață sau de simptome specifice bolilor din spatele sensibilității la lumină. Pacienții pot avea ochii roșii și pot apărea tulburări de vedere.

Diagnostic și tratament

În cazul în care suferi de fotofobie, trebuie să te prezinți de urgență la medic. Totodată, este necesar să îi spui medicul ce alte simptome prezinți pentru ca acesta să se orienteze spre un diagnostic corect. Medicul specialist va analiza funcția cerebrală și, bineînțeles, ochii. Până la stabilirea diagnosticului și a tratamentului, este necesară evitarea luminii și folosirea ochelarilor de soare.

După stabilirea cauzelor care au determinat fotofobia, medicul specialist va face recomandări privind tratamentul. Așadar, terapia diferă în funcție de etiologia fotofobiei. Spre exemplu, dacă manifestarea a fost dată de o infecție, cum apare în meningită, va fi necesară prescrierea antibioticelor. Dacă fotofobia este cauzată de o afecțiuni a sistemului nervos, medicul neurolog va stabili ce medicamente sunt cele mai potrivite.

Vezi și: Glaucomul: cauze, simptome, diagnostic, tratament. Poate cauza ORBIRE

Ceaiul de ghimbir, studiile care demonstrează efectele uimitoare ale acestuia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel