Fibromialgia, terapie neconvențională. Cum poate medicina alternativă ajuta la gestionarea durerii

Monika Baciu |
Data publicării:
fibromialgia - FOTO: Freepik@pokpak05
fibromialgia - FOTO: Freepik@pokpak05

Fibromialgia ar putea fi gestionată cu ajutorul medicinei alternative. Un truc simplu poate reduce anxietatea legată de durere.

Fibromialgia este o afecțiune care provoacă dureri generalizate, probleme de somn, oboseală și suferință emoțională. Cele mai recente studii arată că medicina alternativă ar putea avea efecte asupra anxietății provocate de durere. Cercetătorii spun că purtarea ochelarilor cu tentă verde timp de câteva ore poate ajuta la ameliorarea anxietății legate de durere asociate cu fibromialgia.

Experții spun că culoarea verde are puteri de vindecare și este cea mai relaxantă culoare pentru ochi la vedere. Ei adaugă că exercițiile fizice zilnice, un program de somn sănătos și tehnicile de relaxare pot fi, de asemenea, de ajutor.

Purtarea unor ochelari specializați de culoare verde timp de câteva ore pe zi ar putea reduce anxietatea legată de durere și ar putea ajuta la reducerea nevoii de opioide la persoanele cu fibromialgie și la alte persoane cu dureri cronice.

Aceasta este concluzia unui studiu prezentat la reuniunea anuală ANESTHESIOLOGY 2022, potrivit Healthline.

Vezi și: Ucis de cancer la câteva luni de la primirea rezultatului. Diagnosticarea, dificilă în stadiile incipiente. Semnele: oboseală și dureri de spate

Fibromialgia, răspândită la nivel global

Durerea și anxietatea asociate cu această afecțiune împărtășesc mecanisme biologice similare. În plus, teama de durere exacerbează anxietatea și poate duce la consumul de opioide. Există puține alternative de tratament la opioide pentru a ajuta la durerea uneori intensă a afecțiunii.

Studiul a implicat 34 de persoane cu fibromialgie care au fost randomizate să poarte diverși ochelari de vedere timp de 4 ore pe zi, timp de două săptămâni.

- 10 participanți au purtat ochelari albaștri

- 12 participanți au purtat ochelari transparenți

- 12 participanți au purtat ochelari verzi

Cercetătorii au raportat că participanții care au purtat ochelari verzi au avut de patru ori mai multe șanse de a avea niveluri reduse de anxietate decât celelalte grupuri, care au indicat că nu au observat nicio reducere a anxietății lor.

Vezi și: Cremă cu protecție solară: 7 motive să începi să o folosești

Cei mai mulți dintre cei care au folosit ochelarii verzi au declarat că se simt mai bine și au întrebat dacă pot continua să îi poarte atunci când studiul s-a încheiat.

Oamenii de știință au formulat ochelarii pentru a filtra o anumită lungime de undă din spectrul de lumină verde.

Cercetătorii au precizat că au constatat că scorurile de durere ale participanților au rămas aceleași. Cu toate acestea, cei care au folosit ochelarii verzi au folosit mai puține opioide, ceea ce înseamnă că durerea lor a fost controlată în mod adecvat.

Oamenii de știință au recomandat tratamentul cu ochelari verzi pentru cei care suferă de fibromialgie. În prezent, ei studiază persoane cu alte afecțiuni de durere cronică pentru a vedea dacă reducerea anxietății în alte afecțiuni de durere cronică ar fi benefică.

Vezi și: Dieta 6 petale: cum să slăbești rapid într-o săptămână, fără înfometare. Ce trebuie să mănânci

Fibromialgia, terapie prin culoare

Terapia prin culoare, numită uneori terapie prin lumină, este considerată medicină alternativă. Ea se bazează pe convingerea că culoarea poate trata sănătatea fizică și mentală. Deși a fost folosită de mult timp, datând posibil din Egiptul antic, Grecia, China și India, există studii științifice limitate privind eficiența utilizării culorilor pentru îmbunătățirea sănătății.

”Există promisiuni în ceea ce privește terapia prin lumină ca adjuvant la tratamentul tradițional de gestionare a durerii pentru afecțiunile dureroase cronice. Cercetările pentru ameliorarea migrenelor au arătat rezultate promițătoare în ceea ce privește scăderea intensității și frecvenței folosind diode emițătoare de lumină verde.

În plus, un studiu a constatat că culorile afectează percepția stimulilor de durere. Participanții au evaluat durerea precedată de roșu ca fiind mai dureroasă decât alte culori. Cercetătorii au raportat o percepție mai puțin intensă a durerii atunci când este precedată de lumină albastră și verde”, a declarat Dr. Dmitriy Dvoskin, specialist în managementul durerii, medicină fizică și reabilitare la Pain Management NYC din New York.

Dr. Padma Gulur, unul dintre autorii studiului, profesor de anesteziologie și sănătate a populației, precum și vicepreședinte executiv la Duke Anesthesiology și director al strategiei de gestionare a durerii și de supraveghere a opioidelor la Duke Health, a explicat pentru Healthline rezultatele cercetării.

Vezi și: Vitamina D, administrată zilnic, reduce riscul de deces prin cancer cu 12%. Care este doza recomandată și unde se găsește

”Lentilele verzi au redus ”teama de anxietate legată de durere”. Deși nu înțelegem pe deplin mecanismul acestui răspuns și îl studiem în prezent, ipoteza este că mediatorii noștri vizuali răspund mai mult la lumina verde atunci când vine vorba de inhibarea căilor durerii”, a declarat Gulur.

Cu toate acestea, există încă o întrebare de ce verdele funcționează mai bine decât alte culori pentru a reduce anxietatea și durerea.

”Culoarea verde are putere de vindecare și este culoarea cea mai relaxantă pentru ochiul uman”, a declarat Dr. Medhat Mikhael, specialist în managementul durerii și director medical al programului non-operator la Spine Health Center din cadrul MemorialCare Orange Coast Medical Center din California.

”Verdele ajută la ameliorarea anxietății, depresiei și nervozității. Reprezintă o nouă creștere, renaștere și armonie. Terapia prin culoare folosind verde ar putea influența sistemul nervos central inițiind excitația și eliberând unele neuropeptide inhibitoare care pot ajuta durerea și pot reduce nevoia de opioide”, a declarat Mikhael pentru Healthline.

Vezi și: Colina, nutrient cu impact asupra creierului și ficatului. Unde se găsește colina și care sunt semnele deficitului

Fibromialgia, ce este

Fibromialgia este o afecțiune care provoacă dureri generalizate, probleme de somn, oboseală și suferință emoțională.

Unele persoane cu fibromialgie sunt mai sensibile la durere.

Unele dintre simptomele fibromialgiei includ:

- Durere și rigiditate în tot corpul

- Oboseală

- Depresie

- Anxietate

- Probleme de somn

- Probleme cu gândirea, memoria și concentrarea

- Dureri de cap

Diagnosticul apare de obicei la vârsta mijlocie, iar cei care suferă de lupus sau de artrită reumatoidă sunt mai predispuși să dezvolte fibromialgie.

Vezi și: Hipertensiunea arterială, boala care ucide. Anca Tâu: Nu există simptome. Unii află că sunt hipertensivi abia după ce suferă un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral

Tratamentul constă, de obicei, într-o combinație de terapii, inclusiv:

- Medicamente, cum ar fi analgezicele

- Exerciții aerobice

- Exerciții de întărire a mușchilor

- Tehnici de gestionare a stresului

- Terapie cognitiv-comportamentală pentru depresia subiacentă

- Îmbunătățirea timpului de somn și a calității somnului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel