Finanțarea Sănătății în România, provocare majoră în 2025. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb România): Suntem undeva la jumătatea UE

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
finantarea - FOTO: Freepik@halalstock
finantarea - FOTO: Freepik@halalstock

Sistemul medical românesc funcționează la jumătate din capacitatea europeană, cu doar 5% din PIB alocat, față de media UE de 10%. Accesul limitat la medici, întârzierile în tratamente și rata alarmantă a mortalității din cauze tratabile sunt consecințele directe ale subfinanțării cronice. 

Sistemul de sănătate din România se confruntă cu o subfinanțare cronică, în ciuda progreselor înregistrate în ultimii ani. Deși fondurile alocate domeniului au crescut, decalajul față de media europeană rămâne semnificativ. Aceasta este una dintre concluziile principale exprimate de Cătălin Radu, Director General Bristol Myers Squibb, în cadrul dezbaterii DC Media Group - HEALTH FORUM, dedicată marilor provocări din sănătate în 2025.

"Aș începe cu o mare provocare, și anume o subfinanțare cronică. Trebuie să recunoaștem că s-au făcut progrese uriașe în ceea ce privește fondurile, valoarea fondurilor alocate pentru Sănătate, în România, dar am pornit de foarte, foarte jos, iar diferența, decalajul pe care îl avem față de Uniunea Europeană nu are cum să fie ignorată.

România finanțează în jur de 5% dintr-un PIB, care nu mai este la coada Uniunii Europene, ci ne apropiem de poziții mai avansate, în timp  ce media europeană este undeva la 10% din PIB.

Nu cred că are importanță op cifră exactă, ci este mai important să privim proporția. Suntem undeva la jumătatea Uniunii Europene. Asta atrage după sine multe lipsuri și trebuie să fim conștienți că fără a investi nu avem cum să avem aceeași performanță.

S-au făcut progrese, s-au făcut eforturi, s-au luat măsuri de eficientizare, dar în lipsa banilor este greu să faci miracole. Asta cred că este cea mai mare provocare, pentru că de aici decurg multe altele.

Vorbim de acces inechitabil ca teritoriu, acces la medici. Avem un număr insuficient de medici în afara centrelor mari universitare și urbane. Acești pacienți  din județele aflate la distanță trebuie să parcurgă distanțe lungi. Sunt mulți pacienți cronici, pacienți care nu au veniturile necesare să sprijine asta.

Aceeași paralelă o putem face și vizavi de întârzierile în accesul la inovație. Reprezint o companie inovatoare care are asta în gena proprie, de a cerceta, de a inova și a inventa medicamente care salvează vieți.

Această lipsă de finanțare se transpune în inechitate, în întârziere la accesul la tratament, fie că vorbim de timpul necesar pentru a merge la medic.

De multe ori, într-o boală complexă, o singură vizită nu este de ajuns. Acest pacient trebuie să revină. E foarte greu să le organizezi pe toate în aceeași zi. Digitalizarea reprezintă o oportunitate uriașă. Un cuvânt simplu: telemedicina", a explicat Cătălin Radu, Director General Bristol Myers Squibb, în cadrul dezbaterii DC Media Group - HEALTH FORUM - Marile provocări din Sănătate în 2025.

Digitalizarea, esențială

"Pandemia ne-a adus un salt înainte. A fost primul moment când rețeta digitală a jucat un rol de prim-plan. Trebuie să păstrăm lucrurile bune din pandemie.

Inteligența artificială reprezintă o oportunitate fantastică. Să ne aducem aminte de cum arată medicina viitorului prin prisma autorilor de SF. Aveau niște scanere, niște holograme. Mai avem mult până acolo, dar digitalizarea reprezintă o șansă de a compensa niște lipsuri inerente.

Nu vom putea produce medici peste noapte. Durează minim 10-11 ani, ceea ce înseamnă că nu putem acoperi brusc, dar putem crea niște premise. Sănătatea este o investiție. Trebuie să fie un domeniu strategic. Avem nevoie de educație, pentru că tot cifrele din sănătate ne arată că avem cea mai mare rată de mortalitate din cauze tratabile și prevenibile, aproape triplă față de media Uniunii Europene.

Anual, în România mor peste 60.000 de oameni din cauze prevenibile. Se leagă strâns de acest deficit de finanțare", a explicat Cătălin Radu, Director General Bristol Myers Squibb, în cadrul dezbaterii DC Media Group - HEALTH FORUM - Marile provocări din Sănătate în 2025.

Vezi mai multe în VIDEO: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel