Fibrilație atrială. Peste 200.000 de cazuri înregistrate într-un an

Adisa Codruț |
Data publicării:
Inima
Inima

Asociația Națională pentru Protecția Pacienților lansează o campanie de conștientizare a afecțiunii numite fibrilație atrială.

Fibrilație atrială. 8.200 români mor în fiecare an în urma unui accident vascular cerebral cauzat de fibrilația atrială, iar numărul total de cazuri unice cu fibrilație atrială (FA) care s-au înregistrat în spitalele din România în decursul unui an depășește 200.000 de cazuri și reprezintă un risc demonstrat pentru a dezvolta un accident vascular cerebral în viitor, arată reprezentanții Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților (ANPP) într-un comunicat. Afirmațiile au la bază un studiu pentru prevenirea accidentelor vasculare cerebrale din fibrilație atrială în anul 2018, în România, al ANPP.

Datele sunt și motivul pentru care Asociația lansează campania de informare „Cunoaște-ți pulsul în fiecare zi și salvează inima de aritmii!" și se alătură campaniei internaționale lansată de AF Association sub denumirea "Detect, Protect, Correct and Perfect" care își propune educarea publicului cu privire la detectarea cu ușurință a fibrilației atriale printr-o simplă verificare a pulsului, fapt ce poate preveni accidentul vascular cerebral.

Ce este fibrilația atrială

Fibrilația atrială constituie o tulburare de ritm cardiac care face ca inima să pulseze neregulat. Cea mai simplă modalitate de a detecta tulburările de ritm cardiac așa cum este fibrilația atrială este printr-o simplă verificare a pulsului.

"Pacienții cu fibrilație atrială au un risc de 5 ori mai mare de a dezvolta accident vascular cerebral (AVC) dacă nu este diagnosticat și tratat la timp. Prevenirea factorilor de risc vascular poate reduce cu 80% producerea unui AVC. Există tratamente de prevenție a AVC pe fond de fibrilație atrială, mai ales cu noile generații de anticoagulante, care nu mai necesită monitorizare permanentă. Prin această prevenție reducem riscul de AVC la trei sferturi din pacienții diagnosticați și tratați. Pacientul care face AVC, pe fond de fibrilație atrială, rămâne cu deficite neurologice importante și care dau dizabilitate/invaliditate pe termen lung: invaliditate motorie și cognitivă, depresie etc, inclusiv afectarea familiilor acestor pacienți", afirmă prof. Dr. Bogdan Ovidiu Popescu, Președintele Societății de Neurologie din România.

În lume, la fiecare 15 secunde, un om suferă de un accident vascular cerebral cauzat de fibrilație atrială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel