Folia de aluminiu e toxică: mit sau adevăr. Cât de mult ne afectează aluminiul, de fapt

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
folia de aluminiu foto:freepik@fabrikasimf
folia de aluminiu foto:freepik@fabrikasimf

Folia de aluminiu e toxică: mit sau adevăr. Cât de sigur este aluminiul și ce efecte are asupra organismului uman.

Multe articole avertizează că gătitul cu folie de aluminiu permite ca acesta să se infiltreze în alimente și să cauzeze cancer și diferite afecțiuni neurologice, inclusiv demența, Alzheimer și tulburări din spectrul autismului.

Aluminiul este prezent în multe produse de uz casnic, inclusiv ustensile, folie, praf de copt și medicamente eliberate fără rețetă. Acesta reprezintă 8% din masa Pământului. Din acest motiv, aluminiul este prezent pretutindeni, inclusiv în apa potabilă și alimente. Unele alimente, cum ar fi citricele, conțin mai mult aluminiu decât altele, potrivit USA Today News.

Vezi și: Cum ne afectează filmele în viața reală. 7 filme care ne influențează gândurile despre lume

De obicei, aluminiul se găsește în mediu sub formă de săruri de aluminiu sau alți compuși, cum ar fi citratul de aluminiu. Adulții au în mod natural între 30 și 50 de miligrame de aluminiu în corp.

În aditivii alimentari, compușii de aluminiu sunt utilizați ca agenți de conservare, pentru culoare sau pentru a crește pâinea fără drojdie activă. Aluminiul nu este un aliment. USA Today News a scris că un purtător de cuvânt al Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) a confirmat că agenția consideră că este sigur pentru utilizare în alimente, prepararea alimentelor și medicamente.

Este adevărat că o parte din aluminiu pătrunde în alimente, atunci când sunt gătite în folie de aluminiu sau cu vase de gătit din aluminiu, și că acest lucru este sporit în cazul alimentelor acide, însă nu este adevărat că acest lucru cauzează vreun efect asupra sănătății adulților sănătoși, fără alte afecțiuni.

Corpul tău absoarbe mai puțin de 1% din aluminiul de fond din alimente sau din apa potabilă. 95% din acesta este eliminat de rinichi. Marea parte a aluminiului din mediu la care ești expus este eliminată din sistem în termen de 24 de ore. Un adult mediu consumă aproximativ 7-9 miligrame de aluminiu pe zi. Această cantitate poate varia în funcție de condițiile de mediu locale, dietă sau vasele de gătit. Nici FDA și nici Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară nu au constatat că această expunere este suficient de ridicată pentru a cauza probleme la adulții sănătoși, prezintă USA Today News. 

În schimb, dacă ingeri o concentrație foarte mare de aluminiu (și nu doar de aluminiu, ci de orice), atunci efectele pot fi toxice. În general, doza face diferența dintre siguranță și otravă. 

Este adevărat că expunerea la aluminiu a fost asociată cu demența, funcția neurală afectată și iritarea plămânilor, dar aceasta nu este cauzată de expunerea de rutină sau dietetică. Demența și encefalopatia legate de aluminiu au fost constatate la persoanele în vârstă cu funcție renală afectată. Uneori, acest lucru s-a întâmplat când lichidul de dializă a fost contaminat cu aluminiu. Atunci când rinichii nu funcționează, aluminiul dietetic se poate acumula în corp și poate cauza demență. Dializa ar trebui să îndepărteze lucrurile pe care un rinichi afectat nu le poate elimina, așa că dacă lichidul de dializă este contaminat cu aluminiu, acest lucru se întâmplă mai rapid.

Vezi și: Ceaiul care ameliorează cârceii. Este din ce în ce mai utilizat de români

Alte cazuri în care aluminiul poate cauza probleme neuronale sunt mai rare, cum ar fi atunci când lucrătorii sunt expuși la doze mici sau mari de praf sau vapori de aluminiu în locuri, precum uzinele sau minele de aluminiu. Alte cazuri documentate de toxicitate neuronală legate de aluminiu provin din fragmente de aluminiu încastrate. Asociația Alzheimer consideră legătura dintre boala Alzheimer și aluminiu a fi un mit. Un reprezentant al Autism Self Advocacy Network a spus ceva similar. Aluminiul este un component comun al vaccinurilor. Originea conexiunii dintre autism și aluminiu provine din mișcarea antivax, care este pseudoștiințifică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel