Forma corpului, în special în cazul în care apar depozite de grăsime, poate prezice starea de sănătate a sistemului cardiovascular, arată un nou studiu.
Această constatare are o legătură între indicele de masă corporală și riscul de a dezvolta anumite boli cardiovasculare. Studiul s-a axat pe femeile aflate în postmenopauză, astfel încât sunt necesare mai multe cercetări pentru a vedea dacă acest lucru se aplică și femeilor mai tinere. Indicele de masă corporală (IMC) a fost o măsurătoare statornică a discuțiilor despre sănătate și wellness de zeci de ani.
Un nou studiu în European Heart Journal raportează că forma corpului, și în special în cazul în care depozitele de grăsime apar pe corp, poate fi un indicator mai bun al potențialelor probleme cardiovasculare decât indicele de masă corporală, arată Healthline.
Studiu întins pe aproape 20 de ani
În acest studiu, care a fost condus de Qibin Qi, phD, profesor asociat la Colegiul de Medicină Albert Einstein din New York, cercetătorii au analizat masă corporală și distribuția grăsimilor a peste 2.600 de femei în postmenopauză.
Fiecare participant a fost înscris la Inițiativa pentru sănătatea femeilor, un studiu de sănătate la scară largă care a recrutat femei între 1993 și 1998 și apoi le-a urmărit și sănătatea lor până la începutul anului 2017.
În acest timp, aproape 300 de femei au dezvoltat boli cardiovasculare. În primul rând, participanții cu cel mai mare procent de grăsime în jurul mijlocului și cel mai mic procent de grăsime din jurul picioarelor (forma corpului "mărului") au prezentat un risc de trei ori mai mare pentru bolile cardiovasculare decât femeile cu cel mai mic procent de grăsime în jurul mijlocului și cel mai mare din jurul picioarelor (forma de pară).
În al doilea rând, femeile care au avut o grăsime corporal mare în zona taliei au avut aproape dublul riscului de probleme de sănătate cardiovasculare, cum ar fi hipertensiune arterială său accident vascular cerebral, în comparație cu femeile care au o talie mai subțire.
Vezi și: Foamea permanentă, semnele pe care le transmite organismul. Ce boli ai putea avea
Mai mult, femeile cu cele mai multe grăsimi în jurul picioarelor au avut un risc cu 40% mai mic pentru bolile cardiovasculare, comparativ cu femeile cu cea mai mică cantitate de grăsime în jurul picioarelor.
În cele din urmă, cercetătorii au stabilit că greutatea corporală totală nu avea prea multe de-a face cu eventualele riscuri pentru sănătate. La aceste femei în postmenopauză, persoanele cu o greutate normală ar putea avea încă un risc ridicat pentru boli cardiovasculare din cauza distribuției grăsimii în zona taliei.
Cu alte cuvinte, greutatea nu părea să facă nici o diferență. Distribuția grăsimilor – fie că era o formă de "pară" sau "măr" – a fost cea care a avut cel mai mare impact asupra riscurilor cardiovasculare ale participanților la studiu.
"Descoperirile noastre sugerează că femeile aflate în postmenopauză, în ciuda faptului că au o greutate normală, ar putea avea un risc variabil de boli cardiovasculare din cauza diferitelor distribuții de grăsimi în jurul mijlocului sau picioarelor lor", a spus Qi într-o declarație.
Vezi și: Pijamalele, responsabile de calitatea somnului și a sănătății. Cum să alegi îmbrăcămintea de noapte
Forma corpului, relevanță mai ridicată
Măsurătorile indicelui de masă corporală fac parte din îngrijirea clinică de rutină. De fiecare dată când vă prezentați la un control, medicul vă măsoară înălțimea și greutatea și vă permite să știți unde vă încadrați în graficul de incidele de masă corporală.
Este, sau cel puțin a fost, o modalitate fiabilă de a le spune oamenilor dacă au fost expuși unui risc crescut de probleme de sănătate. Într-adevăr, două persoane ar putea avea același indice de masă corporală, dar au compoziții corporale foarte diferite.
Cercetătorii susțin că reducerea cantității de grăsime corporală din jurul stomacului, în monoterapie, ar putea contribui la reducerea riscului bolilor cardiovasculare. Astfel, studiind femeile care nu și-au schimbat cantitatea de grăsime de pe picioare în timpul perioadei de studiu, dar care au redus procentul de grăsimi din jurul mijlocului - de la peste 37% la sub 27% - cercetătorii au calculat că, dintre cei 1.000 de participanți, în jur de șase cazuri de boli cardiovasculare pe an ar putea fi prevenite.
Această cercetare de la Qi și colegii săi a fost prima care a analizat unde este stocată grăsimea în organism și asocierea acesteia cu riscul cardiovascular la femeile aflate în postmenopauză. Nu este clar încă dacă aceste constatări pot fi aplicate la orice alte populații.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.