Milioane de persoane ar putea trăi cu această afecțiune mortală fără să știe. Oamenii de știință au emis un avertisment urgent după ce noi cercetări au arătat că o treime dintre adulți trăiesc cu această afecțiune mortală, potrivit studiului publicat în The BMJ.
Fibrilația atrială, îngrijorătoare
Fibrilația atrială, o afecțiune a inimii care cauzează un ritm cardiac neregulat și adesea anormal de rapid, s-a crezut că afectează aproximativ un sfert dintre oameni înainte de a muri.
Dar un studiu, utilizând dosarele medicale a milioane de adulți, a constatat că riscul a crescut semnificativ.
Considerată un "ucigaș tăcut" deoarece nu prezintă întotdeauna simptome, este un factor contributiv la accidente vasculare cerebrale și insuficiență cardiacă.
Vezi și: Psilocibina: Perspective noi asupra terapiei și flexibilității cerebrale
Fibrilația atrială, cauze
Cauza exactă a fibrilației atriale este necunoscută, cu toate acestea, este mai frecventă în rândul celor cu tensiune arterială ridicată, precum și a persoanelor obeze, fumătorilor și persoanelor care consumă mult alcool. Echipa de la Universitatea Aalborg din Danemarca a descoperit, de asemenea, că până la doi din cinci suferinzi de fibrilație atrială vor dezvolta probabil insuficiență cardiacă. În timp ce unul din cinci va suferi un accident vascular cerebral.
Ca parte a studiului, au analizat datele de la peste 3,5 milioane de danezi cu vârsta de peste 45 de ani care nu aveau un istoric al afecțiunii. Pe o perioadă de urmărire de 23 de ani, au descoperit că mai mult de 360.000 de participanți au fost diagnosticați cu fibrilație atrială.
Ținând cont de factori influenți, inclusiv venitul și afecțiunile medicale preexistente, cum ar fi diabetul sau colesterolul ridicat, au comparat apoi ratele pe două perioade de timp - din 2000 până în 2010 și din 2011 până în 2022.
Riscul general pe durata vieții pentru fibrilația atrială a fost calculat la 31% între 2011 și 2022, comparativ cu 24% înregistrat în deceniul anterior. Riscul a fost "ușor" mai mare în rândul bărbaților comparativ cu femeile.
Insuficiența cardiacă s-a dovedit a fi cea mai frecventă complicație a afecțiunii, cu un risc de 41%. În comparație, șansele de a suferi un accident vascular cerebral au fost de 21%, iar șansele de a suferi un infarct au fost de 12%.
Fibrilația atrială - FOTO: Freepik@simakovdprm
Fibrilația atrială, prevenție
Cercetătorii au spus că descoperirile lor demonstrează necesitatea unor strategii mai bune de prevenire în viitor.
"Cuantificarea noastră nouă a consecințelor pe termen lung ale fibrilației atriale subliniază necesitatea critică a tratamentelor pentru a reduce și mai mult riscul de accident vascular cerebral, precum și a strategiilor de prevenire a insuficienței cardiace în rândul pacienților cu fibrilație atrială", potrivit studiului publicat British Medical Journal.
Fibrilația atrială, simptome
Conform NHS, cel mai evident simptom al fibrilației atriale este palpitațiile inimii - "când inima se simte ca și cum ar bate puternic, ar flutura sau ar bate neregulat, adesea pentru câteva secunde sau posibil câteva minute".
Pe lângă un ritm cardiac neregulat, inima poate bate și foarte rapid - adesea considerabil mai mare de 100 de bătăi pe minut. S-ar putea să experimentați, de asemenea, oboseală și capacitate redusă de a face exerciții fizice, respirație dificilă, senzație de leșin sau amețeală și dureri în piept.
NHS recomandă să obțineți o programare urgentă la medic dacă:
- Aveți dureri în piept care vin și pleacă
- Aveți dureri în piept care dispar repede, dar sunteți totuși îngrijorat
- Observați o schimbare bruscă a ritmului cardiac
- Ritmul cardiac este constant mai mic de 60 sau mai mare de 100 (în special dacă experimentați alte simptome de fibrilație atrială, cum ar fi amețeală și dificultăți de respirație).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.