Fibroza hepatică este o afecțiune în care țesutul cicatricial excesiv se acumulează în ficat din cauza unei leziuni sau inflamații pe termen lung. Aceasta poate duce la reducerea funcției hepatice și la afectarea regenerării. Țesutul cicatricial poate bloca, de asemenea, fluxul sanguin, ceea ce duce la moartea celulelor hepatice sănătoase și la creșterea unui țesut cicatricial mai mare.
Tratamentul implică, de obicei, eliminarea infecțiilor, modificări ale stilului de viață și administrarea anumitor medicamente pentru a inversa daunele cauzate de fibroza hepatică ușoară până la moderată. Cu toate acestea, dacă inflamația persistă, fibroza hepatică poate progresa în afecțiuni mai grave. Mai jos vei găsi cauzele, măsurarea daunelor, simptomele și tratamentele disponibile.
Citește și: Sucurile naturale vs. fructele întregi. Care este alegerea corectă pentru sănătatea ta
Etape
Un medic identifică fibroza hepatică prin recoltarea unei biopsii din ficat cu ajutorul unui ac mare. Un anatomopatolog examinează proba la microscop pentru a evalua amploarea și tipul de afectare.
Determinarea gradului de fibroză este o provocare din cauza dimensiunii limitate a eșantionului. Medicii folosesc scale precum Metavir, Ishak și Batts-Ludwig pentru a defini stadiile de fibroză, luând în considerare impactul asupra venei porte. Aceste niveluri măsoară, de asemenea, gradul de fibroză și numărul de septuri, benzi fibroase din proba de biopsie.
Sistemul de notare Metavir evaluează progresia fibrozei pe o scară de la A0 la A3, iar nivelul de fibroză este evaluat de la F0 la F3. Alte sisteme de notare includ F0, F1, F2, F3, F4 și F4 pentru diferite tipuri de fibroză.
Ciroza este o afecțiune în care se acumulează țesut cicatricial hepatic din cauza fibrozei necontrolate. Sistemul Metavir identifică stadiul A3F3 ca fiind cel mai avansat tip de fibroză înainte de dezvoltarea cirozei. Sistemul de scor a fibrozei Ishak, care variază de la 0 la 6, este mai complex și poate indica diferite tipuri de fibroză. Cel mai avansat stadiu de fibroză înainte de apariția cirozei este stadiul 5.
Scala Batts-Ludwig, un instrument comun în Statele Unite, este puțin mai simplă și variază de la 0 la 4. Aceasta identifică diverse tipuri de fibroză, inclusiv fibroza portală, septa portal-portală rară, septa fibroasă și ciroză definitivă sau probabilă
Vezi și: Melatonina: hormonul cheie al somnului. Rolul său în reglarea ritmurilor circadiene
Simptome
Fibroza este o afecțiune în care funcția ficatului este redusă, provocând simptome precum lipsa poftei de mâncare, slăbiciune, epuizare, pierdere în greutate, greață, vărsături și disconfort în partea superioară dreaptă a abdomenului, potrivit MedicalNewsToday.
Pe măsură ce fibroza progresează spre ciroză, simptomele pot varia, dar indicatorii comuni includ tendința de a face vânătăi sau de a sângera ușor, edem, icter, ascită, mâncărimi ale pielii, sensibilitate crescută la medicamente, probleme cognitive și urină de culoare închisă.
Simptomele precoce ale cirozei includ apetit scăzut, senzație de slăbiciune, epuizare inexplicabilă, pierdere în greutate, greață, vărsături și disconfort în partea superioară dreaptă a abdomenului. Ciroza mai avansată poate duce la o sensibilitate crescută la medicamente, probleme cognitive și o întunecare a urinei.
Tratament
Fibroza hepatică este o afecțiune cronică a ficatului care rezultă dintr-o inflamație de durată la nivelul ficatului, care duce la formarea de țesut cicatricial fibrosat. Printre cauzele comune se numără abuzul cronic de alcool, hepatita virală C sau B, boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD) și steatohepatita non-alcoolică (NASH), care sunt adesea dezvoltate la persoanele cu exces de greutate, diabet sau prediabet, niveluri ridicate de grăsimi și colesterol și sindrom metabolic. Alte cauze frecvente includ hemocromatoza, boala Wilson, obstrucțiile canalelor biliare, insuficiența cardiacă cronică și hepatita autoimună.
Medicamentele pot duce, de asemenea, la fibroză hepatică. Medicii sugerează cursuri de tratament specifice, cum ar fi oprirea sau limitarea consumului de alcool, tratarea infecțiilor cronice cu hepatită virală cu medicamente antivirale, echilibrarea dietei, controlul nivelului de grăsimi, colesterol și zahăr din sânge, administrarea de medicamente pentru eliminarea metalelor grele, dizolvarea sau îndepărtarea obstrucțiilor canalelor biliare, oprirea utilizării medicamentelor legate de fibroză și administrarea de medicamente care reduc activitatea sistemului imunitar.
Oamenii de știință nu au dezvoltat încă medicamente care să inverseze sau să trateze în mod direct leziunile fibrozei hepatice. Cu toate acestea, cercetările privind medicamentele antifibrotice și remediile naturale pot ajuta la reducerea fibrozei în anumite circumstanțe.
Pentru fibroza hepatică avansată sau ciroza hepatică, pot fi necesare tratamente suplimentare, inclusiv medicamente pentru eliminarea excesului de lichid, limitarea aportului de sare, eliminarea toxinelor din creier, reducerea presiunii în venele stomacului și esofagului și efectuarea unei intervenții chirurgicale de transplant pentru a înlocui ficatul afectat cu unul sănătos de la un donator.
Fibroza hepatică este o afecțiune în care leziunile sau inflamațiile cronice se acumulează în organ, limitând funcția și repararea acestuia. Tratamentul poate inversa fibroza ușoară până la moderată, dar adesea aceasta nu provoacă simptome vizibile până când nu progresează. Acest lucru poate duce la leziuni ireversibile și la afecțiuni precum ciroza.
Depistarea precoce a fibrozei este crucială, iar persoanele cu factori de risc ar trebui să consulte un medic și să solicite asistență medicală pentru simptome de fibroză avansată sau ciroză.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.