Fitochimicalele sunt nişte substanţe chimice care se găsesc în alimentele vii, naturale, precum fructele, legumele, nucile, seminţele şi germenii. Fitochimicalele sunt substanţe care apar în mod natural în plante. Ele conferă plantelor alimentare culoare, textură şi aromă. În plus, asigură un sistem de apărare împotriva insectelor şi microorganismelor.
Plantele produc aceste chimicale pentru a se proteja pe ele de diferite pericole, însă descoperirile au adus în lumină faptul că acestea ne protejează de cele mai periculoase boli. Dintre cele peste o mie de fitochimicale cunoscute, numai o serie din ele au fost cercetate.
Medicul nutriționist Adela Alexa a explicat ce rol au în organism.
”Fitochimicalele sunt compuşi biologici activi care au o influenţă asupra sistemelor organismului uman, contribuind la prevenţia bolilor şi menţinerea unei sănătăţi optime. Să introducem în meniul zilnic”, a scris pe Facebook, nutriționistul Adela Alexa.
Disponibile în toate alimentele
Alimentele cu un conţinut ridicat de fitochimicale sunt broccoli, varza, usturoiul, ceapă, ardeiul iute, citricele, fructele de pădure, soia, roşiile.
”Compuşii cu Allium: usturoiul, ceapă, prazul, arpagicul – principalele substanţe active fiind compuşii cu sulf; Bioflavonoidele lucrează sinergic cu vitamina C, se regăsesc în măceşe, citrice, fructe de pădure, pepene galben, prune, roşii; Carotenoizii sunt un tip de betacaroten pe care îi regăsim în morcovi, caise, mazăre, cartofi dulci; Clorofila este substanţa care dă culoarea verde plantelor. O regăsim în algele marine, pirul, legumele de culoarea verde; Acidul elagic îl întâlnim în zmeura, fragi, struguri, căpşuni”, a mai explicat nutriționistul.
Mențin sănătatea
Fitochimicalele protejează organismul în multe feluri, au explicat cercetătorii de la Institutul de Stat pentru Dezvoltare a Agriculturii din Baden-Württemberg, Germania. Oamenii de ştiinţă cred, de asemenea, că fitochimicalele reduc riscul apariţiei cancerului pulmonar, de sân sau de colon.
Cercetările în ce priveşte fitochimicalele sunt în continuă derulare. Exista proiecte de studiu desfăşurate în mai multe ţări şi finanţate cu multe miloane. Indiferent de interesele diferite survenite din rezultatele acestor cercetări (farmaceutice, ale industriei cosmetice sau a produselor de igienă), o concluzie unanimă este în acest moment aceea că alimentele în starea lor pură, hrana vie, conţin factori esenţiali nu numai în a preveni dar cât şi a vindeca cancerul.
Fitochimicalele sunt prezente în mod natural în multe alimente, dar este de așteptat ca prin bioinginerie să fie dezvoltate noi plante, care vor conține niveluri mai ridicate. Acest lucru ar face mai ușor să includă fitochimicale suficient cu produsele alimentare noastre.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.