Fibrilație atrială, cum crește riscul în funcție de înălțime

Dana Lascu |
Data publicării:
Bolile cardiovasculare
Bolile cardiovasculare

Persoanele înalte au un risc crescut de a face fibrilație atrială. Mai mult, riscul crește cu un anumit număr de procente la fiecare centimetru peste înălțimea medie. Practic înălțimea poate fi un factor de risc cauzal - nu corelat.

Oamenii mai înalți au un risc crescut de a dezvolta fibrilație atrială (AFib), care înseamnă bătăi cardiace neregulate și deseori rapide, care pot duce la accidente vasculare cerebrale, insuficiență cardiacă și alte complicații, potrivit unui nou studiu realizat la Penn Medicine (Facultatea de Medicină a Universității din Pennsylvania).

Cu cât crește fibrilația atrială la fiecare centimetru

Cercetarea, care relevă o legătură puternică între variantele genetice asociate cu înălțimea și riscul pentru AFib, este printre primele care demonstrează că înălțimea poate fi un factor de risc cauzal - nu corelat - pentru AFib. Descoperirile vor fi prezentate sâmbătă, 16 noiembrie, la Sesiunea Științifică 2019 a American Heart Association (Asociației Americane a Inimii), de la Philadelphia.

Cercetătorii au descoperit că riscul pentru fibrilație atrială a crescut odată cu înălțimea, iar fiecare creștere a înălțimii de un centimetru se traduce în o creștere aproximativă de 3% a riscului de Afib - independent de alți factori clinici - în comparație cu cei la înălțimea medie (1.70 m).

„Descoperirile noastre sugerează că poate fi benefic să încorporam înălțimea în instrumentele de predicție a riscurilor pentru fibrilație atrială", a declarat autorul principal al studiului, dr Michael Levin, de la Penn. „În timp ce ghidurile actuale nu recomandă screeningul larg pentru AFib, descoperirile noastre arată că un anumit grup de pacienți - în special pacienți foarte înalți - pot beneficia de pe urma unui astfel de screening".

Fibrilația atrială, care afectează peste 33 de milioane de oameni în întreaga lume, este un ritm cardiac anormal. Există o serie de factori de risc clinic pentru dezvoltarea AFib, inclusiv tensiunea arterială ridicată, boli de inimă, diabet și obezitate. Studiile observaționale, care examinează datele la nivel de populației, au descoperit că persoanele mai înalte par să aibă un risc mai mare de a dezvolta AFib. Cu toate acestea, existau întrebări dacă înălțimea poate provoca AFib sau dacă ea este doar un factor comun, nesemnificativ.

Trei baze de date analizate

Pentru a examina în continuare asocierea dintre înălțime și fibrilație atrială, echipa de la Penn Medicine a analizat date din baza Genetic Investigation of Anthropometric Trials (GIANT), care a studiat peste 700.000 de persoane pentru a identifica variantele genetice asociate cu înălțimea. De asemenea, au examinat datele de la baza Atrial Fibrillation Genetics (AFGen), care a studiat peste 500.000 de indivizi pentru a identifica variantele genetice asociate cu fibrilația atrială. Autorii au folosit o metodă statistică pentru a estima cu exactitate relația dintre două trăsături. Analiza lor a relevat că variantele genetice asociate cu înălțimea au fost, de asemenea, puternic asociate cu fibrilația atrială, ceea ce sugerează că înălțimea crescută poate fi o cauză a fibrilației atriale. Această relație a rămas puternică chiar și după ajustarea pentru factorii de risc tradițional ai fibrilației atriale, cum ar fi bolile de inimă, hipertensiunea arterială și diabetul, printre altele.

De acolo, cercetătorii au utilizat o metodă statistică similară pentru a realiza o analiză la nivel individual a aproape 7.000 de persoane înscrise în baza de date de la Penn Medicine. Ei au descoperit că înălțimea, și variantele genetice asociate cu înălțimea, sunt puternic asociate cu un risc crescut de AFib, independent de factorii de risc clinici și ecocardiografici tradiționali.

„Aceste analize arată cum putem folosi genetica umană pentru a ne ajuta să înțelegem mai bine factorii de risc cauzal pentru boala comună", a declarat autorul principal al studiului, dr Scott Damrauer, profesor asistent de Chirurgie la Penn Medicine și chirurg vascular la Caporalul Michael J Crescenz VA Centrul Medical. „De asemenea, ele ilustrează cum putem combina statistici la nivel rezumat din studii mari publicate cu date individuale la nivel individual din bazele instituționale pentru a îmbunătăți înțelegerea noastră despre boala umană".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel