Femeile de 60 de ani, mai predispuse la probleme de sănătate decât cele mai în vârstă. Afecțiunea care le macină. Crește semnificativ riscul de deces

Monika Baciu |
Data publicării:
fractura de sold - FOTO: Freepik
fractura de sold - FOTO: Freepik

Femeile de 60 de ani sunt mai susceptibile la probleme de sănătate comparativ cu cele mai în vârstă, arată un studiu recent. Care este afecțiunea care le macină și poate avea consecințe grave.

Femeile cu densitate osoasă scăzută prezintă un risc mai mare de a suferi prima fractură de șold de fragilitate în jurul vârstei de 60 ed ani, comparativ cu vârste mai înaintate, conform unui nou studiu prezentat la ENDO 2024: The Endocrine Society Annual Meeting.

Studiu amplu

Cercetătorii au analizat datele de la National Health and Nutrition Examination Survey pentru perioadele 2009-2010, 2013-2014 și 2017-2018, și a cuprins femei de peste 60 de ani cu un scor T al densității minerale osoase de ≤ -1 la nivelul gâtului femural, măsurat prin absorptiometrie duală cu raze X (DXA). Fracturile de fragilitate au fost definite ca fracturi de șold auto-raportate, cauzate de o căzătură de la înălțimea de stat sau mai mică.

Studiul, condus de dr. Avica Atri de la Albert Einstein Medical Center din Philadelphia, a relevat o creștere de 50% a numărului de femei în vârstă 60 care au raportat prima lor fractură de șold între 2009 și 2018. În schimb, femeile în vârstă de 70 și 80 de ani au raportat mai puține prime fracturi de șold în aceeași perioadă.

Mai mult, numărul total de fracturi de șold de fragilitate raportate în rândul femeilor a scăzut la jumătate între 2009 și 2018. Cu toate acestea, prevalența osteoporozei la femei (scor T ≤ -2,5) a crescut de la 18,1% la 21,3% în decurs de un deceniu, potrivit Medscape.

Vezi și: Ateroscleroza în diabet, complicații majore. Tehnica ce reduce riscurile

Prevenția, esențială

Fractura de șold - FOTO: Freepik@sweet_tomato

Scăderea generală a numărului fracturilor și a celor în rândul femeilor de peste 70 de ani poate fi atribuită creșterii conștientizării și utilizării măsurilor de prevenire a căzăturilor, cum ar fi exercițiile fizice, nutriția adecvată, educația pentru sănătate și modificările de mediu destinate populației vârstnice, sugerează autorii studiului. De asemenea, aceștia subliniază importanța conștientizării sănătății osoase în îngrijirea primară timpurie pentru a combate tendința crescătoare de fracturi la femeile mai tinere.

Studiul nu a primit finanțare comercială, iar autorii nu au raportat conflicte financiare de interes. Totuși, limita principală a studiului este natura sa retrospectivă și datele auto-raportate de sănătate.

Prezentările detaliate și concluziile acestui studiu au fost discutate în cadrul sesiunilor de la ENDO 2024 și au rolul de a atrage atenția asupra necesității unor măsuri preventive mai eficiente pentru menținerea sănătății osoase la femeile de toate vârstele.

Vezi și: Beneficiile exercițiilor fizice în comparație cu tratamentele medicamentoase pentru pacienții cu diabet și obezitate. Ce spun studiile

Fractura de șold, consecințe grave

Fractura de șold poate avea consecințe grave și poate fi o afecțiune serioasă, în special în cazul persoanelor în vârstă sau cu alte probleme de sănătate.

Fracturile de șold pot duce la o scădere semnificativă a mobilității și independenței persoanei afectate. Durerile și dificultățile de mișcare pot necesita perioade lungi de recuperare și reabilitare intensivă.

Persoanele cu fracturi de șold au un risc crescut de a dezvolta complicații medicale grave, cum ar fi embolia pulmonară (ocluzia arterelor pulmonare), infecții, ulcere de decubit sau probleme cardiace.

În special la vârstnici, fracturile de șold pot crește riscul de deces, fie din cauza complicațiilor directe ale fracturii, fie din cauza impactului asupra sănătății generale și funcției organismului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel