Flavonoidele din cacao combat stresul. Oferă și protecție cardiovasculară și cerebrală

Monika Baciu |
Data publicării:
cacao - FOTO: Freepik@vector_corp
cacao - FOTO: Freepik@vector_corp

Acest aliment protejează inima și creierul. Face scut împotriva factorilor nocivi.

Vezi și: Substanțele chimice din obiectele din bucătărie sau cosmetice, impact asupra somnului. Chimicalele veșnice, învinuite

O cercetare recentă subliniază potențialul băuturilor din cacao bogate în flavonoide de a atenua efectele negative ale dietelor bogate în grăsimi asupra sistemului vascular în perioadele de stres.

Studiul, publicat pe 18 noiembrie în Food and Function, oferă un argument convingător pentru includerea cacao-ului bogat în flavonoide în dieta zilnică, în special în momentele stresante, ca strategie de protejare a sănătății cardiovasculare.

Cacaua, protecție cardiovasculară

Conform studiului realizat de Universitatea din Birmingham, consumul unei băuturi de cacao bogate în flavonoide împreună cu o masă grasă poate îmbunătăți semnificativ funcția vasculară, care este adesea compromisă de stres și de alegerile alimentare nesănătoase.

Această cercetare se bazează pe descoperirile anterioare, care au demonstrat că alimentele bogate în grăsimi pot afecta funcția vasculară, influențând fluxul sanguin și livrarea de oxigen către creier. Flavonoidele—compuși naturali găsiți în cacao și în anumite alte alimente—par să sprijine sănătatea vasculară în perioadele de stres, oferind un efect protector pentru sistemul cardiovascular.

Legătura dintre stres, dietă și sănătatea vasculară

Dr. Catarina Rendeiro, Profesor Asistent în Științele Nutriției la Universitatea din Birmingham și autor principal al studiului, a explicat care este legătura dintre stres, dietă și sănătatea vasculară.

"Când oamenii sunt stresați, tind să aleagă alimente bogate în grăsimi, ceea ce poate agrava sănătatea vasculară. Scopul nostru a fost să investigăm dacă adăugarea unui aliment bogat în flavonoide la o masă grasă poate contracara unele dintre aceste efecte dăunătoare în timpul stresului”, a explicat dr. Catarina Rendeiro, potrivit SciTechDaily.

În cadrul acestui studiu, participanții au consumat un mic dejun format din croissante cu unt, brânză cheddar și lapte integral, urmat de o băutură de cacao bogată în flavonoide sau săracă în flavonoide.

După o perioadă de repaus, participanții au completat un test de matematică mentală care a generat stres, măsurându-se activitatea lor cardiovasculară și funcția vasculară. Rezultatele au relevat descoperiri semnificative cu privire la efectele flavonoidelor din cacao în perioadele de stres.

Vezi și: Medicamentul care activează receptorul Neurokinina 2 și elimină kilogramele. Nu are efecte secundare

Flavonoidele, beneficii pentru sănătate dincolo de inimă

Flavonoidele, găsite în alimente precum fructele de pădure, ceaiul și cacao nestrălucită, sunt cunoscute pentru beneficiile lor asupra sănătății, în special în reglarea tensiunii arteriale și protejarea sănătății cardiovasculare.

"Flavonoidele sunt asociate cu mai multe beneficii pentru sănătate, iar studiul nostru subliniază potențialul lor de a atenua impactul vascular al stresului și alegerilor alimentare nesănătoase”, a explicat Rosalind Baynham, autorul principal al lucrării.

Studiul a utilizat două tipuri de praf de cacao—unul cu conținut mare de flavonoide (695 mg pe porție) și altul cu conținut scăzut de flavonoide (5,6 mg pe porție). Rezultatele au arătat că cacao-ul bogat în flavonoide a îmbunătățit semnificativ funcția vasculară la 30 și 90 de minute după stres, comparativ cu cacaua sărăcită de flavonoide.

Cacao - FOTO: Freepik@vecstock

Flavonoidele previn declinul vascular

Cercetarea a confirmat că, atunci când participanții au consumat alimente bogate în grăsimi împreună cu băutura de cacao sărăcită în flavonoide, funcția vasculară a scăzut cu 1,29%—o scădere care a durat până la 90 de minute după evenimentul stresant. Totuși, cei care au băut cacao bogată în flavonoide nu au experimentat o astfel de scădere a funcției vasculare, subliniind rolul protector al flavonoidelor.

Deși flavonoidele din cacao nu au influențat oxigenarea cerebrală sau starea de spirit, acestea au fost eficiente în menținerea funcției vasculare, oferind o abordare practică pentru a contracara efectele stresului și ale obiceiurilor alimentare nesănătoase.

Dr. Rendeiro a subliniat că includerea flavonoidelor în dietă poate fi o strategie simplă și eficientă pentru protejarea sănătății vasculare, mai ales în perioadele de stres.

"Căutând praf de cacao minim procesat la supermarket sau alegând alte surse de flavonoide, precum ceaiul verde, ceaiul negru și fructele de pădure, putem ajuta la atenuarea efectelor alegerilor alimentare nesănătoase”, a spus ea.

Vezi și: Bacteriile super-rezistente la antibiotice, punct vulnerabil la Magneziu

Ghidurile recente recomandă un consum zilnic de 400 până la 600 mg de flavonoide, cantitate care poate fi obținută, de exemplu, prin consumul a două căni de ceai negru sau verde sau printr-o combinație de fructe de pădure, mere și cacao de înaltă calitate.

"Viața modernă este plină de stres, iar impactul acestuia asupra sănătății și economiei este bine documentat. Orice schimbare pe care o putem face pentru a ne proteja de unele dintre simptomele stresului este pozitivă.

Pentru cei care tind să apese pe butonul de confort alimentar când sunt stresați sau depind de alimente convenabile din cauza locurilor de muncă cu presiune ridicată sau a lipsei de timp, integrarea acestor mici schimbări ar putea face o mare diferență”, a adăugat Jet Veldhuijzen van Zanten, Profesor de Psihologie Biologică la Universitatea din Birmingham.

Pentru cei care ajung frecvent să opteze pentru alimente bogate în grăsimi în perioadele stresante, aceste descoperiri sugerează că ajustările simple ale dietei—precum adăugarea de cacao bogată în flavonoide sau ceai—pot fi o strategie benefică pentru protejarea sănătății inimii, în timp ce fac față provocărilor vieții moderne.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel