Finalul filmului Barbie transmite un mesaj de impact pentru toate femeile din întreaga lume. După toate gloriile și peripețiile lui Barbie pe drumul spre a deveni om, cinefilii o părăsesc într-un moment crucial la finalul noului film.
Acel moment nu este începerea unei slujbe extraordinare de astronaut sau câștigarea unui premiu Nobel sau chiar realizarea frumuseții umane autentice: Este o programare la ginecolog.
În film, personajul Ruth Handler (care în viața reală a inventat păpușa) explică faptul că ”Barbie” nu are un final. În schimb, filmul se încheie cu Barbie care începe experiența umană completă.
De ce este ceva atât de obișnuit ca o programare la doctor suficient de important pentru scena finală a filmului? Ce face ca acest inconvenient obișnuit să fie o intrare unificatoare în feminitate?
Dr. Leana Wen, analist medical la CNN, care este medic de urgență și profesor de politică și management în domeniul sănătății la Școala de sănătate publică Milken Institute School of Public Health de la Universitatea George Washington, a vorbit la CNN despre mesajul pe care îl transmite finalul filmului Barbie. Ea a fost anterior comisar pentru sănătate în Baltimore.
”Îngrijirea sănătății reproductive nu este încă privită ca parte a sănătății și bunăstării totale. Acest lucru este valabil nu numai pentru persoanele aflate în perioada de reproducere, ci și pentru cele care se află la menopauză și au nevoie de îngrijire în timpul și după menopauză.
Trebuie să se facă mult mai multe în ceea ce privește sănătatea reproducerii, inclusiv investiții în cercetare și îngrijire medicală”, a răspuns dr. Leana Wen, la întrebarea CNN dacă acordăm suficientă atenție sănătății reproductive a femeilor.
De ce ar putea fi important faptul că ”Barbie” a culminat cu o programare la ginecolog
”Faptul că toată lumea o vede pe Barbie mergând la ginecolog normalizează experiența. Consolidează înțelegerea faptului că sănătatea reproducerii este o parte integrantă a sănătății generale.
Sper că aceasta va fi una dintre principalele concluzii ale scenei, și anume că fiecare fată, fiecare femeie, fiecare persoană care are organe reproducătoare feminine ar trebui să apeleze în mod regulat la îngrijire preventivă pentru a se ocupa de sănătatea lor reproductivă”, a mai spus dr. Leana Wen.
Când ar trebui ca fetele să meargă la prima vizită la ginecolog
”Adolescenții ar trebui să înceapă prima lor vizită pentru sănătatea reproducerii între 13 și 15 ani, potrivit Colegiului American de Obstetricieni și Ginecologi. Aceasta este o vizită generală de sănătate preventivă în care furnizorul de servicii medicale începe să stabilească o relație de încredere cu pacientul într-un cadru individual și confidențial.
Se va avea ocazia de a discuta despre preocupările specifice, dacă există, iar furnizorul va documenta istoricul medical al pacientului și va efectua un examen fizic. În general, nu se face un examen pelvian intern decât în cazul în care există simptome specifice, cum ar fi durerea pelviană. Dacă pacienta nu și-a făcut încă vaccinurile împotriva virusului papiloma uman (sau HPV), o cauză principală a cancerului de col uterin, se va oferi și acest lucru.
Este important de reținut că, deși, pe parcursul acestei discuții, folosim terminologia ”fete” și ”femei”, vizita de sănătate reproductivă la care mă refer se aplică oricărei persoane cu organe reproductive feminine. Orice persoană cu un col uterin poate avea cancer de col uterin, indiferent dacă se identifică ca femeie, bărbat sau nonbinar, iar toate aceste persoane ar trebui să țină cont de recomandarea de a începe vizitele de sănătate reproductivă în timpul adolescenței”, a mai spus medicul.
Vezi și: 6 motive pentru care a fi singur o perioadă poate fi o opțiune excelentă în viața ta
Cât de frecvente ar trebui să fie controalele ginecologice
”Vizitele sunt recomandate anual pentru îngrijire preventivă și screening-uri. Pot exista vizite mai frecvente atunci când apar preocupări specifice. De exemplu, femeile cu sângerări menstruale abundente și neregulate pot avea nevoie de teste suplimentare pentru a afla cauza.
Vizita la ginecologie începe, în general, cu efectuarea măsurătorilor de bază:
Se iau înălțimea și greutatea dumneavoastră, se verifică tensiunea arterială și ritmul cardiac.
Medicul (sau asistenta medicală sau asistentul medical) va discuta despre istoricul dumneavoastră medical, istoricul familial al anumitor boli și istoricul sănătății sexuale și reproductive.
Unele întrebări care vă pot fi adresate includ: La ce vârstă ați început să aveți menstruația și cât de des apare aceasta? Aveți simptome precum dureri pelviene, scurgeri și altele asemenea?
Sunteți activă din punct de vedere sexual cu bărbați, femei sau cu ambele? Sunteți monogamă sau aveți mai mulți parteneri sexuali? Ați mai fost însărcinată? Cauți să rămâi însărcinată și, dacă nu, ce fel de metode contraceptive folosești?
Se va efectua un examen fizic general, dar dacă se va efectua un examen intern depinde de vârsta dumneavoastră și de simptomele pe care le raportați. Dacă nu prezentați simptome, în general nu se face niciun examen intern până la testul Papanicolau pentru depistarea cancerului de col uterin.
Recomandarea pentru testele Papanicolau este ca acestea să înceapă la vârsta de 21 de ani, urmate de teste Papanicolau la fiecare trei ani până la vârsta de 29 de ani. De la vârsta de 30 de ani, depistările pentru cancerul de col uterin continuă în același mod sau ar putea fi făcute folosind testul HPV sau un test combinat HPV/Papanicolau la fiecare cinci ani”, a mai spus dr. Leana Wen.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.