FIV: cât durează și ce trebuie să știi. Dr. Alice Barbu: Succesul în FIV nu înseamnă doar embrion implantat, ci o sarcină dusă la termen

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
fiv - FOTO: Freepik
fiv - FOTO: Freepik

"Din momentul în care cuplul se prezintă la medic, durează cam o lună să facem toate investigațiile necesare". Dr. Alice Barbu ne-a explicat tot ce trebuie să știm despre fertilizarea in vitro.

Vezi și: Semnul banal al AVC-ului. Dr. Sorin Băilă: Nu vezi cu un ochi

Fertilizarea in vitro (FIV) este o tehnică medicală de reproducere asistată, utilizată pentru a ajuta persoanele sau cuplurile care au dificultăți în a concepe un copil pe cale naturală. Această procedură implică fertilizarea unui ovul cu spermatozoid în afara corpului, într-un laborator, de unde provine și denumirea "in vitro". După ce ovulul a fost fertilizat și devine un embrion, acesta este transferat în uterul femeii, unde poate să continue dezvoltarea.

Vouchere de 5.000 de lei pentru FIV

Dr. Alice Barbu, medic specialist Obstetrică-Ginecologie la Centrul de Fertilizare in vitro din cadrul Spitalului Clinic SANADOR, a explicat, în exclusivitate la DC MEDICAL în ce constă programul. 

"Cuplul trebuie să aibă deja diagnosticul pus de infertilitate. Dacă vorbim de un cuplu care are deja diagnosticul de infertilitate, trebuie să se prezinte la medicul specialist în infertilitate, din centrul în care dorește să facă procedura, pentru a primi adeverința de înscriere în program. Se înscrie pe centrul respectiv. 

Noi, în centrul FIV SANADOR, avem un reprezentant care se ocupă de dosarele pacienților, pentru că noutatea din anul acesta este că s-a realizat o platformă online, unde pacientul are cont și își încarcă toate documentele PDF, iar reprezentantul nostru îi va ajuta să completeze toată documentația necesară și să încarce pe site documentele. 

Termenul de analiză a dosarelor este de 60 de zile. În momentul în care a primit răspunsul de la Minister și dosarul este aprobat, i se va trimite un contract. Are la dispoziție 5 zile să semneze contractul respectiv, iar în alte 10 zile de la semnarea contractului respectiv, va primi suma respectivă sub formă de vouchere. 

Va avea vouchere de 5.000 de lei pe care le va utiliza pentru medicația de stimulare și doar în farmaciile partenere programului le poate scoate. Mai este un voucher de 10.000 lei din care se va deconta procedura", a explicat dr. Alice Barbu, medic specialist Obstetrică-Ginecologie la Centrul de Fertilizare in vitro, la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC MEDICAL.

Vezi și: Valoarea la care se consideră că ai colesterolul mărit. Dr. Sorin Băilă: Este foarte, foarte mult. Nu e normal să ajungem aici

FIV - FOTO: Freepik@nastiklis1992

FIV, în ce constă procedura

În contextul în care tot mai multe cupluri se confruntă cu dificultăți în a avea copii, fertilizarea in vitro (FIV) devine una dintre cele mai căutate soluții de reproducere asistată. Procedura, care implică fertilizarea unui ovul cu spermatozoid într-un laborator, oferă speranță celor care, din diverse motive medicale, nu pot concepe pe cale naturală.

Stimularea ovarelor reprezintă primul pas al procesului. Femeia este supusă unui tratament hormonal pentru a produce mai multe ovule, ceea ce sporește șansele de succes ale procedurii. După monitorizarea atentă a evoluției ovulelor, medicii trec la etapa crucială a recoltării acestora, printr-o procedură minim invazivă, numită puncție foliculară.

"Procedura începe cu stimularea ovariană. Încercăm să suprasolicităm ovarul să crească cât mai mulți foliculi. În funcție de patologia pacientei, în funcție de vârstă, dozările hormonale, se alege un anumit protocol de stimulare. Protocolul de stimulare poate să dureze între 10-21 de zile și presupune administrare de hormoni care vor ajuta acești foliculi să crească. 

Pacienta va avea vizite regulate, în funcție de indicațiile medicului pentru monitorizare ecografică. E un proces dinamic în care vedem cum la 2-3 zile, foliculii se modifică ca dimensiune și știm dacă tratamentul trebuie ajustat sau nu. Tratamentul este personalizat și aici este cheia succesului. 

Tratamentul chiar dacă urmează un protocol s-ar putea să se prelungească cu o zi-două sau să fie un pic mai scurt și declanșarea de ovulație să fie de dimensiunile foliculilor. După ce s-a terminat etapa de stimulare foliculară, urmează declanșarea de ovulație. 

Vezi și: Hipertensiunea arterială, cea mai frecventă boală cardiovasculară. Prof. dr. Eduard Apetrei: 42% din populația adultă din România are hipertensiune. Peste 6 milioane

Este impropriu spus declanșare pentru că nu lăsăm ovulația să se întâmple. Noi doar maturăm foliculii, încercăm să maturăm ovocitele din interiorul lor, pe care, ulterior, le extragem prin puncție ovariană. Ovocitele vor ajunge în laboratorul de embriologie, unde vor fi analizate. Va fi analizată maturarea ovocitară, pentru că ovocitele imature nu se vor fertiliza. 

Din cele rămase se vor pune în contact cu materialul genetic al partenerului. Urmează perioada de așteptare. Așteptăm să vedem câți embrioni se dezvoltă din ovocitele recoltate. 

Riscurile sunt mari la sarcina multiplă, mai ales dacă este obținută prin FIV. La o pacientă trecută de 35 de ani, riscul de naștere prematură este foarte mare. Transferăm, după protocoale, un singur embrion, maxim doi. Oricum, un singur embrion transferat are riscul de a se diviza",  a mai explicat dr. Alice Barbu, medic specialist Obstetrică-Ginecologie la Centrul de Fertilizare in vitro, la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC MEDICAL.

Când se ia decizia privind transferul embrionilor

"Decizia de transfer este o decizie luată în echipă multidisciplinară, ginecolog, embriolog și în funcție de parametrii pacientei, în funcție de grosimea endometrului. De obicei, se preferă transferul de ziua a 5-a. E foarte importantă receptivitatea embrionului, nu doar calitatea embrionului. 

E un proces pe care nu îl putem controla în totalitate, dar putem mări șansele de a obține o sarcină. Succesul în FIV nu înseamnă doar embrion implantat, ci înseamnă o sarcină dusă la termen. 

Din momentul în care cuplul se prezintă la medic, durează cam o lună să facem toate investigațiile necesare astfel încât să ne orienteze cauza infertilității. Depindem foarte mult de ciclul menstrual al pacientei.

După ce am făcut embriotransferul, am trecut de această etapă, cam la 10 zile se face analiza de beta HCG.

Dacă am văzut-o pozitivă, prima ecografie se face cam la 4-5 săptămâni. Atunci se vede intrauterin sarcina. 

Până ajungem să vedem sexul, în jur de 15 săptămâni, e un timp mai lung",  a mai explicat dr. Alice Barbu, medic specialist Obstetrică-Ginecologie la Centrul de Fertilizare in vitro, la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC MEDICAL.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel