Profesorul Gheorghe Peltecu a declarat, la un post TV, că fibromul uterin nu apara din cauza stilului de viață și că această afecțiune poate duce la o intervenție chirurgicală. Fibromul uterin este o tumoră benignă destul de întâlnită la femei de la vârste relativ tinere până la intrarea la menopauză. Doamenle aflate la menopauză nu pot avea această afecțiune ginecologică.
”Nu se știe precis care este cauza fibromului uterin. Sunt multiple teorii, iar una dintre ele, care este mai nouă şi care are o bază ştiinţifică mult mai solidă, se referă la faptul că fibromul se dezvoltă dintr-o celulă ce poate să genereze un tip de celule care se multiplică ulterior, generând fibromul. Odată ce fibromul a apărut, el este stimulat în creșterea sa de hormonii sexuali, de estrogen în general, dar și de progesteron. (...)
Există fibroame uterine care se întâlnesc congenital. Sunt familii în care mama şi fiicele au fibrom uterin, dar această situaţie nu este atât de frecventă încât să o generalizăm. Modul de viaţă nu influenţează apariția fibromului și nici dezvoltarea sa. Sunt anumite stări care favorizează dezvoltarea afecțiunii, cum ar fi sarcina. Dar sarcina se caracterizează printr-un nivel crescut de hormoni care explică pe de altă parte și faptul că fibroamele apar în perioada vieții sexuale a femeii și că nu apar sau cresc după menopauză”, subliniază medicul Gheorghe Peltecu la Antena 3.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.