Fluorul: dat la copii pentru dantură sănătoasă, poate îmbolnăvi rinichii și ficatul

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Fluorul administrat pentur dantură sănătoasă ar putea îmbolnăvi rinichii și ficatul
Fluorul administrat pentur dantură sănătoasă ar putea îmbolnăvi rinichii și ficatul

Fluorul este cunoscut că ajută la sănătatea danturii, însă ar putea crea leziuni renale și hepatice. Un studiu arată o legătură între fluor și deteriorarea funcției hepatice și renale.

Expunerea la fluor poate duce la o deteriorare a funcției renale și hepatice în rândul adolescenților, potrivit unui studiu publicat de cercetătorii din Mount Sinai în Environment International în august.

Studiul a examinat legătura dintre nivelurile de fluor în apa de băut și din sânge, cu sănătatea rinichilor și a ficatului în rândul adolescenților participanți la Studiul Național de Sănătate și Nutriție, un grup de studii care evaluează sănătatea și bunăstarea nutrițională în Statele Unite. Rezultatele au arătat că expunerea la fluor poate contribui la modificări complexe ale funcției renale și hepatice în rândul tinerilor din Statele Unite, unde 74% din sistemele publice de apă adaugă fluor pentru beneficiile sănătății dentare.

Fluorul, absorbit mai mult în corpul adolescenților 

Apa fluorurată este principala sursă de expunere la fluor în Statele Unite. Rezultatele sugerează, de asemenea, că adolescenții cu o funcție renală sau a ficatului mai slabă pot absorbi mai mult fluor în corpul lor.

Expunerea la fluor la animale și adulți a fost asociată cu toxicitatea la rinichi și ficat, iar acest studiu a examinat efectele potențiale ale expunerii cronice la nivel scăzut în rândul tinerilor. Acest lucru este important de studiat, deoarece corpul unui copil excreta doar 45% din fluor în urină prin rinichi, în timp ce corpul unui adult îl curăță în proporție de 60%, iar rinichii acumulează mai mult fluor decât oricare alt organ din corp.

„Deși beneficiile stomatologice ale fluorurii sunt stabilite pe scară largă, au apărut îngrijorări cu privire la adecvarea adăugării sale răspândite la apă potabilă sau în sare, în America de Nord”, a declarat Ashley J. Malin, prim-autor al studiului, membru postdoctoral în Department of Environmental Medicine and Public Health at the Icahn School of Medicine at Mount Sinai.. „Rezultatele acestui studiu sugerează că ar putea exista probleme potențiale de sănătate a rinichilor și ficatului, atunci când se evaluează utilizarea fluorurii și a nivelurilor adecvate în intervențiile de sănătate publică. Sunt necesare studii prospective pentru a examina impactul expunerii cronice la nivel scăzut de fluor, asupra funcției renale și hepatice în populația SUA.”

Expunerea la fluor poate contribui la disfuncția renală sau hepatică

Studiul a analizat fluorul din probele de sânge de la 1.983 adolescenți și conținutul de fluor din apa de la robinet în casele a 1.742 de adolescenți. Deși concentrațiile de fluorură din apa de la robinet au fost, în general, scăzute, există mai multe mecanisme prin care chiar și un nivel scăzut de expunere la fluor poate contribui la disfuncția renală sau hepatică.

Rezultatele acestui studiu, combinate cu studii anterioare ale expunerii în copilări la niveluri mai mari de fluor, arată că există o relație în funcție de doza de fluor și indicatorii funcției renale și hepatice.

Efectele secundare potențiale asupra sănătății includ leziuni ale sistemului renal, leziuni ale ficatului, disfuncții tiroidiene, afecțiuni ale oaselor și dinților și metabolizarea proteinelor.

 

 

Sursa: AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel