Cercetătorii cred că fibromialgia amplifică senzațiile dureroase afectând modul în care creierul procesează semnalele durerii.
Simptomele încep uneori după o traumă fizică, o intervenție chirurgicală, o infecție sau un episod de stres psihologic semnificativ. În alte cazuri, simptomele se acumulează și se agravează treptat, în timp, fără a avea un singur eveniment declanșator.
Femeile sunt mai susceptibile să dezvolte fibromialgie decât bărbații, spun experții de la Mayo Clinic. Multe persoane care au fibromialgie au, de asemenea, dureri de cap (cele cu o tensiune în tâmple), disfuncții ale articulației temporomandibulare, sindrom de colon iritabil, anxietate și depresie.
Deși nu există un remediu pentru fibromialgie, o varietate de medicamente pot ajuta la controlul simptomelor. Exercițiile fizice, relaxarea și reducerea stresului pot fi de asemenea utile în ameliorarea durerilor.
Conform Institutului Național american pentru Artrită și Boli Musculoscheletice și ale pielii, nu există o dietă specifică care să afecteze fibromialgia. Dar anumite alimente ajută la îmbunătățirea nivelului energetic al organismului și la reducerea inflamației, notează University Health News.
Alimente bune pentru a combate fibromialgia:
- Nuci și semințe (în special migdale);
- Legume (în special crucifere, cum ar fi broccoli, conopidă și varza de Bruxelles, precum și fasole, avocado și legume cu frunze verzi – gen spanacul);
- Ovăz
- Tofu.
Alimente pe care să le eviți:
- Alcoolul nu trebuie consumat târziu, după-amiaza și seara;
- Cafea care conține cofeină, băuturi răcoritoare, ciocolată, din nou, nu trebuie consumate după-amiaza și seara;
- Condimente picante, înainte de culcare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.