Femeile în postmenopauză care au un stil de viață nesănătos sunt mai expuse riscului de a dezvolta boli cardiovasculare. Statul pe scaun mai mult în timpul zilei și pentru mai mult timp la un moment dat este legat de un risc mai mare de boli cardiovasculare la femeile aflate în postmenopauză.
Într-un nou studiu, cercetătorii au analizat comportamentul de ședere a 102 femei hispanice și 416 femei non-hispanice. Simptomele cardiovasculare ale femeilor devin, de asemenea, mai pronunțate după menopauză - deși riscul tuturor pentru boli cardiovasculare crește odată cu vârsta.
Statul pe scaun compensat prin exerciții fizice
Exerciţiile fizice oferă multe beneficii pentru sănătate, de la reducerea riscului de boli de inimă, accident vascular cerebral şi diabet de tip 2 până la întărirea oaselor şi îmbunatăţirea sănătăţii mintale. Dar chiar și exercițiile fizice regulate nu pot anula toate efectele negative asupra sănătății care provin din petrecerea unei mari părți a zilei stând - ceva ce mulți dintre noi, probabil, fac.
Un nou studiu adaugă mai mult sprijin ideii că stilul nostru de viață modern, petrecut în fața ecranelor calculatoarelor, sedentar afectează sănătatea noastră, inclusiv creșterea riscului nostru de boli cardiovasculare.
Cercetătorii au descoperit că femeile aflate în postmenopauză cu exces de greutate sau obezitate care și-au petrecut mai mult din zi stând - sau stând pentru perioade mai lungi - au avut factori de risc metabolic mai crescut pentru bolile cardiovasculare, notează Healthline.
Vezi și: Alzheimer, pensionarea factor de risc. Până la ce vârstă este indicat să lucrezi
Statul pe scaun, risc pentru bolile cardiovasculare
În noul studiu, cercetătorii au analizat comportamentul de ședere a 102 femei hispanice și 416 femei non-hispanice. Femeile din ambele grupuri erau în postmenopauză și aveau exces de greutate sau obezitate.
Informațiile despre femei au venit din trei studii separate. Cercetătorii, însă, au măsurat comportamentul sedentar al femeilor în același mod folosind monitoare de activitate purtabile.
Aceasta a inclus măsurarea atât a timpului total pe care femeile l-au petrecut stând în timpul zilei, cât și a duratei medii a sesiunilor de ședere.
Simptomele cardiovasculare ale femeilor devin, de asemenea, mai pronunțate după menopauză - deși riscul tuturor pentru boli cardiovasculare crește odată cu vârsta. Acest risc crescut pentru femeile în vârstă se întâmplă chiar dacă acestea tind să fie mai active decât bărbații mai în vârstă.
În noul studiu, femeile care și-au petrecut mai mult din zi stând sau făcând acest lucru în sesiuni mai lungi au avut biomarkeri mai răi legați de bolile cardiovasculare. Aceasta a inclus indicele de masă corporală (IMC), circumferința taliei, rezistența la insulină și trigliceridele.
Efectul a fost mai pronunțat pentru femeile cu obezitate în comparație cu femeile supraponderale. Această legătură între comportamentul sedentar și riscul de boli cardiovasculare a rămas chiar și atunci când cercetătorii au luat în considerare nivelurile de activitate fizică a femeilor.
Asta înseamnă că sedentarismul a fost legat de un risc mai mare de boli cardiovasculare chiar și la femeile care au făcut exerciții fizice în mod regulat. Steinbaum spune că atunci când vine vorba de sănătatea inimii, trebuie să ne gândim la activitatea fizică și la timpul petrecut stând ca la două lucruri separate.
"Exerciţiul compensează o cantitate exorbitantă de stat pe scaun? Răspunsul este nu. De aceea ar trebui să te ridici și să te miști mai des în timpul zilei", a spus ea.
Autorii noului studiu scriu că medicii și alți furnizori de servicii medicale ar trebui să depună mai mult efort pentru a încuraja oamenii nu numai să facă mai multă mișcare, ci și să stea mai puțin.
"În mod tradițional, clinicienii se concentrează pe încurajarea pacienților lor să facă mai multă mișcare și să crească activitatea fizică, cu puțin accent în special pe timpul de ședere", scriu cercetătorii în lucrare.
Vezi și: 6 alimente pentru bila leneșă. Mărgărit: Trebuie să înveți și acest gust
Mai multă mișcare
Cercetătorii au putut, de asemenea, să vadă dacă statul pe scaun a afectat în mod diferit femeile hispanice și femeile non-hispanice. În medie, femeile hispanice și-au petrecut mai puțin din zi stând și au avut sesiuni de ședere mai scurte în comparație cu femeile non-hispanice.
Ambele grupuri au văzut o legătură între un comportament sedentar mai mare și biomarkeri mai răi ai bolilor cardiovasculare. Dar legătura dintre durata medie a sesiunii de ședere și glicemia de post a fost mai puternică pentru femeile hispanice decât pentru femeile non-hispanice.
Acest lucru se potrivește cu un studiu anterior care a constatat că comportamentul sedentar auto-raportat a fost legat de un risc mai mare de diabet de tip 2, cu diferențe observate între diferite grupuri rasiale și etnice.
Pe de altă parte, legătura dintre timpul total de ședere și IMC a fost mai puternică pentru femeile non-hispanice decât femeile hispanice.
Din cauza modului în care a fost conceput noul studiu, cercetătorii nu au putut spune că creșterea timpului de ședere determină agravarea biomarkerilor, doar că cei doi sunt conectați.
Cu toate acestea, studiile de laborator au descoperit că întreruperea frecventă a ședințelor de ședere poate îmbunătăți markerii de sănătate, cum ar fi controlul glucozei și metabolismul lipidic.
De câte ori ar trebui să te ridici
Unele studii sugerează că ar trebui să te ridici și să te miști cam la fiecare 30 de minute.
"Din cauza efectului profund pe care statul pe scaun îl are asupra metabolismului și a factorilor de risc pentru bolile de inimă, activitatea fizică trebuie să facă parte din viața noastră toată ziua, nu doar atunci când facem exerciții fizice conștiente", a spus ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.