Fisura anală, afecțiune des întâlnită. Semnalul de alarmă care indică un cancer anal. Alte patru boli grave din cauza cărora apar fisurile anale

Monika Baciu |
Data publicării:
fisura anala - FOTO: Freepik
fisura anala - FOTO: Freepik

Fisura anală este o mică ruptură în țesutul subțire și umed care căptușește anusul. Deși este o afecțiune des întâlnită, există câteva semne care reprezintă motive de îngrijorare.

Fisura anală este o ruptură în pielea anusului. Poate afecta persoane de toate vârstele, dar este cel mai frecventă la sugari și la adulții de vârstă mijlocie.

O fisură anală este o mică tăietură sau o ruptură în mucoasa anusului. Fisura din piele provoacă dureri puternice și unele sângerări de culoare roșu aprins în timpul și după scaune.

Uneori, fisura poate fi suficient de adâncă pentru a expune țesutul muscular de dedesubt.

Anusul este deschiderea musculară de la capătul tractului digestiv prin care scaunul iese din corp. Cauzele comune ale unei fisuri anale includ constipația și sforțarea sau eliminarea de scaune tari sau mari în timpul unei defecații. Fisurile anale cauzează de obicei durere și sângerare în timpul mișcărilor intestinale. De asemenea, este posibil să aveți spasme în inelul de mușchi de la capătul anusului, numit sfincter anal.

De obicei, nu este o afecțiune gravă și majoritatea oamenilor o pot trata acasă. Cu toate acestea, fisurile anale recurente sau cele care nu se vindecă ușor pot fi un motiv de îngrijorare.

Anumite tratamente pot promova vindecarea și pot ajuta la ameliorarea disconfortului, inclusiv înmuiere a scaunelor și analgezice topice.

În majoritatea cazurilor, fisura se vindecă de la sine. În cazurile în care fisura persistă peste 6 săptămâni, este considerată cronică.

Dacă o fisură anală nu se ameliorează cu aceste tratamente, este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală. Sau medicul dumneavoastră poate fi nevoit să caute alte afecțiuni subiacente care pot provoca fisuri anale, notează Healthline.

Vezi și: Când devine carnea de pe grătar cancerigenă. Cum trebuie preparată pentru a elimina acest risc. Hâncu: Vor putea contracara efectele negative

Fisura anală, tratament

Cele mai multe fisuri anale nu necesită un tratament extensiv. Cu toate acestea, anumite remedii casnice pot ajuta la promovarea vindecării și la ameliorarea simptomelor incomode. Puteți trata o fisură anală la domiciliu prin:

- consumând mai multe lichide pentru a rămâne hidratat și a îmbunătăți digestia

- luând suplimente de fibre și consumând mai multe alimente fibroase

- făcând o baie de șezut pentru a relaxa mușchii anali, a ușura iritația și a crește fluxul sanguin în zona anorectală

- aplicarea unui unguent cu nitroglicerină pentru a favoriza fluxul sanguin în zonă sau a unei creme cu hidrocortizon

- aplicarea de analgezice topice, cum ar fi lidocaină, la nivelul anusului pentru a atenua disconfortul

Dacă simptomele persistă după ce ați încercat remediile de acasă, ar trebui să vă consultați medicul, care vă poate recomanda tratamente suplimentare.

- Un unguent blocant al canalelor de calciu poate relaxa mușchii sfincterului și permite fisurii anale să se vindece.

- Un alt tratament posibil este reprezentat de injecțiile cu Botox în sfincterul anal. Injecțiile vor preveni spasmele din anus prin paralizarea temporară a mușchiului. Acest lucru permite fisurii anale să se vindece, prevenind în același timp formarea de noi fisuri.

- În cazul în care fisura anală nu răspunde la alte tratamente, medicul dumneavoastră vă poate recomanda o sfincterotomie anală. Această procedură chirurgicală presupune efectuarea unei mici incizii în sfincterul anal pentru a relaxa mușchiul. Relaxarea mușchiului permite fisurii anale să se vindece.

Cu toate acestea, această procedură vine cu un mic risc de incontinență permanentă, ceea ce înseamnă că este posibil să nu mai puteți controla momentul în care eliminați scaunul.

Vezi și: Dispozitivul care descoperă un AVC. Cum recunoști un accident vascular cerebral. Ciurchea: În AVC NU ai timp! Dacă l-ai prins în primele 4 ore, pacientul este absolut recuperat

Fisura anală, simptome

O fisură anală poate provoca unul sau mai multe dintre următoarele simptome:

- o ruptură vizibilă în pielea din jurul anusului dvs.

- o mică umflătură de piele, lângă ruptură

- durere ascuțită în zona anală în timpul scaunelor

- dungi de sânge pe scaune sau pe hârtia igienică după ce vă ștergeți

- arsură sau mâncărime în zona anală

Fisura anală, cauze

O fisură anală apare cel mai adesea la eliminarea scaunelor mari sau tari. Constipația cronică sau diareea frecventă pot, de asemenea, sfâșia pielea din jurul anusului.

Cu toate acestea, nu toate fisurile anale sunt un semn al dietelor sărace în fibre și al constipației. Fisurile care se vindecă prost sau cele localizate într-o altă poziție decât porțiunea posterioară și mediană a anusului dvs. pot indica o afecțiune de bază.

Vezi și: Efectul fistic: ce este și cum poate ajuta acesta în mâncatul compulsiv

Alte cauze includ:

- încordarea în timpul nașterii sau în timpul scaunelor

- faptul că aveți o boală inflamatorie intestinală (IBD), cum ar fi boala Crohn

- faptul că aveți un flux sanguin scăzut în zona anorectală

- faptul că aveți mușchii sfincterului anal prea strânși sau spastici

- practicarea de sex anal

În cazuri rare, o fisură anală se poate dezvolta din cauza:

- cancer anal

- HIV

- tuberculoză

- sifilis

- herpes

Fisura anală, tratament

Majoritatea fisurilor anale se vor vindeca fără intervenție chirurgicală. Fisurile anale sunt răni deschise, așa că menținerea zonei curate și uscate va ajuta la procesele naturale de vindecare ale organismului.

Consumul unei diete bogate în fibre, consumul de lichide din abundență, băile de șezut și utilizarea unguentelor antiinflamatorii pot ajuta la vindecarea fisurilor actuale și la prevenirea apariției altora noi.

Vezi și: Testul care-ți arată dacă ai cancer de esofag, stomac, rect sau colon: Ar trebui să știe toată lumea! Semnul îl ignorăm și zicem că ne trece mâine. Nicio tumoare la început nu are simptome

Fibrele dietetice și remediile la domiciliu

O dietă bogată în fibre poate ajuta la menținerea scaunelor regulate și ușor de eliminat. Acesta este un factor cheie în prevenirea fisurilor anale viitoare.

Un aport zilnic de fibre de 25-35 de grame este potrivit pentru majoritatea adulților. Alături de o creștere a fibrelor alimentare, este esențial să beți multe lichide pe zi. Acest lucru ajută la înmuierea scaunelor, le face mai ușor de eliminat și ajută la promovarea unei bune vindecări a rănilor.

Este posibil să dorești să iei suplimente de fibre pentru a-ți crește aportul zilnic.

Gstionarea durerii

Fisurile anale pot fi dureroase. Această durere va fi mai acută atunci când eliminați scaunele și poate persista o perioadă de timp după aceea.

Cremele topice analgezice, cum ar fi cremele cu lidocaină, pot oferi, de asemenea, o ușurare țintită, în timp ce analgezicele antiinflamatorii, cum ar fi ibuprofenul, pot ajuta cu simptome de durere mai generale.

Băile calde frecvente pot ajuta la relaxarea mușchilor din anus și pot promova vindecarea fisurilor. Acest lucru poate ajuta la reducerea unor simptome de durere.

Vezi și: Ce să faci dacă nu ai dormit suficient. Activitatea care compensează lipsa somnului

Fisurile anale, prevenție

Nu puteți preveni întotdeauna fisurile anale, dar vă puteți reduce riscul de a avea una prin luarea următoarelor măsuri preventive:

- mențineți zona anală uscată

- curățarea ușoară a zonei anale cu săpun blând și apă caldă

- consumând multe lichide, mâncând alimente fibroase și făcând exerciții fizice în mod regulat pentru a evita constipația

- tratarea imediată a diareei

- schimbarea frecventă a scutecelor sugarilor dacă aceștia prezintă această afecțiune

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel