Fitoestrogenii, benefici pentru sănătatea femeii. Unde îi găsim

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
fitoestrogenii benefici pentru sanatatea femeii. FOTO: Freepik @jcomp
fitoestrogenii benefici pentru sanatatea femeii. FOTO: Freepik @jcomp

Fitoestrogenii sunt benefici pentru sănătatea femeii, mai ales în perioada menopauzei. În ce alimente se găsesc aceștia.

Fitoestrogenii sunt un compus natural pe care îl regăsim într-o serie de plante, precum și în alimentele pe bază de plante. În urma consumului, fitoestrogenii au același impact asupra organismului ca și estrogenul produs de acesta, motiv pentru care este recomandat după intrarea la menopauză. 

”Sunt preparate, alimente care conțin fitoestrogeni și care nu au un impact asupra cancerului de sân. Multe paciente nu iau substituție hormonală pentru că le este frică de un risc mai mare de cancer de sân”, a explicat dr. Corina Gică, medic specialist obstretică-ginecologie, la Antena 3.

Ce este estrogenul

Estrogenul este hormonul eliberat în corpul unei femei care reglează ciclul menstrual. De reproducerea acestuia este responsabil sistemul endocrin. La femei, ovarele sunt cele care produc cea mai mare cantitate de estrogen, dar acesta poate fi produs, în cantități mai mici, de glandele suprarenale și celulele adipoase.

În perioada pubertății, estrogenul joacă un rol important în dezvoltarea sânilor, precum și în creșterea părului de la subraț și a celui pubian. Până la menopauză, estrogenul este hormonul care controlează menstruația unei femei. De asemenea, estrogenul are un rol important în formarea oaselor, coagularea sângelui, sănătatea pielii și a unghiilor.

Cea mai importantă funcție a estrogenului este aceea de a permite funcționarea normală a organelor următoare:

- ovare, stimulează funcționarea normală a acestora;

- vagin, menține buna funcționare a peretelui vaginal;

- uter, menține membrana mucoasă și reglează fluxul secrețiilor de mucus uterin;

- sâni, estrogenul intră în formarea țesutului mamar;

- estrogenul este responsabil pentru dezvoltarea corpului feminin, dar și al caracterelor sexuale secundare.

Vezi și: Cum îți palpezi CORECT sânii. CÂND și cum trebuie făcută autopalparea și la ce să fii foarte ATENTĂ de acum

Beneficiile fitoestrogenilor

Fitoestrogenii au o structură chimică foarte apropiată de cea a estrogenului din organism, iar atunci când aceștia pătrund în organism, receptorii îi tratează ca și cum ar fi estrogeni. 

Fitoestrogenii pot fi benefici pentru femeile care doresc să își reechilibreze hormonii pe măsură ce se apropie de menopauză, iar secreția acestora este mai redusă.

De altfel, în perioada de premenopauză până la instalarea menopauzei, nivelurile hormonale din corp vor fluctua, fapt care vine cu o serie de simptome, cele mai multe dând o notă de disconfort fizic și emoțional:

- bufeuri;

- sâni sensibili;

- apetit sexual scăzut;

- oboseală;

- cicluri neregulate;

- schimbări de dispoziție.

Vezi și: Bufeurile, asociate cu menopauza. Care sunt factorii de risc și cum se pot gestiona

Astfel, pentru depășirea acestor simptome, o parte dintre femei apelează la terapia de substituire hormonală. În acest context, fitoestrogenii oferă o alternativă naturală șa estrogenul sintetic utilizat de cele mai multe ori în terapiile de substituire hormonală.

Printre beneficiile fitoestrogenilor se numără:

- reducerea bufeurilor. Un studiu din 2014 a arătat că fitoestrogenii reduc frecvența bufeurilor la femeile aflate la menopauză fără efecte secundare;

- previn osteoporoza. Deficitul de estrogen de după menopauză poate afecta sănătatea oaselor și provoca o serie de probleme, printre care și osteoporoza. Terapia de substituție hormonală poate îmbunătăți sănătatea oaselor, dar vine ”la pachet” cu efecte secundare, astfel că alternativa cu fitoestrogeni este una bine-venită;

- combat problemele menstruale. Atunci când nivelul de estrogen al unei femei scade, poate afecta starea de spirit și nivelul de energie. Astfel, în perioada ciclului, multe femei optează pentru o alimentație bogată în fitoestrogeni.

- tratează acneea;

- îmbunătățesc sănătatea inimii;

- luptă împotriva cancerului de sân. Au existat unele afirmații conform cărora fitoestrogenii sunt benefici pentru combaterea cancerelor hormonale, cum ar fi cancerul de sân. 

Un studiu din 2009 a constatat că consumul de alimente din soia a redus riscul de deces și de recidivă la femeile cu cancer de sân. Alimentele din soia sunt bogate în fitoestrogeni, notează Medical News Today.

Vezi și: Consumul crescut de fructe și legume colorate, benefic pentru sănătatea femeilor

În ce alimente se găsesc fitoestrogenii

Fitoestrogenii se găsesc într-o multitudine de fructe, legume și oleaginoase, dar și băuturi, astfel:

Fructe:

- mere;

- morcovi;

- rodii;

- căpșune;

- merișoare;

- struguri.

Legume:

- linte;

- germeni de lucernă;

- fasole mung;

- germeni.

Nuci și semințe:

- in;

- semințe de floarea-soarelui;

- semințe de susan;

- migdale;

- nuci.

Soia și produse din soia:

- boabe de soia;

- tofu;

- tempeh;

- supa și pasta miso.

Ierburi:

- trifoi roșu;

- rădăcină de lemn dulce;

- hamei.

Lichide:

- cafea;

- bere;

- vin roșu;

- ulei de măsline;

- ulei de iasomie.

Cereale:

- ovăz;

- orz;

- germeni de grâu.

Reguli alimentare la menopauză. La ce trebuie să fim atente după 50 de ani

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a lansat o serie de sfaturi cu privire la alimentația femeilor în perioada menopauzei, știut fiind faptul că o dată cu intrarea în această etapă a vieții orice kilogram în plus este foarte greu se dat jos, dar mai ales că modificările hormonale au impact asupra organismului.

Care sunt sfaturile pe care le dă nutriționistul 

 Atenție la aportul caloric

”Pentru o femeie tânără în plină activitate, aportul caloric este între 1800-2000 cal /zi. Din cauza încetinirii metabolismului, la menopauză aportul caloric trebuie scăzut la 1600 cal / zi, uneori chiar mai puțin, dacă pe parcursul timpului ai apelat des la cure de slăbire. Dietele repetate prăbușesc cheltuielile calorice și metabolismul deja afectat se va lenei de tot la menopauză. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Diagnosticarea osteoporozei, șansa vindecării de boala ce afectează femeile

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel