Fibrilația atrială, simptome. Comună și incurabilă, dar controlabilă

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Atac de cord, boli cardiace
Atac de cord, boli cardiace

Una dintre cele mai frecvente probleme pe care le tratează cardiologii este fibrilația atrială, numită și AFib sau AF. AFib este o bătăie cardiacă anormală sau neregulată care poate duce la formarea de cheaguri de sânge, la accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă, demență și alte complicații legate de inimă. Deți este incurabilă, este totuși controlabilă.

În general, nu se cunoaște cauza care produce fibrilația atrială. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, au risc mai mare să facă AFib. Teoria predominantă este aceea că modificările legate de vârstă ale inimii - modificări ale țesutului, numite fibroze - produc aritmie. O componentă genetică este probabil implicată.

„Privesc fibrilația atrială ca pe un aisberg", a spus Dr. Christopher Rogers, cardiolog la Penn State Health Medical Group - Berks Cardiology. „Înțelegem partea mică de deasupra apei, dar partea de dedesubt este mult mai mare și încă trebuie să o înțelegem. Sper că de-a lungul carierei mele vom continua să vedem progrese în înțelegerea și tratarea acestei afecțiuni".

Ceea ce se știe, a spus Rogers, este că fibrilația atrială este mai răspândită în rândul rasei caucaziene decât la hispanici sau la afro-americani, și mai frecvent întâlnită la bărbați decât la femei.

Fibrilația atrială, simptome

Simptomele fibrilației atriale pot include palpitații cardiace, respirație îngreunată, amețeli și oboseală. Factorii de risc includ hipertensiunea arterială, apneea obstructivă de somn, obezitatea, fumatul, consumul de alcool și diabetul necontrolat.

Odată ce s-a declanșat nu mai poți scăpa de ea, a spus Rogers. „Fibrilația atrială este foarte frustrantă pentru pacient și medicul care îl îngrijește. Deși nu există niciun remediu, putem gestiona simptomele și putem face anumite lucruri pentru a o trata".

Dr Rogers spune că a lucra împreună înseamnă a găsi cea mai bună cale de îngrijire. „Ceea ce este cel mai important este să protejezi pacientul de un accident vascular cerebral și să controlezi ritmul cardiac. Accidentul vascular cerebral ca urmare a AFib este cea mai mare problemă, iar determinarea riscurilor de AVC este esențială". Fibrilația atrială poate duce și la demență și alte afecțiuni cumplite.

Găsirea tratamentului corect durează

Când un pacient vine la cabinet cu simptome AFib, Rogers și colegii săi îi fac un examen cardiac, care include un examen fizic, o electrocardiogramă și o ecografie a inimii.

Opțiunile de tratament pentru simptome variază de la medicamente pentru controlul bătăilor și ritmului inimii până la ablația cardiacă, o procedură de remodelare a țesutului cardiac care permite semnale electrice incorecte să provoace un ritm cardiac anormal.

„Societatea noastră dorește o soluție rapidă pentru probleme complexe", a spus Rogers. „AFib nu este o condiție pe care să o putem vindeca pur și simplu. Este nevoie de mai multe abordări și perseverență pentru a trata un individ în mod corespunzător".

Cum previi apariția fibrilației atriale

Adoptarea unui stil de viață sănătos poate preveni bolile de inimă și fibrilația atrială, a spus Rogers. „Oamenii nu fac ceea ce trebuie să facă pentru a controla factorii de risc." El sugerează exerciții fizice, o dietă sănătoasă, controlul greutății, evitarea cafeinei sau a altor stimulanți și gestionarea tensiunii arteriale și a colesterolului ridicat.

„Încerc să fac multă educație individuală cu pacienții mei", a spus dr. Rogers. „Voi petrece tot timpul necesar pentru ca ei să devină confortabili cu mine și să înțeleagă procesul bolii lor, astfel încât să avem o relație bună și să putem rezolva problema împreună".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel