Flavonoidele scad riscul de Alzheimer? Ce să mâncați
Cercetătorii susțin că mărirea aportului de flavonoide în alimentație ar reduce abrupt riscul de Alzheimer cu până la 50%.
Flavonoide, Alzheimer. Un studiu, publicat în revista Neurology în ianuarie 2020, susține că sporirea aportului de flavonoide din plante reduce abrupt riscul de demență Alzheimer cu până la jumătate. Cercetătorii sugerează că Alzheimer ar putea fi prevenit la multe persoane prin consumul regulat de mai multe alimente care conțin acești compuși, cum ar fi ceaiul, portocalele și broccoli.
Alzheimer, o tulburare cerebrală progresivă în care individul își pierde abilități cognitive, inclusiv abilități de memorie și gândire și capacitatea de a îndeplini sarcini simple, afectează peste 5 milioane de americani. Un studiu a fost realizat pe peste 900 de persoane, care făceau parte dintr-un proiect de cercetare mai mare în curs de dezvoltare comunitar numit Proiectul Rush Memory and Aging (MAP), potrivit news-medical.net.
Acești participanți au fost evaluați anual pentru sănătatea lor neurologică și modelele dietetice, în medie de 6 ani, dar unii până la 12 ani. Vârsta medie a fost de 81 de ani, iar 3 din 4 au fost de sex feminin. În primul studiu, 220 din cei circa 900 de participanți au dezvoltat Alzheimer în timpul studiului. Riscul de demență a scăzut odată cu un aport mai mare de flavonoide. Această constatare a avut loc chiar și după ce cercetătorii au ținut cont în studiu și de alți factori asociați sănătății - factori genetici precum prezența genei APOE4, factori de risc cardiovascular care ar putea influența riscul de Alzheimer, cum ar fi diabetul zaharat, istoricul de atac de cord sau accident vascular cerebral sau hipertensiune arterială.
Flavonoide, Alzheimer. Ceai negru, portocale, vin
Dintre flavonoide, aportul de kaempferol a fost legat de o reducere de aproape 50% a riscului de a dezvolta Alzheimer, iar aportul de flavonoidele miricetină și isorhamnetină - cu 40% fiecare. Un al patrulea flavonoid, numit quercetină, nu a avut un efect notabil asupra riscului de Alzheimer. Participanții cu cel mai mare aport de flavonol au băut aproximativ o ceașcă de ceai negru pe zi. Cercetătorii mai precizează că kale și aproximativ un pahar de vin roșu în fiecare zi ar putea furniza și flavonoide.
Alte surse de flavonoide. Kaempferol - legumele cu frunze verzi, incluzând spanacul, broccoli, fasolea, ceaiul. Alimentele bogate în izorhamnetin includ ulei de măsline, vin roșu, pere și sos de roșii. Miricetină se găsește în ceai, kale, portocale, roșii și vin roșu.
Mulți oameni de știință deazprobă studiul publicat în ianuarie. Ei susțin că flavonoidele se găsesc în multe plante, fructe și legume, care au fost asociate cu o sănătate bună timp de secole. Nutriționiștii spun că efectele de întârziere a demenței Alzheimer ale unor astfel de alimente se datorează probabil altor substanțe chimice vegetale, care sunt relativ mai abundente.
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
-
Deficiența de B12: Cum alegi forma potrivită pentru creier și metabolism13.12.2025, 16:56
-
Ce trebuie să știi dacă ai avut COVID13.12.2025, 15:27
-
Alimentația bogată în alimente procesate, asociată cu semne timpurii ale bolii Parkinson
Alimentul care duce la Parkinson. Topește creierul.
Grupa de sânge care ar putea crește riscul unui AVC înainte de 60 de ani
Semnul banal care îți arată că faci demență. Apare cu 10 ani înainte
Semnul banal care îți arată că faci demență. Apare cu 10 ani înainte și NU este vorba de pierderea memoriei.
Alimentele care îți distrug creierul
Acest test îți spune dacă faci Alzheimer. Ai curaj să vezi rezultatul?
Boala care îți atacă creierul. Crește riscul de demență și AVC
Substanța ascunsă în creierul fiecăruia dintre noi. Legătura șocantă cu bolile neurologice
De ce începe să ți se "scurgă" creierul după 40 de ani și cum oprești asta
Cum se schimbă mintea vârstnicilor odată cu demența. Lucrul trecut cu vederea pe care nu îl mai pot stăpâni
Cum se schimbă mintea vârstnicilor odată cu demența. Lucrul trecut cu vederea pe care nu îl mai pot stăpâni.
Exercițiul aerobic post-accident vascular cerebral, sigur și benefic pentru creier
"Curățarea creierului” în timpul somnului poate reduce riscul de demență. Cum faci asta
Persoanele cu sindromul picioarelor neliniștite, risc crescut de Parkinson
Proteinele care îți distrug creierul. Consumă memoria iremediabil
Medicamentele frecvent utilizate, asociate cu un risc mai mare de demență
Aceste medicamente extrem de frecvent utilizate sunt asociate cu un risc crescut de demență.
Combinația periculoasă care îți devastează creierul
Cea mai cruntă boală despre care nu ți-a vorbit nimeni: Batten. Palatul Parlamentului se luminează turcoaz
Ce trebuie să știi dacă ai avut AVC. Detaliul care arată că ai mari probleme
Ce trebuie să știi dacă ai avut AVC. Detaliul care arată că ai mari probleme neurologice.
Amorțelile care anunță o problemă neurologică
Testul simplu care poate pune diagnosticul de Parkinson. E nevoie de un control oftalmologic
Un simplu examen ocular ar putea deveni cheia diagnosticării bolii Parkinson înainte de apariția simptomelor motorii.
Demența, boala ignorată. De ce pacienții așteaptă ani întregi un diagnostic
Orele lungi de muncă, impact asupra structurii creierului
Semnul din ochi că faci Alzheimer peste 10 ani. Chinezii fac ASTA deja! Descoperirea care schimbă tot
O simplă fotografie a ochilor poate detecta Alzheimer cu 10 ani înainte. Descoperirea care schimbă totul!
