Febra tifoidă, simptome și tratament

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Peste 145.000 de români au făcut infecții respiratorii acute într-o singură săptămână
Peste 145.000 de români au făcut infecții respiratorii acute într-o singură săptămână

Febra tifoidă este o boală acută cauzată de bacteria enterica Salmonella serotip Typhi sau de Salmonella paratyphi. Există mai multe tipuri de vaccin contra febrei tifoide care-i pot proteja în mod special pe cei care călătoresc în zone unde boala este răspândită. Cazul de aseară, cu pasagerul cu febră tifoidă care venea din Guineea este al treilea înregistrat anul acesta în România. 

Febra tifoidă este o boală acută asociată cu febră cauzată de bacteria enterică Salmonella serotip Typhi. Acesta poate fi, de asemenea, cauzat de Salmonella paratyphi A și B (mai puțin comun și C), o bacterie legată de obicei de o boală mai puțin severă.

Transmiterea e simplă: bacteriile sunt depozitate în apă sau alimente de către un purtător uman și apoi sunt răspândite la alte persoane din zonă. Așadar, igiena e extrem de importantă.

India, Pakistan, Egipt și alte țări din Africa sunt, de asemenea, cunoscute ca zone cu risc ridicat pentru dezvoltarea acestei boli. La nivel mondial, febra tifoidă afectează mai mult de 21 de milioane de oameni anual, aproximativ 200.000 de oameni mor din cauza acestei boli.

Cum luăm febra tifoidă

Boala este contractată atunci când bem apă sau mâncăm alimente contaminate. Persoanele cu afecțiuni acute pot contamina alimentarea cu apă prin scaun, care conține o concentrație ridicată a bacteriilor. Contaminarea sistemului de alimentare cu apă poate, la rândul său, afecta alimentele. Bacteriile pot supraviețui timp de săptămâni bune în apă sau în canalizare.

Aproximativ 3% -5% dintre oameni devin purtători ai bacteriilor după ce au făcut boala acută. Alții, însă, suferă de o formă ușoară de boală, care poate trece neobservată. Ei pot fi purtători pe termen lung ai bacteriilor - chiar dacă nu au simptome - și pot fi sursa unor noi focare de febră tifoidă după mai mulți ani.

Cum se pune diagnosticul

După ingerarea alimentelor sau a apei contaminate, bacteriile Salmonella invadează intestinul subțire și intra temporar în sânge. Bacteriile sunt transportate de celulele albe ale sângelui în ficat, splină și măduva osoasă, unde se înmulțesc și sunt reintroduse fluxul sanguin. Oamenii dezvoltă simptome, inclusiv febră, în acest moment. Bacteriile invadează vezica biliară, sistemul biliar și țesutul limfatic al intestinului. Aici se înmulțesc în număr mare. Apoi, bacteriile trec în tractul intestinal și pot fi identificate în probele de scaun. Dacă un rezultat al testului nu este clar, se vor lua probe de sânge sau urină pentru a face un diagnostic.

Simptomele

Perioada de incubație este de obicei 1-2 săptămâni, iar durata bolii este de aproximativ 3-4 săptămâni, arată specialiștii de la webmd.com.

Simptomele includ:

- Apetit scăzut,

- Dureri de cap,

- Dureri generalizate și dureri,

- Febră la fel de mare ca 40 de grade Celsius (104 Fahrenheit),

- Letargie,

- Congestia toracică se dezvoltă în multe persoane, iar durerea abdominală și disconfortul sunt frecvente. Febra devine constantă.

Îmbunătățirea survine în a treia și a patra săptămână la cei fără complicații. Aproximativ 10% dintre persoane au simptome recurente după ce se simt mai bine timp de una până la două săptămâni. Recidivele sunt de fapt mai frecvente la persoanele tratate cu antibiotice.

Cum se tratează

Febra tiphoidă este tratată cu antibiotice care ucid bacteriile Salmonella. Înainte de utilizarea antibioticelor, rata mortalității era de 20%. Decesul survine din cauza infecției copleșitoare, a pneumoniei, a sângerărilor intestinale sau a perforației intestinale. Cu antibiotice și tratament suport, mortalitatea a fost redusă la 1% -2%. Cu o terapie antibiotică adecvată, se constată, de obicei, ameliorarea în decurs de una până la două zile și recuperarea în decurs de 7 până la 10 zile.

Mai multe antibiotice sunt eficiente în tratamentul febrei tifoide. Cloramfenicolul a fost medicamentul preferat pentru mulți ani. Datorită efectelor secundare rare, cloramfenicolul a fost înlocuit cu alte antibiotice eficiente. Alegerea acestora este ghidată de identificarea regiunii geografice în care a fost contractată infecția (anumite tulpini din America de Sud prezintă o rezistență semnificativă la unele antibiotice.) Dacă apar recidive, pacienții reiau tratamentul cu antibiotice.

Cei care se îmbolnăvesc cronic (aproximativ 3% -5% din cei infectați), pot fi tratați cu antibiotice pe termen lung. Adesea, îndepărtarea vezicii biliare, locul infectării cronice, e o opțiune de tratament.

Mai ales pentru cei care călătoresc în zone cu risc sporit, vaccinurile sunt acum disponibile.

E vorba de vaccinurile:

- Typhoid conjugate vaccine (Typbar-TCV®), din care ai nevoie de o doză;

- Vi polysaccharide (ViPS), din care ai nevoie de o doză;

- Ty21a live oral vaccine, din care ai nevoie de 3-4 doze;

- Revaccinarea pentru ViPS și Ty21a se face la fiecare 3-7 ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel