Dr. Dragoș Romanescu este doctor în Științe Medicale, medic primar chirurgie generală în Spitalul Clinic SANADOR, cu competențe în chirurgie hepato-bilio-pancreatică și chirurgie oncologică, de la Spitalul Clinic SANADOR.
Acesta ne-a vorbit despre ficatul gras, cauzele care duc la această afecțiune, tratament, dar și despre cancerul de pancreas, care are un pronostic "destul de prost".
"Mulți se păcălesc singuri cu suplimente, cu medicamente care purifică ficatul, îl detoxifică și care, bun, în unele cazuri ajută, dar la un moment dat, inevitabilul se va produce", a spus Val Vâlcu.
"Contează foarte mult ca pacientul să ajungă într-un timp util într-un centru specializat. Trebuie să se cunoască centrul de excelență în boli hepatice, care acoperă toată plaja de afecțiuni hepatice, nu numai cele care necesită rezecție chirurgicală, dar și celelalte afecțiuni precum boala ficatului gras, care e una dintre bolile cele mai la modă în țările dezvoltate, din cauza alimentației.
Ficatul reflectă și viața individului și regimul de viață al fiecăruia dintre noi", ne-a spus Dragoș Romanescu.
"În general, dietele bogate în grăsimi, carbohidrați și alcool sau diverse substanțe interzise sunt destul de folosite și care pot duce la boli hepatice. Ne referim, în special, la dietele acestea moderne, bogate în grăsimi și alcool", a completat medicul.
Ficatul gras - cum se intervine în cazul acestei afecțiuni
"Cel mai bun tratament este prevenția, astfel încât ficatul gras, cumva, merge în paralel cu creșterea incidenței obezității și a diabetului zaharat, deci regimurile de viață echilibrate ne scutesc de boli.
Chirurgical nu este cazul pentru astfel de boli, numai că atunci când există, de exemplu, o tumoră hepatică ce trebuie rezecată, știm că ficatul se regenerează, dar un ficat gras, cirotic, se regenerează mai greu decât unul normal, astfel că, la un moment dat, toate vor conta", a declarat Dragoș Romanescu, în exclusivitate pentru DC Medical și DC News.
Cancerul de pancreas, pronostic prost
"În continuarea, cancerul de pancreas are un pronostic destul de prost, în ciuda tratamentului foarte extins chirurgical, alături de chimio - radio - terapia care au acumulat și ele noi descoperiri. Invazia vasculară este considerată un factor de pronostic prost, chiar dacă tu, ca și chirurg, reușești să rezeci și fără să lași pe loc țesut macroscopic vizibil", a mai spus medicul.
Sistemul medical privat din România, de la operații minore, la transplant hepatic, vârful chirurgiei în orice țară din lume.
"Sistemul medical privat din România a pornit de la operații minore, corecții estetice, un colecist, iar acum, iată, în clinicile de vârf, așa cum este Spitalul SANADOR, se face transplant hepatic, vârful chirurgiei în orice țară din lume. Transplantul în România, unde lucrurile merg destul de greu în această zonă, chiar este un eveniment atunci când se mai deschide un centru de transplant", a spus jurnalistul Val Vâlcu.
"Așa este. Dacă sistemul privat a fost creat inițial în ideea unor operații mai mici ca amploare, așa numitele One Day Surgery și unde ponderea acestora era destul de mare, iată că s-a ajuns ușor, ușor, la operații foarte complexe, culminând cu operația de transplant hepatic. Unde ne situăm cu chirurgia hepatică? Aș vrea să spun că ea s-a desprins din chirurgia generală și tinde să devină o specialitate în sine, atât datorită incidenței crescute a bolilor hepatice, cât și a diversității mijloacelor terapeutice. Chirurgia hepatică este una dintre componentele tratamentului în bolile hepatice. Chirurgul hepatic are nevoie de alți specialiști ale celorlalte componente, vorbim de hepatologi, gastroenterologi, radiologi, imagiști și chiar oncologi dedicați acestui segment. Fiecare dintre aceștia aducându-și aportul și fiind la curent cu ghidurile terapeutice. De aceea, un pacient cu o boală hepatică trebuie referit unui centru care să adune toți acești specialiști, așa numitele centre de excelență în boli hepatice și după modelul țărilor din Vest, care au astfel de centre și care au raportat vindecări sau stabilizări ale bolii, dacă vorbim de bolile hepatice maligne, supraviețuiri în timp mai bune, am creat și noi, la SANADOR, acest centru integrat de excelență în boli hepatice.
Avantajul este întotdeauna al pacientului, pentru că nu mai merge dintr-un spital în altul, este diagnosticat și tratat într-un timp foarte, foarte scurt, urmărirea este mai bună și orice se întâmplă în statusul pacientului este imediat comunicat", a mai spus medicul Dragoș Romanescu, pentru DC Medical și DC News.
Mihai Bobonete, diagnosticat cu ficat gras
Atacurile de panică și momentele de anxietate nu sunt singurele probleme cu care Mihai Bobonete se confruntă. Fiind jurat al emisiunii "Românii au Talent", acesta face publicului tot felul de dezvăluiri despre el. Printre aceste dezvăluiri se numără și diagnosticul pe care l-a primit din partea medicilor.
Mihai Bobonete a dezvăluit că suferă de steatoză hepatică, afecțiune care nu îi permite să bea și pentru care este obligat să țină un regim strict pentru a nu avea probleme și mai mari.
Actorul a spus că nu mai consumă alcool pentru că suferă de steatoză.
"Am și steatoză, adică mi-a crescut ficatul de la grăsime, deci eu nu beau", a spus actorul, într-o emisiune Românii au Talent.
Practic, boala lui Mihai Bobonete apare atunci când celulele hepatice se încarcă cu grăsime în exces. În momentul în care nivelul de grăsime, care în mod normal trebuie să fie mic, depășește 5%-10% din ficat înseamnă că pacientul are steatoză hepatică.
Ce simptome are steatoza hepatică?
În timp ce unii dintre oamenii cu această afecțiune sunt asimptomatici, alții prezintă dureri abdominale acute, senzații de plenitudine în partea dreaptă a abdomenului, greață, oboseală extremă sau pierderea poftei de mâncare.
Steatoza hepatică devine periculoasă dacă nu este tratată și se poate ajunge la ciroză hepatică sau carcinom hepatic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.