Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) salută sprijinul Ministerului Sănătății și a Rectorilor Universităților de Medicină și Farmacie pentru actualizarea bibliografiei pentru Examenul de Rezidențiat începând cu promoția 2021.
Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) insistă pe o traducere promptă, de calitate a noilor materiale bibliografice, care vor permite studenților o perioadă de pregătire de cel puțin 12 luni până la examenul de REZIDENȚIAT, se arată într-un comunicat transmis DC Medical.
„Cu certitudine, această acțiune reprezintă un motiv de bucurie întrucât solicitările studenților din toate centrele universitare, reunite în rapoartele consultărilor din luna mai 2020 au fost luate în considerare și au contribuit la alinierea bibliografiei pentru examenul de rezidențiat la cea de circulație internațională. Vă reamintim că în urma consultării opiniei publice 82,7% dintre respondenți au considerat că este nevoie de alt material bibliografic, iar restul rezultatelor pot fi vizualizate AICI.
Avem prin urmare dovada unui exemplu de bună comunicare între federațiile studențești și factorii decizionali implicați în modelarea viitorului nostru ca tineri medici și un prim pas spre un Examen de Rezidențiat modern și raliat cerințelor actuale de la nivel internațional. Astfel, se propune schimbarea tematicii și a bibliografiei pe baza următoarelor titluri:
1. Medicină internă: Kumar and Clark’s Clinical Medicine, Editura Elsevier, Ediția a 10-a, iulie 2020.
2. Chirurgie: Essentials of General Surgery and Surgical Specialties, Editura Wolters Kluwer Health, Ediția a 6-a, 2019.
3. Pediatrie + Obstetrică-Ginecologie: Step-Up to USMLE Step 2 CK, Editura Wolters Kluwer Health, Ediția a 5-a, 2019.
Pentru comunicatul integral al Ministerului Sănătății consultați AICI:
FASMR va rămâne un partener al acestui proces și va transmite în continuare solicitările și feedback-ul studenților către Ministerul Sănătății, rectori și ceilalți factori decizionali implicați, cărora le mulțumim pentru deschiderea de care au dat dovadă în vederea soluționării unui aspect al educației medicale care în trecut a reprezentat un subiect delicat și abordat cu dificultate. Ne dorim să demonstrăm în continuare că studenții reprezintă un partener de implementare esențial pentru modificări aduse la nivelul programelor de studiu sau al evaluării academice. Întrucât ne-am asumat o poziție de responsabilitate, o măsură inițială pe care am demarat-o a fost de a cere public studenților din ani terminali, care ne urmăresc, un feedback scris cu privire la modul de implementare al acestei modificări pe care ne dorim să îl transmitem Ministerului Sănătății și Rectorilor Universităților de Medicină și Farmacie în cel mai scurt timp.
În încheiere, pentru a susține un bun parcurs universitar al următoarelor generații, insistăm pe o traducere promptă, de calitate a noilor materiale bibliografice, ce vor permite studenților o perioadă de pregătire de cel puțin 12 luni și demersuri pentru integrarea bibliografiei în curricula anilor clinici. De asemenea, susținem introducerea tematicii examenului de rezidențiat în structura de predare a anilor clinici, astfel realizând alinierea tuturor universităților de medicină cu privire la informația predată și o mai bună pregătire a viitorilor medici rezidenți. Considerăm că actualizarea bibliografiei este un prim pas spre un Examen de Rezidențiat la standarde internaționale”, se precizează în documentul citat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.