Fibromialgia: tulburarea musculo-scheletală caracterizată prin durere cronică în tot corpul. Cum o tratezi corect și care sunt etapele ei

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Fibromialgia Foto: Freepik @creativeart
Fibromialgia Foto: Freepik @creativeart

Află mai multe despre o afecțiune cronică misterioasă și adesea insuficient înțeleasă care afectează un număr semnificativ de persoane.

Fibromialgia este o tulburare musculo-scheletală caracterizată prin durere, oboseală, probleme de somn, memorie și dispoziție. Se crede că aceasta intensifică senzațiile dureroase prin afectarea procesării semnalelor din creier și măduva spinării.

Simptomele pot debuta după o traumă, o intervenție chirurgicală, o infecție sau un stres psihologic, sau se pot acumula în timp. Femeile sunt mai predispuse să dezvolte fibromialgie decât bărbații, iar multe dintre ele suferă de dureri de cap cauzate de tensiune, tulburări ale articulațiilor temporomandibulare, sindromul intestinului iritabil, anxietate și depresie. În ciuda faptului că nu există un tratament, medicamentele, exercițiile fizice, relaxarea și măsurile de reducere a stresului pot ajuta la gestionarea simptomelor.

Simptome

Fibromialgia este o durere care persistă timp de cel puțin trei luni, afectând ambele părți ale corpului și deasupra și sub talie. Deseori duce la oboseală, perturbând somnul și provocând alte tulburări de somn, cum ar fi sindromul picioarelor neliniștite și apneea de somn. În plus, fibromialgia poate provoca dificultăți cognitive, care împiedică atenția și concentrarea sarcinilor mentale.

Fibromialgia coexistă frecvent cu alte afecțiuni, cum ar fi sindromul colonului iritabil, sindromul oboselii cronice, migrenele, cistita interstițială, tulburările articulației temporomandibulare, anxietatea, depresia și sindromul de tahicardie posturală.

Cauze

Cercetătorii sugerează că fibromialgia este cauzată de stimularea repetată a nervilor, ceea ce duce la creșteri anormale ale substanțelor chimice care semnalizează durerea în creier și la o sensibilizare sporită a receptorilor de durere. Factorii care contribuie la aceste modificări includ genetica, infecțiile și evenimentele fizice sau emoționale.

Această durere cronică este adesea moștenită și poate fi declanșată de anumite mutații genetice, infecții sau stres fizic sau emoțional. Potrivit Mayo Clinic, receptorii de durere ai creierului pot dezvolta o memorie a durerii și pot reacționa în mod exagerat atât la semnalele dureroase, cât și la cele nondureroase.

Factori de risc

Fibromialgia este o afecțiune caracterizată prin durere și disconfort la nivelul mușchilor și articulațiilor. Este adesea legată de diverse condiții și probleme de sănătate, inclusiv vârsta, sexul, boli cronice precum osteoartrita, depresia, tulburările de anxietate, durerile cronice de spate și sindromul colonului iritabil, infecțiile, stresul excesiv și traumele.

Deși cauza exactă a fibromialgiei rămâne necunoscută, factori precum vârsta, sexul, bolile cronice, infecțiile, stresul și traumele pot crește riscul de a dezvolta această afecțiune. Este esențial să se abordeze acești factori de risc pentru a preveni apariția fibromialgiei.

CItește și: Cu ce poți înlocui zahărul. Îndulcitori naturali sau artificiali: care sunt mai sănătoși. Lygia Alexandrescu: Stimulează celulele până la distrugerea totală

Foto: Freepik @jcomp

Diagnostic

Fibromialgia este diagnosticată prin intermediul unui examen fizic și al unei discuții privind istoricul de sănătate. Ea face parte dintr-un diagnostic diferențial, un proces medical de eliminare. Doctorul compară mai multe afecțiuni cu simptome conexe, ceea ce duce la diagnosticul final.

Testele de sânge pot fi folosite pentru a exclude alte cauze comune ale oboselii, cum ar fi anemia sau problemele glandei tiroide.

Vezi și: Dermatita seboreică: cum să o identifici și să o tratezi corect. De ce stresul poate agrava simptomele

Tratament

Tratamentul fibromialgiei variază, așa că medicul tău poate găsi o combinație de tratamente care funcționează pentru tine. Este esențial să informezi doctorul cu privire la simptomele tale. și la modificările acestora.

Printre tratamentele posibile se numără analgezicele fără prescripție medicală, exercițiile fizice, terapia somnului, terapia cognitiv-comportamentală, terapia de gestionare a stresului și antidepresivele. Este esențial să informezi medicul despre simptomele tale pentru a identifica o soluție cât mai eficientă pentru acest tip de durere cronică.

Cele 4 etape ale fibromialgiei

Fibromialgia este o afecțiune dinamică, fără o anumită ordine a simptomelor. Tratamentul se bazează pe sentimentele individuale, nu pe un plan pas cu pas. În schimb, medicii folosesc categorii vagi pentru a-i ajuta pe pacienți să înțeleagă ce tratamente sunt necesare pentru a-și gestiona simptomele. Corpul și simptomele unice ale fiecărei persoane vor determina planul de tratament adecvat.

Cele patru etape de tratare a fibromialgiei includ:

- Tratamentele non-farmacologice: Pentru a-ți întări, relaxa și relaxa mușchii și articulațiile, medicul sau un fizioterapeut îți va propune o serie întinderi și exerciții.

- Tratamente psihologice: Poți găsi strategii pentru a-ți păstra o imagine de sine pozitivă cu ajutorul unui specialist în sănătate mintală. Aceștia îți vor oferi tehnici de gestionare a simptomelor care au un impact asupra bunăstării tale emoționale și mentale.

- Tratamente farmacologice: Administrarea de medicamente pentru a gestiona simptomele.

- Funcționarea zilnică: Dacă ai simptome semnificative care îți îngreunează implicarea în activitățile obișnuite, un terapeut ocupațional te poate ajuta să te descurci în rutina ta zilnică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel