În societate există o presiune asupra femeilor în ceea ce privește aspectul fizic și greutatea corporală. Acest lucru poate duce la o preocupare excesivă pentru greutate și apariție, ceea ce poate afecta negativ stima de sine și sănătatea mentală a femeilor. De asemenea, în unele cazuri, această presiune socială poate duce la dezvoltarea tulburărilor de alimentație, cum ar fi anorexia sau bulimia.
Este important să subliniem că greutatea corporală nu definește valoarea sau auto-stima unei persoane. Fiecare individ are un corp unic și oamenii vin într-o varietate de forme naturale. În plus, sănătatea este mai mult decât doar greutatea corporală - stilul de viață activ, o alimentație echilibrată și atitudinea față de propria sănătate sunt aspecte esențiale pentru a trăi o viață sănătoasă.
Dacă cineva se confruntă cu dificultăți legate de greutatea corporală, este important să caute sprijin de la profesioniști în domeniul sănătății și nutriției. Aceștia pot oferi îndrumare personalizată și ajutor pentru a dezvolta o relație sănătoasă cu propriul corp și alimentația.
Dr. Florin Ioan Bălănică, specialist în medicină personalizată și nutriție, doctorand în endocrinologie al Universității de Farmacie Carol Davila din București și Fondator al metodei Dr. Bălănică a povestit un caz pe care l-a întâmpinat în cabinetul său, atunci când o doamnă i-a cerut ajutorul să slăbească.
Medicul trage un semnal de alarmă și spune că de cele mai multe ori, ajungem să fim preocupați de kilogramele în plus abia când apar și alte probleme de sănătate, fără să luăm în calcul că greutatea în sine, sedentarismul ș obezitatea, sunt și ele boli care ne pun viața în pericol.
"Femeile sunt atente la starea lor de sanatate si la aspectul exterior! Totodata, pe umerii lor “apasa” si responsabilitatea sanatatii familiei, a copiilor, partenerului, parintilor…Nu de putine ori, femeile ajung in clinica, din cauza faptului ca, preocupate de orice altceva decat propria sanatate, ajung sa experimenteze boli specifice sau sa nu le mai placa ce vad in oglinda!", a scris mediul Florin Ioan Bălănică, pe pagina sa de Facebook, acolo unde a relatat și dialogul pe care l-a avut cu una dintre pacientele sale.
"Fetița mea îmi spune să o las la colțul străzii, îi este rușine cu mine: mămicile colegelor mele sunt slabe!"
“Domnule Doctor, am luat 30 kg in sarcina, am reusit sa dau jos 5 kg dar apoi m-am reingrasat. Sigur este de la dietele pe care le-am tinut, cred ca le-am tinut pe toate!”
“Care este cea mai mare greutate pe care ati avut-o, cea de acum?”
“Da, nu ma mai incape nimic, nu-mi place ce vad in oglinda, iar fetita mea imi spune sa o las la coltul strazii, ii este rusine cu mine: “mamicile colegelor mele sunt slabe!”
“De mult vreau sa ajung la dumneavoastra, dar nu am avut timp!”
“Timp, sau au fost alte prioritati?”
“Cam asa, nu ma mai gandesc la mine, sa fie copiii bine!”
“Copiii sunt bine, daca mama este bine, iar modelul dvs este fara de greseala, stiti fapte nu numai vorbe”.
“De aceea sunt aici, gata cu dietele, trebuie sa fiu un model pentru copii”.
“Trebuie nu functioneaza pe termen lung, dar aleg sa fiu sanatoasa, da, va spun din experienta cu pacientii. Peste 80% sunt femei!”…dar, “acum ce v-a adus la mine, cum de a devenit important?”
“A cedat genunchiul, nu mai ma pot juca cu copiii, trebuie sa ma operez, iar medicul a spus ca nu ma opereaza daca nu slabesc”.
“Va ingrijoreaza?”
“Da, nu vreau sa fiu povara si nici sa le fie rusine copiilor cu mine, in plus nu ma mai incape nimic”
La nivel global 63% din persoane declara faptul ca fac ceva pentru imbunatatirea starii de sanatate, chiar daca nu a aparut inca boala (studiu WHO / FMCG GURUS).
In Europa, numai 57% din oameni sunt constienti de rolul preventiei si fac ceva activ pentru pastrarea starii de sanatate.
Cu 10% mai multe persoane se gandesc in 2021 la o abordare pe termen lung a starii de sanatate, comparativ cu 2019!
Cu toate acestea, mai avem de lucrat la gandirea referitoare la “schimbarea stilului de viata” versus “scadere in greutate rapida”.
Preventia, poate nu este ieftina din punct de vedere financiar, dar in mod cert boala este mult mai costisitoare atat financiar, cat si emotional, fizic si raportat la calitatea vietii", a conchis medicul Florin Ioan Bălănică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.