Fenomenul întâlnit în spitalele mici. Cât costă spitalizarea și de ce se făceau internări de o zi. Pană: Dacă erai manager de spital, ce ai fi ales?

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Fenomentul întâlnit în spitalele mici - Foto: Freepick @dcstudio
Fenomentul întâlnit în spitalele mici - Foto: Freepick @dcstudio

Cât costă spitalizarea și de ce alegeau spitalele să le facă pacienților internare de o zi. Fenomenul întâlnit în spitalele mici.

Dr. Adrian Pană, expert în politici publice și management sanitar, ne-a vorbit despre fenomenul spitalelor mici, despre costurile spitalizării în ambulator și despre sumele pe care spitalul le primea pentru internările de o zi.

"Medicii din spitalele mai mici trimiteau pacienții în zilele de weekend, când aveau o mică nelămurire, îi urcau în ambulanță, la București sau la Iași sau în marile centre universitare. Deci era și în interiorul spitalelor o debalansare, în sensul că erau asediate spitalele universitare, spitalele mari și acolo sunt și cele mai scumpe servicii", a spus jurnalistul Val Vâlcu, realizatorul emisiunii "Dezbateri în sănătate".

Tratamentul controversat care elimină acneea. S-a zvonit că duce la depresie: Este un medicament excepțional. Efectul advers a fost demontat în 2018, dar în prospect îl vor scrie încă 50 de ani

"Perioada 2010-2014 a fost o perioadă în care spitalele au fost reașezate cumva pe diferite criterii de competență. În principal criteriul major folosit era dacă puteai să asiguri urgența sau nu pentru diferite specialități. Așa că spitalele mici au devenit pe de-o parte înfometate de bani, pentru că trebuiau să își plătească personalul, dar nu puteau să ofere servicii.

Și fenomenul pe care îl întâlnim și acum în spitalele mici este internarea evitabilă, ca să o spunem frumos, în care de obicei se supracodifică un diagnostic pentru a primi o sumă de bani mai mare decât cea care e tarifată în prezent.

În apărarea lor, spitalele spun următorul lucru tarifele nu au mai fost actualizate din 2005

Foarte corect și răspunsul aici acesta este, nu avem tarife actualizate, dar asta nu înseamnă că putem să mimăm sau să simulăm o întreagă patologie care nu e așa cum scrie pe hârtie, tocmai pentru ca să putem obține mai mulți bani și să ne putem rezolva problemele", a declarat Dr. Adrian Pană, expert în politici publice și management sanitar, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul emisiunii "Dezbateri în sănătate".

Cât costă spitalizarea. De ce alegeau spitalele să facă internare de o zi

Cele 5 alimente pline de vitamine, colagen și niacinamide care îți mențin pielea elastică și tânără. Giurcăneanu: Sunt excepțional de bune

"Întorcându-mă la 2014-2020, singura modalitate prin care a început să se încline un pic piramida a fost expandarea teribilă a serviciilor de spitalizare de zi.

Brusc, după 2014, au apărut foarte multe servicii de spitalizare de zi.

Spitalizarea de zi este un serviciu ambulatoriu, pentru că tot ce nu stă peste noapte în spital e considerat un serviciu ambulatoriu. Dar ea este atașată ca finanțare spitalizării sectorului de spital. Cel puțin pe partea medicală, foarte multe din consultațiile de ambulator au fost transformate în spitalizări de zi. Erau foarte profitabile pentru spitale", a mai spus Adrian Pană.

Mai mult, expertul în politici publice și management sanitar, ne-a dat sumele pe care un spital le primea pentru un consult în ambulator și pentru internarea de o zi în spital. Potrivit lui, spitalele alegeau să le facă pacienților internare de o zi pentru investigații pentru a putea primi sume mai mari.

"Adică un consult în ambulator 33 lei. 40 lei pentru specialitățile chirurgicale, pe vremea aia.

O spitalizare de zi pe o secție medicală pornea de la 270 lei.

La o secție chirurgicală pornea de la 400 lei.

Deci, dacă erai manager de spital, ce ai fi ales? Să oferi servicii în ambulator sau să oferi servicii în spitalizare de zi în condițiile în care tu știai clar că acolo ai un profit serios.

Așa am făcut că am ajuns în 2020 cu o suficient de mică implementare a strategiei anterioare", a conchis dr. Adrian Pană.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel