Fosforilcolina, biomarkerul pentru evaluarea riscului cardiovascular. Anticorpul PC care protejează inima femeilor

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
fosforilcolina - FOTO: Freepik@Articon
fosforilcolina - FOTO: Freepik@Articon

Această substanță naturală ne protejează împotriva bolilor cardiace. Are efect antiinflamator.

Vezi și: Șapte simptome mai puțin cunoscute ale bolilor de inimă care apar doar noaptea

Un nou studiu sugerează că nivelurile de fosforilcolină, o substanță naturală din organism, ar putea ajuta la evaluarea riscului de boli de inimă la femei. Cercetătorii au descoperit că femeile cu niveluri mai ridicate de anticorpi împotriva fosforilcolinei au un risc mai mic de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare. Această descoperire ar putea oferi medicilor un nou instrument pentru a identifica femeile care au nevoie de mai multă atenție în ceea ce privește sănătatea inimii lor.

Un studiu publicat în Journal of the American College of Cardiology, sugerează că măsurarea nivelurilor unor anticorpi specifici la femei ar putea oferi noi indicii despre riscul acestora de a dezvolta boli de inimă. Descoperirile se concentrează pe fosforilcolină (anti-PC), un anticorp antiinflamator natural, care pare să fie legat de un risc mai scăzut de boală coronariană și atacuri de cord la femeile mai în vârstă.

Fosforilcolina, indicator al sănătății inimii

Cercetătorii au identificat fosforilcolina (anti-PC), o substanță grasă, ca un posibil biomarker pentru bolile de inimă. Nivelurile scăzute ale anticorpilor care țintesc fosforilcolina la femei ar putea servi ca un semnal de avertizare timpurie pentru problemele cardiovasculare viitoare.

Johan Frostegård, profesor de medicină la Institutul Karolinska din Suedia, subliniază importanța acestei descoperiri.

"Putem arăta că un nivel scăzut al anticorpilor naturali împotriva fosforilcolinei poate fi folosit ca marker de risc pentru bolile cardiovasculare și la femei, independent de factorii de risc cunoscuți anterior", spune Frostegård într-un comunicat de presă.

Proprietățile antiinflamatoare ale anticorpului pot ajuta la protejarea împotriva aterosclerozei, un factor principal în bolile de inimă.

Vezi și: De ce să iei vitamina D cu puțin unt sau ulei de măsline. Greșeala pe care ai făcut-o până acum

Bolile de inimă, principala cauză de deces la nivel global

Bolile de inimă rămân principala cauză de deces atât pentru femei, cât și pentru bărbați la nivel mondial. Femeile mai în vârstă, în special, prezintă un risc mai mare din cauza unor factori precum hipertensiunea arterială, diabetul și insuficiența cardiacă. Acest studiu sugerează că monitorizarea nivelurilor de anticorpi anti-PC poate ajuta la identificarea femeilor cu risc înainte ca simptomele să apară.

Deși studiul a găsit o legătură între nivelurile scăzute de anti-PC și riscul crescut, cercetătorii subliniază că nivelurile scăzute nu cauzează direct bolile de inimă. În schimb, ele pot servi ca un semnal de avertizare, ajutând medicii să intervină mai devreme.

Nivelurile mai scăzute de anticorpi, asociate cu risc mai mare

Studiul a recrutat 932 de femei cu vârsta medie de 66 de ani din cohorta suedeză de mamografii și le-a monitorizat timp de 16 ani. Dintre aceste participante, 113 au dezvoltat boli de inimă, iar 50 au suferit accidente vasculare cerebrale ischemice.

Femeile cu niveluri mai ridicate de anticorpi anti-PC au avut un risc cu 25% mai mic de a dezvolta boli de inimă, în special atacuri de cord. Totuși, nu s-a găsit o legătură clară între nivelurile de anticorpi și riscul de accident vascular cerebral.

Vezi și: Adevărul dur despre margarină. Detaliul dezgustător din restaurante. Wasim Nazer: De aceea se vindea în nebunie

Fosforilcolina, biomarkerul pentru evaluarea riscului cardiovascular - FOTO: Freepik@97kasunifernando

Anti-PC, putere protectoare

Anticorpii anti-PC pot proteja împotriva bolilor de inimă prin efectul lor antiinflamator și capacitatea de a elimina celulele moarte. Aceștia pot, de asemenea, să prevină acumularea de colesterol și alte depozite grase în artere, ceea ce poate duce la atacuri de cord.

"Acum trebuie să mergem mai departe pentru a determina ce nivel de anti-PC poate fi folosit ca nivel de risc, similar modului în care măsurăm hipertensiunea arterială", spune Frostegård, care lucrează la un studiu mai amplu pentru a consolida aceste descoperiri.

Echipa de cercetare a măsurat nivelurile de anticorpi IgM anti-PC din sângele celor 932 de femei. Pe parcursul a 16 ani, au monitorizat ce participante au dezvoltat probleme cardiace.

Femeile cu cele mai ridicate niveluri de IgM anti-PC au fost cu 58% mai puțin predispuse să dezvolte boli de inimă și cu 73% mai puțin predispuse să aibă un atac de cord, comparativ cu cele cu niveluri scăzute. Corelația dintre nivelurile de anticorpi și riscul de accident vascular cerebral a fost mai puțin pronunțată.

Vezi și: Superalimentul care reduce grăsimea abdominală și tensiunea arterială. Este plin de nutrienți

Limitările studiului

Deși rezultatele sunt promițătoare, dimensiunea relativ mică a eșantionului de 932 de femei limitează generalizabilitatea acestora. Rezultatele s-ar putea să nu fie valabile pentru toate populațiile, în special pentru bărbați sau persoane din alte țări sau grupuri etnice. Studiul s-a concentrat doar pe femeile mai în vârstă din Suedia, lăsând loc pentru cercetări suplimentare în rândul altor categorii demografice.

Acest studiu marchează un pas important către identificarea unor noi metode de a prezice riscul bolilor de inimă la femei. Deși sunt necesare cercetări suplimentare, măsurarea nivelurilor de anticorpi IgM anti-PC ar putea deveni un instrument util pentru evaluarea riscului de boli de inimă, în special pentru femeile care altfel ar putea trece neobservate.

Dacă studiile viitoare confirmă efectul protector al anti-PC, acest lucru ar putea duce la noi măsuri preventive sau tratamente menite să crească nivelurile acestor anticorpi pentru a combate bolile de inimă la femei.

Proprietățile protectoare ale anticorpilor anti-PC ar putea, de asemenea, să explice de ce femeile tind să dezvolte boli de inimă mai târziu în viață decât bărbații, oferind informații suplimentare despre modelele de sănătate specifice fiecărui gen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel