Filmele de groază, din ce în ce mai populare. Care sunt avantajele și dezavantajele vizionării acestor filme

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
filmele de groaza - FOTO: Freepik
filmele de groaza - FOTO: Freepik

De ce filmele de groază sunt populare în rândul tinerilor și cum afectează vizionarea acestor pelicule creierul.

De ce filmele de groază sunt populare în rândul tinerilor. Filmele de groază conțin trucuri psihologice care creează iluzii de suspans și pericol prin manipularea imaginilor, sunetului și poveștii.

Deși creierul tău este conștient că amenințările nu sunt reale, corpul tău le înregistrează simultan ca și cum ar fi.

Ce se întâmplă când te uiți la filme de groază

Sally Winston, psiholog licențiat și director executiv al Institutului pentru Tulburări de Anxietate și Stres din Maryland, explică ce se întâmplă când te uiți la filme de groază

”Când privești filme de groază, inima îți bate mai tare, adrenalina curge, iar atenția ta se concentrează, chiar dacă știi că ești acasă sau în cinematograf și nu există niciun pericol real”, spune Sally Winston, potrivit Healthline.

Acest fenomen este similar cu senzația pe care o ai când ești pe o atracție de la un parc de distracții, unde poți simți teroare în același timp știind că ești în siguranță.

Winston spune că, în general, nu există niciun rău în a viziona astfel de filme pentru cei care pot distinge iluzia de realitate. Ea descrie abilitatea de a trăi o experiență și de a o observa în același timp ca ”defuziune” sau ”dezangajare”. Aceasta este, de obicei, o ”cerință preliminară pentru a te bucura de filmele de groază”.

Vezi și: 7 modalități să îți vindeci energia feminină rănită

Ce trebuie să ai în vedere când te uiți la filme de groază

Cu toate acestea, există câteva aspecte de care trebuie să ții cont. Filmele de groază sunt create pentru a stârni anumite emoții, cum ar fi tensiunea, frica, stresul și șocul. Aceste emoții pot determina eliberarea de hormoni în corp, precum norepinefrina, cortizolul și adrenalina, din sistemul nervos autonom.

Pot apărea efecte fiziologice, cum ar fi dilatarea pupilelor, creșterea ritmului cardiac și tensionarea musculară, ca răspuns la acești hormoni.

Efectele asupra somnului

Deși adrenalina contribuie la experiența generală a filmului, stările ridicate pot face dificilă adormirea.

”Chiar și euforia post-film pe care o simt unii este activantă, nu relaxantă. Așa că, chiar pentru cei care se bucură de acest montagne-russe emoțional, filmele de groază și de suspans pot face somnul mai dificil”, spune dr. Pamela Rutledge, directorul Centrului de Cercetare în Psihologia Media.

Obținerea unui somn odihnitor este extrem de importantă pentru sănătatea fizică și mentală.

Vezi și: De ce te mănâncă spatele. Ce semnal îți transmite, de fapt, organismul. Trei afecțiuni pe care le-ai putea avea

Sănătatea mentală

Cercetările au arătat că lipsa somnului sau somnul de proastă calitate pot afecta negativ modul în care creierul procesează emoțiile a doua zi și pot intensifica emoțiile negative.

Somnul precar a fost, de asemenea, asociat cu probleme de sănătate mentală. Se estimează că 90% dintre persoanele cu depresie experimentează o calitate proastă a somnului. Unele cercetări sugerează că somnul precar la adulții mai în vârstă crește riscul de sinucidere.

Cercetările indică, de asemenea, că trei sau mai multe nopți consecutive fără somn pot duce la distorsiuni perceptuale, delir și halucinații. Rutledge remarcă că ”pentru persoanele sensibile, imaginile din filme pot afecta somnul prin internalizarea lor în vise”.

Aceasta înseamnă că groaza văzută pe ecran poate declanșa coșmaruri, ceea ce este dovedit a perturba somnul REM (somn profund) și a duce la somn fragmentat sau de proastă calitate.

Dacă filmele de groază vă țin treji noaptea, ar putea fi o idee să reconsiderați alegerea de vizionare.

Vezi și: De ce oamenii dorm mai puțin pe măsură ce îmbătrânesc. Care este legătura cu Alzheimer

Anxietate

Persoanele care suferă de anxietate sunt mai susceptibile să fie afectate negativ de filmele de groază. Sensibilitatea la anxietate este frica de senzațiile corporale asociate anxietății și o interpretare greșită a acestor senzații ca și cum ar fi amenințări reale.

Winston o descrie ca pe ”frica de frică - o aversiune față de și frică de reacția corpului prin senzații și sentimente”. Persoanele care suferă de sensibilitate la anxietate sunt mai susceptibile să experimenteze un impact negativ de la vizionarea filmelor de groază. Tendința de a se teme de gânduri și imagini intruzive poate fi declanșată și poate crește nivelurile de anxietate sau panică.

Winston observă că vizionarea imaginilor de groază poate declanșa gânduri și sentimente nedorite, așa că cei care experimentează sensibilitate la anxietate au, de obicei, o mare dorință de a evita astfel de experiențe.

Vezi și: Cromoterapia, terapia prin culori. Ce boli tratează culorile verde, galben, violet sau indigo

Efecte pozitive ale filmelor de groază

În ciuda conținutului lor șocant, filmele de groază pot avea și efecte pozitive asupra spectatorilor.

”În general, oamenii care urmăresc filme de groază tind să le aprecieze din mai multe motive, așa că pentru majoritatea spectatorilor, au un impact pozitiv”, spune Rutledge.

Vizionarea filmelor de groază poate oferi și o oportunitate de a-ți confrunta temerile, deoarece spectatorul rezistă la groază și se bucură de rezolvarea acesteia.

Acest lucru poate fi valabil în special pentru spectatorii cu anumite tulburări de sănătate mintală.

”Dacă cineva este tratat pentru o tulburare de anxietate sau OCD, filmele de groază pot oferi oportunități utile de a-ți confrunta temerile și de a dezvolta încredere că poți, de fapt, să faci față disconfortului neplăcut, fără a-ți pune viața în pericol”, explică Winston.

Cu toate acestea, este important să discuți cu medicul tău sau cu un psiholog licențiat pentru a determina dacă aceasta este o opțiune potrivită pentru tine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel