Femeile cu cancer la sân ar putea renunța la radioterapie. Cum e posibil și ce vârstă ar trebui să ai: Recidiva e mai mică, supraviețuirea mai mare

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Femeile cu cancer la san - Foto: Freepick @Drazen Zigic @rawpixel.com
Femeile cu cancer la san - Foto: Freepick @Drazen Zigic @rawpixel.com

Anumite paciente cu cancer de sân ar putea renunța la radioterapie. Cum este posibil. Ce arată noile studii oferă mari speranțe în tratarea cancerului.

Potrivit unui nou studiu, publicat miercuri în The New England Journal of Medicine, la unele paciente mai în vârstă cu cancer de sân, renunțarea la radioterapie după ce au fost operate nu pare să aibă un efect negativ asupra supraviețuirii lor globale.

Practic, potrivit cercetărilor, renunțarea la radioterapie după operație ar putea să nu afecteze supraviețuirea generală la femeile de 65 de ani și mai în vârstă cu tumori mici de cancer de sân hormon-pozitiv, cu condiția ca acestea să primească cinci ani de terapie endocrină.

Constatările sugerează că radiațiile, care pot avea efecte secundare precum oboseala, căderea părului și durerile mamare, precum și riscul de complicații cardiace și pulmonare, ar putea să nu fie necesare pentru a prelungi supraviețuirea generală în rândul acestui grup, atâta timp cât acestea beneficiază de terapie endocrină.

Cancerul foarte greu și complicat descoperit în România: Nu exista! Terapia care a făcut Revoluție în supraviețuire. Înainte dădeam 6 luni pacientului

Cancer renal: primul SEMN pe care mulți îl ignoră. Dijmărescu: Poate apărea de la o banală infecție urinară. Rezultatul unor tumori avansate

Cancerul de col uterin, tratament. Chimioterapie sau radioterapie? Herghelegiu: Chimioterapia nu este cea mai eficientă. Mentalitatea este de a rezeca tumora

Terapia endocrină, numită și terapie hormonală, presupune adăugarea, blocarea sau eliminarea hormonilor ca parte a unei abordări de tratament pentru anumite afecțiuni, inclusiv pentru a încetini sau opri creșterea anumitor tipuri de cancer.

Recidiva cancerului, mai frecventă la participantele care nu au primit radiații

 

"Aceste date oferă un răspuns la problema de lungă durată a suprasolicitării tratamentului la femeile în vârstă cu cancer de sân cu risc scăzut", au scris Dr. Alice Ho de la Duke University School of Medicine și Dr. Jennifer Bellon de la Harvard Medical School într-un editorial publicat alături de noul studiu.

"Capacitatea de a omite radioterapia este una dintre multele opțiuni dintr-o listă lungă care include, de asemenea, utilizarea unor regimuri de radioterapie abreviate și volume țintă mai mici. Din punct de vedere pragmatic, radioterapia poate solicita timp și finanțe. Prin urmare, sunt binevenite date solide care să consolideze opțiunea de omitere a radioterapiei la pacienții selectați", au scris Ho și Bellon.

Studiul a inclus date despre 1.326 de femei cu cancer de sân care aveau 65 de ani sau mai mult. Între 16 aprilie 2003 și 22 decembrie 2009, 658 dintre femei au fost repartizate aleatoriu pentru a primi radioterapie pe întregul sân, iar 668 dintre ele nu au primit radioterapie. Studiul s-a desfășurat în 76 de centre din Marea Britanie, Grecia, Australia și Serbia.

Cercetătorii au constatat că recidiva cancerului în același sân a fost mai frecventă la participantele care nu au primit radiații. Incidența cumulativă a recidivei locale a fost de 9,5% în grupul fără radiații și de 0,9% în grupul cu radiații.

Iar supraviețuirea generală la 10 ani a fost aproape identică: 80,8% fără radioterapie și 80,7% cu aceasta, au constatat cercetătorii. 16 decese în grupul fără radioterapie și 15 decese în grupul cu radioterapie s-au datorat cancerului de sân.

Cercetările anterioare au susținut excluderea radioterapiei la femeile cu vârsta de peste 70 de ani cu tumori mici - mai puțin de 2 centimetri - dar acest nou studiu oferă dovezi pentru scăderea limitei de vârstă la 65 de ani și includerea femeilor cu tumori de până la 3 centimetri, a declarat Dr. Naamit Kurshan Gerber, oncolog radioterapeut la NYU Langone Perlmutter Cancer Center din New York, care nu a fost implicat în cercetare.

În Statele Unite, 26% dintre diagnosticele de cancer de sân sunt la femeile cu vârste cuprinse între 65 și 74 de ani, potrivit studiului.

"Așadar, am avut dovezi înainte de această lucrare că, la femeile de peste 70 de ani, adăugarea de radiații scade riscul de recidivă locală, dar nu schimbă supraviețuirea. Iar acest studiu se adaugă într-adevăr la greutatea acestor dovezi, dar, desigur, scade și vârsta de la 70 la 65 de ani.

Rolul radiațiilor la aceste femei este într-adevăr de a reduce acest risc de recidivă locală, ceea ce se întâmplă, dar nu există într-adevăr niciun efect asupra supraviețuirii generale", a spus Gerber.

VEZI ȘI: Medicamentele pentru cancer. De ce România nu le produce. Tănase: Avem o problemă. Medicamentele scumpe n-am putea, dar pe cele ieftine da, nu e complicat

Unele paciente cu cancer de sân ar putea decide să sară peste radiații din diverse motive, inclusiv efecte secundare, dar altele pot alege totuși să facă radioterapie pentru a reduce riscul de reapariție a cancerului în aceeași zonă.

Dar Gerber a adăugat că pentru pacientele cu cancer de sân care nu intenționează să urmeze o terapie endocrină, renunțarea la radiații nu este o opțiune.

Pentru medici și pacienți, "este foarte important să se angajeze în luarea deciziilor în comun cu privire la valorile și obiectivele dumneavoastră și să explice riscurile și beneficiile radioterapiei și, bineînțeles, beneficiul este prevenirea unei recidive locale", a spus Gerber, care a completat că "există riscuri, există efecte secundare, dar este întotdeauna o discuție foarte nuanțată. Nu există un răspuns corect pentru fiecare persoană în parte".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel