Fluctuațiile colesterolului cresc riscul de a dezvolta demență. Sănătatea cerebrală, afectată

Monika Baciu |
Data publicării:
colesterol - FOTO: Freepik@Jh design bd
colesterol - FOTO: Freepik@Jh design bd

Aceasta este boala gravă pe care o poți dezvolta dacă nu îți ții colesterolul sub control. 

Vezi și: Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale

Vezi și: Boala Von Willebrand, afecțiunea care poate pune viața în pericol. Vânătăile și sângerările, simptomele comune

Un nou studiu, publicat în Revista Neurology, sugerează că adulții în vârstă ale căror niveluri de colesterol fluctuează semnificativ în timp au un risc cu 60% mai mare de a dezvolta demență, comparativ cu cei care au niveluri stabile. Cercetarea evidențiază un potențial nou biomarker pentru identificarea persoanelor predispuse la declin cognitiv.

Deși studiul nu stabilește o relație directă de cauzalitate, cercetătorii subliniază că monitorizarea variațiilor colesterolului de-a lungul timpului ar putea oferi un avertisment timpuriu pentru demență.

Fluctuațiile colesterolului și riscul de demență

Studiul, realizat de cercetători de la Universitatea Monash din Melbourne, Australia, a analizat datele a 9.846 de adulți în vârstă, cu o medie de 74 de ani. Niciunul dintre participanți nu avea demență sau probleme de memorie la începutul cercetării. Nivelurile de colesterol au fost măsurate anual timp de trei ani, iar funcția lor cognitivă a fost monitorizată pe o perioadă suplimentară de 5,5 ani.

Participanții au fost împărțiți în patru grupuri, în funcție de amploarea fluctuațiilor colesterolului. Cei cu cele mai mari variații au înregistrat o medie de 91 mg/dL, în timp ce cei cu cele mai mici fluctuații au avut o medie de 22 mg/dL.

Pe parcursul studiului, 509 participanți au dezvoltat demență. Rata de incidență a fost cea mai mare în grupul cu cele mai mari fluctuații ale colesterolului, unde 147 din 2.408 participanți au dezvoltat demență (11,3 cazuri la 1.000 de persoane-an). În schimb, doar 98 din 2.437 de participanți din grupul cu cele mai mici fluctuații au dezvoltat demență (7,1 cazuri la 1.000 de persoane-an).

După ajustarea în funcție de factori precum vârsta, fumatul și hipertensiunea arterială, cercetătorii au descoperit că participanții din grupul cu cele mai mari fluctuații ale colesterolului aveau un risc cu 60% mai mare de a dezvolta demență, comparativ cu cei cu niveluri stabile.

Vezi și: Ceaiul de hibiscus, eficient pentru reducerea tensiunii arteriale. Are beneficii dovedite în combaterea hipertensiunii

Vezi și: Aspirina, rol semnificativ în bolile cardiace. Dr. Sorin Băilă: Mecanism anti-trombotic

Fluctuațiile colesterolului cresc riscul de demență - FOTO: Freepik@vecstock

Colesterolul LDL și declinul cognitiv

Studiul a identificat o legătură puternică între fluctuațiile colesterolului cu lipoproteine de densitate joasă (LDL), cunoscut și sub numele de "colesterol rău", și riscul de demență. Cu toate acestea, nu a fost observată nicio asociere semnificativă între modificările colesterolului cu lipoproteine de densitate mare (HDL), sau "colesterol bun", și declinul cognitiv.

"Colesterolul persoanelor în vârstă ar trebui monitorizat pentru a detecta modificările în timp, ceea ce ar putea ajuta la identificarea celor expuși riscului de declin cognitiv sau demență

"Aceasta ar putea permite intervenții timpurii, precum modificarea stilului de viață sau asigurarea unei utilizări constante a statinelor pentru a preveni fluctuațiile colesterolului și, posibil, pentru a reduce riscul de demență", a declarat autorul principal al studiului, Zhen Zhou, PhD.

Vezi și: Depresia, boala influențată de probleme cotidiene. Dr. Eduard Petru Moțoescu: Pe primul loc ca incidență în patologia omului modern la nivel global

Vezi și: HMB, suplimentul pentru tratarea cirozei. Îmbunătățește viața pacienților cu ciroză

Limitările studiului

Deși studiul a exclus participanții care au început sau au oprit administrarea medicamentelor pentru reducerea colesterolului în perioada de măsurare, nu a luat în considerare modificările dozelor sau cazurile în care participanții nu și-au urmat tratamentul conform prescripției. Acești factori ar fi putut influența fluctuațiile colesterolului.

În ciuda acestei limitări, rezultatele sugerează că instabilitatea colesterolului ar putea fi un factor important în evaluarea riscului de demență. Monitorizarea regulată a nivelurilor de colesterol pe o perioadă îndelungată – nu doar o măsurare punctuală – ar putea oferi informații valoroase despre sănătatea cognitivă a unei persoane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel