Colegiul Medicilor din România (CMR) a reușit să obțină un succes temporar în disputa cu autoritățile cu privire la reducerea fondurilor pentru medicina de ambulatoriu, medicina de familie și stomatologie, propunere care ar fi putut avea consecințe semnificative asupra sistemului medical din țară. Conform unei propuneri din ianuarie 2024, se intenționa o diminuare cu cel puțin 30% a fondurilor disponibile pentru aceste domenii.
După negocieri intense desfășurate pe 13 mai 2024, CMR a reușit să obțină deblocarea situației până la 30 iunie a aceluiași an. Obiectivul principal al negocierilor a fost menținerea valorii punctului până la sfârșitul anului 2024, reflectând preocuparea constantă a CMR pentru stabilitatea financiară a sistemului medical.
"În contextul propunerii de reducere a fondurilor disponibile cu cel puțin 30%, pentru medicina de ambulatoriu, medicina de familie și stomatologie, din ianuarie 2024, ceea ce implica scăderea valorii punctelor sau a veniturilor finale, Colegiul Medicilor din România a obținut deblocarea situației până la 30 iunie, conform evaluării inițiale a situației bugetare.
Negocierile desfășurate pe data de 13 mai 2024 au avut ca obiectiv principal menținerea valorii punctului până la sfârșitul anului 2024, reflectând preocuparea constantă a CMR pentru stabilitatea financiară a sistemului medical”, arată Colegiul Medicilor din România.
Medicina de ambulatoriu, esențială
Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a subliniat că medicina de ambulatoriu reprezintă o prioritate și că în funcție de disponibilitatea financiară, situația pentru ambulatoriu ar putea fi revizuită în toamna aceluiași an, cu unicul scop de a crește finanțarea.
CMR se angajează să participe în continuare la grupurile de lucru comune CMR-CNAS pentru a susține această necesitate și pentru a comunica transparent, în momentul în care vor exista elemente care să conducă la o astfel de măsură.
"În acest context, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, prin reprezentanții săi, a afirmat că medicina de ambulatoriu este o prioritate. Mai exact, în funcție de disponibilitatea financiară, situația pentru ambulatoriu ar putea fi revizuită în toamna acestui an, având ca unic scop creșterea finanțării.
Colegiul Medicilor din România va participa în continuare la grupurile de lucru comune CMR-CNAS, pentru a susține această necesitate, dar și pentru a comunica transparent, în momentul în care vor exista elemente care să conducă la o astfel de măsură.
Angajamentul nostru ferm rămâne acela de a proteja interesele medicilor și de a promova un sistem de sănătate eficient și bine finanțat, fără a lansa în spațiul public ipoteze de lucru a căror aplicare nu este certă”, arată Colegiul Medicilor din România.
În 2024, în domeniul medicinii primare, prețul per pacient rămâne la 12 lei, iar tariful per procedură medicală este de 8 lei. În ceea ce privește asistența medicală ambulatorie de specialitate, tariful pentru procedurile medicale rămâne la 4,5 lei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.