Într-un studiu pe șoareci s-a dovedit că limitarea accesului la alimente crește nivelul hormonului numit grelina (un hormon peptidic care stimulează apetitul), ceea ce poate crește și motivația de a face exerciții fizice, potrivit unui studiu publicat în Journal of Endocrinology.
Studiul sugerează că o creștere a nivelului de hormon care promovează apetitul după o perioadă de post a determinat șoarecii să inițieze exerciții voluntare. Aceste noi descoperiri indică faptul că un control mai bun al dietei, de exemplu limitarea consumului de alimente la mese sau postul intermitent, ar putea ajuta persoanele supraponderale să mențină o rutină de efort mai eficientă, să slăbească și să evite complicații debilitante precum diabetul și bolile de inimă.
Hormonul foamei
Obezitatea este o epidemie de sănătate globală costisitoare și în creștere, care are nevoie de strategii de intervenție mai eficiente, pentru a evita complicații grave, inclusiv boli de inimă și diabet. Restricțiile alimentare și exercițiile fizice regulate sunt cele două strategii principale din punct de vedere al costurilor pentru prevenirea și tratarea obezității; cu toate acestea, afecțiunea este adesea asociată cu un stil de viață sedentar și cu obiceiuri alimentare proaste, cum ar fi gustările și pofta de mâncare crescută. În consecință, aderarea la un regim de exerciții regulate poate fi dificilă din cauza incapacității de mișcare pentru o perioadă prelungită sau a lipsei de motivație.
Grelina, denumit adesea „hormonul foamei”, stimulează apetitul prin acțiuni pe circuitele de recompensare a creierului, care cresc motivația de a mânca. De asemenea, s-a raportat că este esențial pentru exercițiile de rezistență, prin creșterea metabolismului pentru a satisface cerințele energetice ale exercițiilor fizice prelungite.
Deși studiile anterioare au sugerat o relație între grelină și exercițiu, nu se știe dacă nivelurile de hormonului au un efect direct asupra motivației de mișcare.
În acest studiu, dr. Yuji Tajiri și colegii de la Kurume University School of Medicine din Japonia, au investigat relația dintre exercițiile fizice și nivelurile de grelină la șoareci. Aportul alimentar și activitatea de rulare a roților din cuștile șoarecilor au fost comparate la șoarecii care au avut acces gratuit la alimente și la cei hrăniți doar de două ori pe zi, pentru o perioadă limitată de timp. Deși ambele grupuri au mâncat o cantitate similară de mâncare, șoarecii cu accesul limitat la mancare s-au mișcat semnificativ mai mult. Aceste descoperiri sugerează că grelina poate juca un rol important în motivația atât pentru hrănire, cât și pentru exerciții fizice, ca răspuns la planurile de alimentație restrânsă.
De ce e bună foamea
Dr Tajiri comentează: „Concluziile noastre sugerează că foamea, care favorizează producția de grelină, poate fi implicată și în creșterea motivației pentru exerciții voluntare, atunci când hrănirea este limitată. Prin urmare, menținerea unei rutine de alimentație sănătoasă, cu mese regulate sau post, ar putea, de asemenea, să încurajeze motivația pentru exerciții fizice la persoanele supraponderale ".
Cu toate acestea, Dr. Tajiri atenționează. "Aceste constatări și rapoarte anterioare se bazează pe studii efectuate pe animale; este nevoie de mult mai multă muncă pentru a confirma că acest răspuns la grelină este prezent și la oameni. Dacă poate fi stabilit în practica clinică, nu numai că aduce o nouă dietă rentabilă și strategii de exercițiu, dar pot indica, de asemenea, o nouă aplicație terapeutică pentru medicamente care imită ghrelin. "
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.