Febra este reacția normală a organismului în lupta cu infecțiile. Febră face de obicei ca o persoană să se simtă fierbinte. Există, însă, multe alte cauze posibile ale acestui simptom. Factorii de mediu și stilul de viață, medicamentele, vârsta, hormonii și anumite stări emoționale pot afecta temperatura corpului. Cu toate acestea, un sentiment persistent de a fi fierbinte pot fi semnalele unei afecțiuni medicale.
În funcție de cauză, o persoană care se simte fierbinte poate transpira excesiv sau nu transpiră deloc. Este posibil să aibă pielea înroșită sau iritată.
Când se consideră că ai febră
O persoană poate verifica dacă nu are febră folosind un termometru pentru a-și măsura temperatura corpului. Un termometru digital este cea mai bună opțiune, deoarece cele din sticlă pot fi periculoase.
Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) recomandă ca oamenii să-și măsoare temperatura atunci când nu iau medicamente care reduc febra. Dacă temperatura corpului unui adult este de 38°C sau mai mare, înseamnă că au febră.
Un copil va avea febră dacă temperatura corpului este de 37,5°C.
Cauze de mediu și stil de viață
Mulți factori legați de stilul de viață și de mediu pot face o persoană să se simtă fierbinte, dar nu să aibă temperatură. Factorii includ:
Căldura
Vremea caldă sau umedă este stresantă pentru organism și poate afecta unii oameni mai mult decât pe alții. Atunci când temperaturile sunt ridicate, o persoană s-ar putea simți obosită.
În unele cazuri, temperaturile extreme sau expunerea prelungită la soare pot provoca condiții de sănătate legate de căldură, cum ar fi arsurile solare, epuizarea căldurii și insolație.
Arsurile solare apar atunci când soarele dăunează pielii, făcând-o să se simtă fierbinte și inflamată. Epuizarea din cauza căldurii apare atunci când o persoană pierde prea multă apă și sare prin transpirație. CDC notează că simptomele epuizării căldurii includ:
- transpirație abundentă
- piele rece
- greață sau vărsături
- oboseală sau slăbiciune
- o durere de cap
- amețeală
slăbiciune musculară sau crampe
Copiii cu epuizare termică pot fi excesiv de obosiți și însetați, cu pielea rece.
O persoană cu epuizare termică ar trebui să găsească o zonă răcoroasă, să bea lichide și să oprească orice activitate fizică până când se simte mai bine. Epuizarea din cauza căldurii dacă este netratată poate pune viața in pericol. Simptomele includ confuzie, leșin și senzație de febră.
Căldură - FOTO: Freepick
Exercițiu fizic sau activitate obositoare
Exercitarea sau îndeplinirea sarcinilor fizice poate crește căldura corpului unei persoane, în special dacă:
- Nu sunt realizate în mod regulat
- Efectuați sarcini fizice în medii calde sau umede
CDC afirmă că sportivii care se antrenează în vreme caldă ar trebui să aibă grijă de semnele bolilor legate de căldură și să nu se mai antreneze dacă se simt slăbiți. Evitarea exercițiilor fizice în cele mai fierbinți momente ale zilei, consumul de mai multă apă pot ajuta oamenii să evite să se simtă încălziți.
Exerciții fizice - FOTO: Freepick
Alimente și băuturi
Anumite alimente și băuturi îi pot face pe oameni să se simtă mai fierbinți decât de obicei. Acestea includ:
- alcool
- cafeină
- mâncare picantă
- alimente și băuturi cu o temperatură ridicată
Oamenii pot simți o căldură suplimentară dacă pielea lor transpiră mai mult decât de obicei în timpul și după consumarea acestor alimente.
Vezi și: Cum se iau pastilele pentru a fi mai eficiente. Cercetător: Poate avea un impact uriaș
Îmbrăcămintea poate oferi senzația de febră
Îmbrăcămintea strânsă, restrictivă sau întunecată poate crește căldura corpului și poate împiedica circulația aerului în jurul pielii. Fibrele sintetice pot, de asemenea, să capteze căldura și să împiedice evaporarea transpirației. Acest lucru poate provoca căldură excesivă și transpirație crescută.
Cauze medicale
O serie de condiții și tulburări pot provoca, de asemenea, pe cineva să se simtă ca și cum ar avea febră. Acestea includ:
Anxietatea
Atunci când o persoană se simte stresată sau anxioasă, aceasta poate prezenta simptome fizice, inclusiv senzație de febră și transpirație. Acest lucru se întâmplă în timpul răspunsului "luptă sau zbor", ceea ce crește frecvența cardiacă a persoanei și alimentarea cu sânge a mușchilor.
O persoană care se simte anxioasă sau stresată poate observa, de asemenea:
- creșterea frecvenței cardiace
- palpitații cardiace
- mușchi tensionați
- respirație rapidă
- hipertiroidism. Hipertiroidismul apare atunci când glanda tiroidă a unei persoane devine hiperactivă și face prea mulți hormoni tiroidieni. Hormoni tiroidieni afectează modul în care organismul folosește energie.
Persoanele cu hipertiroidism se confruntă adesea cu intoleranță la căldură, împreună cu alte simptome, cum ar fi:
- bătăi rapide sau neregulate ale inimii
- diaree sau mișcări frecvente ale intestinului
- dificultăți de somn
- oboseală
- anhidroză. Transpirația este modul în care organismul se menține rece. Anhidroza descrie incapacitatea de a transpira. Acest simptom poate afecta o suprafață mică sau mare a corpului.
Vezi și: Pacienții cer transparență în Sănătate: Cât au plătit, cât au costat tratamentele medicale?
Diabet
Federația Internațională de Diabet explică faptul că persoanele cu diabet zaharat pot fi mai sensibile la căldură decât persoanele fără această afecțiune. Acest lucru poate avea mai multe cauze, și anume:
- Deshidratare: Persoanele cu diabet se deshidratează mai repede pe vreme caniculară. Consumul insuficient de lichide poate ridica, de asemenea, nivelul de glucoză din sânge, ceea ce determină o persoană să urineze mai mult. Acest lucru exacerbează și mai mult deshidratarea.
- Complicații: Diabetul poate provoca complicații care dăunează vaselor de sânge și nervilor, care, la rândul lor, pot afecta glandele sudoripare ale unei persoane.
Potrivit CDC, simptomele diabetului zaharat includ:
- urinare frecventă, în special noaptea
- senzație de foarte sete și foame
- vedere încețoșată
- furnicături în mâini sau picioare
- oboseală
- pierdere în greutate neintenționată
Diabet - FOTO: Freepick
Alte cauze
Oamenii se pot simți fierbinți pentru o varietate de alte motive, inclusiv:
Sarcina și ciclurile menstruale
National Health Service (NHS) din Regatul Unit afirmă că este relativ comun să te simți mai cald decât de obicei în timpul sarcinii și să transpiri mai mult. Modificările hormonale, care cresc alimentarea cu sânge a suprafeței pielii, sunt responsabile pentru aceste simptome.
De asemenea, este obișnuit ca temperatura corpului să crească în timpul fazei luteale a ciclului menstrual, care începe după ovulație.
Menopauza și premenopauza
Oamenii pot experimenta bufeuri în timpul, înainte, și după menopauză. Institutul Național pentru Îmbătrânire (NIA) explică faptul că bufeurile apar din cauza schimbării nivelului de estrogen. Bufeurile pot dura oriunde de la 30 de secunde la 10 minute. Alte simptome include:
- pielea înroșită pe față și gât
- transpirație excesivă
- transpirații nocturne, care pot perturba somnul
- senzație de frig sau frisoane după aceea
Când să contactați un medic
Dacă cineva se simte frecvent sau continuu fierbinte, fără febră, ar trebui să vorbească cu un medic. Medicul poate fi nevoit să efectueze teste, cum ar fi teste de sânge sau urină, pentru a diagnostica cauza de bază.
Dacă cineva se confruntă cu căldură sau are simptome de epuizare a căldurii care nu se îmbunătățesc într-o oră, este important să solicitați ajutor de urgență.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.