În primele șase luni ale anului 2019, numărul cazurilor de rujeolă raportat este cel mai mare din 2006 încoace, cu focare care afectează grav sistemele de îngrijire a sănătății și duc la boli grave, dizabilități și decese în multe părți ale lumii. Sunt de trei ori mai multe cazuri deja raportate în 2019 decât au fost în perioada similară a anului trecut. Este rezultatul unor creșteri succesive anuale, din 2016 încoace, ceea ce indică o continuă creștere a poverii rujeolei la nivel mondial.
Țările unde sunt focare mari
Republica Democrată Congo, Madagascar și Ucraina au raportat cel mai mare număr de cazuri în acest an. Cu toate acestea, cazurile au scăzut drastic în Madagascar în ultimele câteva luni ca urmare a campaniilor la nivel național de vaccinare împotriva rujeolei, subliniind cât de eficientă este vaccinarea în stoparea focarelor și protejarea sănătății, arată experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), într-un raport publicat aseară.
Focare majore sunt în desfășurare în Angola, Camerun, Ciad, Kazahstan, Nigeria, Filipine, Sudanul de Sud, Sudan și Thailanda.
Cele mai mari focare sunt în țările cu acoperire redusă de vaccinare împotriva rujeolei, în prezent sau în trecut, ceea ce a lăsat un număr mare de persoane vulnerabile la boală. În același timp, focare prelungite apar chiar și în țările cu rate mari de vaccinare la nivel național. Acest lucru rezultă din inegalități în acoperirea vaccinală și lacunele și disparitățile dintre comunități, zone geografice și între grupurile de vârstă. Când destui oameni care nu sunt imuni sunt expuși la rujeolă, aceasta se poate răspândi foarte repede, arată experții.
Statele Unite au raportat anul acesta cel mai mare număr de cazuri de rujeolă înregistrat în ultimii 25 de ani. În regiunea europeană a OMS, au fost raportate aproape 90.000 de cazuri în primele șase luni ale acestui an: aceasta le depășește pe cele înregistrate pentru întregul an 2018 (84.462) - deja cel mai mare număr din acest deceniu.
Motivele pentru care oamenii nu sunt vaccinați variază semnificativ între comunități și țări, inclusiv: lipsa accesului la servicii medicale de calitate sau servicii de vaccinare, conflict și deplasare (persoane care țși-au părăsit țara), dezinformare cu privire la vaccinuri sau conștientizare scăzută despre necesitatea vaccinării. Într-o serie de țări, rujeola se răspândește în rândul copiilor mai mari, tinerilor și adulților care nu au fost vaccinați în copilărie.
Cu guvernele și partenerii lor precum Inițiativa Rujeolă &Rubeolă, Gavi, Alianța pentru vaccinuri și alții, OMS ajută țările să oprească focarele, să consolideze serviciile de sănătate și să crească acoperirea esențială de vaccinare.
20 de milioane de copii nevaccinați în 2018
Rujeola este aproape complet prevenabilă cu două doze de vaccin împotriva ei, un vaccin sigur și extrem de eficient. Ratele mari de acoperire a vaccinării - 95% la nivel național și în cadrul comunităților - sunt necesare pentru a se asigura că rujeola nu poate răspândi, notează experții OMS.
Potrivit datelor OMS și UNICEF publicate în iulie 2019, 86% dintre copii au primit prima doză de vaccin împotriva rujeolei și 69% a doua. Aceasta înseamnă că aproximativ 20 de milioane de copii, în 2018, nu au primit niciun vaccin împotriva rujeolei prin programele de vaccinare de rutină. Mai mult, 23 de țări nu au introdus încă a doua doză de vaccin împotriva rujeolei în programul lor național.
OMS solicită tuturor să se asigure că vaccinările împotriva rujeolei sunt la zi, cu două doze necesare pentru a proteja împotriva bolii, și să verifice starea de vaccinare a persoanelor înainte de călătorie.
Conform celor mai recente recomandări, toată lumea trebuie să fie protejată împotriva rujeolei înainte de a călători într-o zonă în care rujeola circulă. Oricine nu este sigur de starea de vaccinare trebuie să consulte medicul. OMS recomandă călătorilor să fie vaccinați împotriva rujeolei cu cel puțin 15 zile înainte de călătorie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.