Fierul din carnea roșie, factor declanșator al cancerului colorectal

Monika Baciu |
Data publicării:
carnea rosie - FOTO: Freepik@qazafiwalimuhammad
carnea rosie - FOTO: Freepik@qazafiwalimuhammad

Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.

Vezi și: Ce se întâmplă cu alimentele încălzite în cuptorul cu microunde. Ce impact au asupra sănătății

Un nou studiu realizat de cercetători din Singapore dezvăluie legătura dintre consumul excesiv de carne roșie și riscul crescut de cancer colorectal, printr-un mecanism care reactivează telomeraza – o enzimă implicată în progresia cancerului. Descoperirea oferă perspective promițătoare pentru dezvoltarea unor terapii țintite.

Legătura dintre fier și telomerază

Publicat în revista Cancer Discovery, studiul realizat de Agenția pentru Știință, Tehnologie și Cercetare (A*STAR), în colaborare cu Centrul Național de Cancer din Singapore (NCCS), explică modul în care fierul din carnea roșie contribuie la dezvoltarea cancerului colorectal. Cercetătorii au descoperit că acest mineral reactivează telomeraza, o enzimă care prelungește capetele cromozomilor și favorizează diviziunea necontrolată a celulelor canceroase.

"Înțelegerea rolului fierului în activarea telomerazei deschide noi direcții pentru combaterea cancerului colorectal", a declarat profesorul Vinay Tergaonkar, cercetător principal la A*STAR IMCB.

Cancerul colorectal este al treilea cel mai frecvent tip de cancer la nivel mondial și a doua cauză principală de mortalitate oncologică în Singapore. Deși factorii genetici și stilul de viață au fost identificați ca factori de risc, mecanismul exact prin care consumul de carne roșie contribuie la apariția bolii nu era clar până acum.

Vezi și: 10 factori care cresc riscul de AVC. Contribuie și la severitatea acestuia

Carnea roșie - FOTO: Freepik@chernikovatv

Blocarea interacțiunii fierului cu telomeraza

O altă descoperire importantă a studiului este identificarea unei molecule mici, SP2509, care poate împiedica reactivarea telomerazei prin blocarea interacțiunii fierului cu enzimă. În testele de laborator, această substanță nu doar că a inhibat telomeraza, ci a și redus creșterea tumorilor, oferind o nouă strategie pentru tratarea cancerului colorectal.

"Cercetările viitoare vor viza rafinarea strategiilor terapeutice care țintesc acest mecanism, în speranța dezvoltării unor tratamente mai eficiente, în special pentru pacienții cu niveluri ridicate de fier.

Suntem entuziasmați de potențialul unor molecule precum SP2509 de a revoluționa îngrijirea oncologică și de a îmbunătăți prognosticul pacienților din întreaga lume", a adăugat profesorul Tergaonkar.

Metodologia studiului: de la probe umane la modele de laborator

Pentru a înțelege cum nivelurile ridicate de fier contribuie la progresia cancerului colorectal, echipa de cercetare a analizat probe de la pacienți, folosind linii celulare umane și modele avansate de laborator. Colaborând cu specialiști de la Spitalul General din Singapore (SGH) și NCCS, cercetătorii au demonstrat că fierul interacționează cu o proteină numită Pirin, declanșând reactivarea telomerazei în celulele canceroase.

Prin screening chimic avansat, s-a descoperit că molecula SP2509 concurează cu fierul pentru legarea la Pirin, blocând astfel activarea telomerazei. Descoperirile aduc nu doar o nouă abordare terapeutică, ci și o mai bună înțelegere a modului în care un consum ridicat de carne roșie contribuie la cancerul colorectal.

Vezi și: Cât de sănătos este, de fapt, untul. Ce se întâmplă când folosești unt pentru gătit sau când îl întinzi pe pâine

Continuarea cercetărilor în cadrul programului Colo-SCRIPT

Rezultatele studiului vor fi integrate în cadrul programului național de cercetare Colo-SCRIPT, care urmărește să reducă incidența cancerului colorectal prin investigarea factorilor de risc metabolici, microbieni și de mediu.

"Prin Colo-SCRIPT, vom continua să investigăm rolul fierului și al altor factori de risc în dezvoltarea cancerului colorectal. Descoperirile ne oferă informații valoroase despre modul în care acești factori influențează diferitele subtipuri ale bolii și ne vor ajuta să identificăm metode inovatoare de prevenție și tratament", a explicat profesorul Iain Tan, consultant senior în cadrul Diviziei de Oncologie Medicală de la NCCS.

Această nouă înțelegere a interacțiunii dintre dietă și mecanismele moleculare ale cancerului colorectal ar putea contribui la dezvoltarea unor tratamente mai eficiente și la reducerea impactului bolii la nivel global.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel