Fenomenul banal care poate duce la infarct. Sunt necesare fix opt minute pentru a crește riscul

Monika Baciu |
Data publicării:
furia - FOTO: Freepik@ ekaterinashpahenko
furia - FOTO: Freepik@ ekaterinashpahenko

Acest fenomen banal pe care îl experimentăm zi de zi ne crește riscul de infarct în doar opt minute.

Experiența unei emoții comune timp de doar opt minute ar putea crește riscul de atac de cord, arată un studiu. Creșteri scurte în furie ar putea crește riscul persoanelor de a suferi un atac de cord, sugerează cercetări noi publicat în Journal of the American Heart Association

"Emoția afectează funcționarea arterelor tale, ceea ce este legat de riscul viitor de atac de cord", a spus cardiologul dr. Daichi Shimbo.

Furia, factor de risc pentru atacul de cord

În noile descoperiri, oamenii de știință au constatat că exploziile de furie ale oamenilor pot deteriora temporar capacitatea vaselor de sânge de a se dilata corespunzător, ceea ce se crede că este critic în prevenirea îngroșării arterelor.

Cercetarea, publicată în Jurnalul Asociației Americane a Inimii, poate ajuta la furnizarea unei baze științifice mai solide pentru legăturile observate între furie și riscuri crescute pentru inimă. Autorul principal al studiului, dr. Daichi Shimbo, cardiolog și co-director al centrului de hipertensiune de la Columbia University Irving Medical Center din New York City, a spus că furia este nocivă pentru vasele de sânge.

Vezi și: Două metode care te scapă de tatuaje. Prof. dr. Ioan Lascăr: Rezultatul este o cicatrice

"Furia este nocivă pentru funcția vaselor tale de sânge. Afectează funcționarea arterelor tale, ceea ce este legat de riscul viitor de atac de cord", a explicat dr. Daichi Shimbo.

Legătura clară dintre emoțiile negative precum furia, tristețea și anxietatea și un risc crescut de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale fusese deja stabilită prin studii observaționale.

Cu toate acestea, cunoștințele despre cum aceste tipuri de emoții provoacă schimbări corporale care duc la evenimente cardiovasculare sunt limitate.

Vezi și: Stenoza aortică: primul simptom care apare. Dr. Rodica Niculescu: Va păți asta în mod repetat. Sunt afectate organele

Studii pe adulții tineri

Furia, factor de risc major pentru infarct - FOTO: Freepik@kues1

Shimbo și o echipă de cercetători au luat 280 de adulți tineri aparent sănătoși și i-au atribuit în mod aleatoriu la grupuri însărcinate cu reamintirea unei emoții, fie furie, anxietate sau tristețe, timp de opt minute, în timp ce luau diverse măsurători. A existat și un grup de control căruia i s-a cerut să mențină o stare emoțională neutră, numărând în gând timp de opt minute.

Oamenii de știință au luat probe de sânge, au urmărit tensiunea arterială și au măsurat capacitatea vaselor lor de sânge. Comparându-i cu cei din grupul emoțional neutral, subiecții de testare care își aminteau de amintiri care induc furie au văzut o capacitate redusă a vaselor lor de sânge de a se dilata - redusă cu peste jumătate.

Efectul a fost constatat să atingă un maxim la 40 de minute după sarcina de reamintire a furiei, înainte ca funcția să revină la normal. Shimbo, care este și profesor de medicină la Columbia, a spus că, deși efectul a fost temporar, este de remarcat că rezultă din doar opt minute de reflectare asupra sentimentelor de furie, ceea ce ridică întrebări despre impactul cumulativ pe care furia l-ar putea avea asupra vaselor de sânge pe o perioadă extinsă.

Vezi și: Fructul care scade tensiunea arterială. Combate efectele nocive ale consumului de sare și menține sănătatea inimii

"Am arătat că dacă te enervezi o dată, îți afectează capacitatea de a te dilate. Dar ce se întâmplă dacă te enervezi de 10.000 de ori în viața ta? Această insultă cronică la arterele tale poate duce în cele din urmă la deteriorarea permanentă. Asta credem că se întâmplă", a spus Shimbo.

Spre surprinderea lui Shimbo, anxietatea și tristețea provocate nu au avut efecte semnificative din punct de vedere statistic.

"Oamenii bagă toate emoțiile negative într-un singur coș. Asta îmi spune că poate furia, anxietatea și tristețea sunt diferite una de cealaltă în modul în care afectează riscul cardiac", a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel