Febra Dengue a ajuns la nivelul de epidemie în Argentina, unde sunt deja înregistrate peste 41.000 de cazuri de infectare și 39 au decedat de la începutul anului din cauza bolii virale produsă de mușcătura țânțarilor Aedes aegypti.
”Dengue, numită și febra de spargere a oaselor, se răspândește, din păcate și în Europa cu cazuri autohtone în sudul Franței. O altă problemă infecțioasă multiplicată de globalizare și încălzire totală”, a afirmat expertul Matteo Bassetti, directorul Clinicii de Boli Infecțioase de la Policlinica San Martino din Genova (Italia), într-o postare pe Twitter.
Potrivit acestuia ”alarma” vine atât din sudul Franței, cât și din Anglia, precum și din unele cazuri înregistrate în Italia, notează ViNotizie.
Caracteristici clinice ale febrei Dengue
Până la 80% din toate infecțiile cu Dengue sunt asimptomatice. Simptomele clinice raportate în mod obișnuit includ: debutul brusc al febrei mari,
cefalee severă și dureri retro-orbitare, mialgie, artralgie, erupție cutanată maculopapulară, hemoragie minoră.
Febra și alte simptome urmează adesea o secvență de tip "saddleback", cu o scurtă remisiune după a treia zi. Boala durează rareori mai mult de 10 zile, dar convalescența poate fi prelungită și debilitantă.
O parte din cazuri, de obicei sub 5%, pot fi grave și o fracțiune dintre acestea pot fi fatale.
Cele mai multe cazuri severe și decese apar în rândul copiilor și adolescenților. Dengue severă - denumită în mod obișnuit ”febra hemoragică Dengue/sindromul de șoc Dengue (DHF/DSS)” pentru a o deosebi de febra Dengue (DF) ”clasică” - se caracterizează printr-o creștere a permeabilității vasculare care poate duce la un șoc hipovolemic care pune în pericol viața.
Cauzele stării grave de Dengue (DHF/DSS) au fost dezbătute timp de decenii, dar rămân nerezolvate. O ipoteză intens contestată este aceea că, după o infecție ”primară” cu un serotip, infecțiile ”secundare” cu unul sau mai multe dintre celelalte serotipuri pot precipita ”intensificarea dependentă de anticorpi” (ADE).
Rezolvarea acestei probleme este îngreunată de absența unui model animal fiabil. În plus, există o lipsă de consens în ceea ce privește validitatea unui set de criterii gradate pentru a clasifica gravitatea. Ambele aspecte sunt de o importanță capitală pentru gestionarea și tratamentul pacienților și pentru acceptarea vaccinurilor împotriva Dengue, arată Centru European pentru Controlul Bolilor.
Febra Dengue, simptome
Potrivit CDC, 1 din 4 persoane infectate cu Dengue se va îmbolnăvi, iar pentru acestea, simptomele pot fi ușoare sau severe.
Forma severă a bolii poate pune în pericol viața în numai câteva ore și necesită aseea îngrijiri la spital.
Simptomele ușoare ale febrei Dengue pot fi confundate cu alte boli care provoacă febră, dureri sau o erupție cutanată.
Cel mai frecvent simptom al acestei boli este febra cu oricare dintre următoarele:
- greață, vărsături
- erupție cutanată
- dureri și dureri (dureri oculare, de obicei în spatele ochilor, dureri musculare, articulare sau osoase)
Simptomele febrei dengue durează de obicei 2-7 zile. Majoritatea oamenilor își vor reveni după aproximativ o săptămână, în urma unui tratament care vizează simptomatologia, administrarea de antipiretice, hidratare și odihnă.
În cazul formei severe a febrei Dengue, care poate afecta 1 din 20 de persoane, aceasta poate duce la hemoragie internă și chiar deces.
Semnele de avertizare ale febrei Dengue severe încep,de obicei, în cele 24-48 de ore după ce febra a dispărut.
Astfel, simptomatologia febrei Dengue severe include:
- dureri de burtă, sensibilitate
- vărsături, de cel puțin 3 ori în 24 de ore
- sângerare din nas sau din gingii
- vărsături cu sânge sau scaun cu sânge
- senzația de oboseală, neliniște sau iritabilitate.
În cazul în care aveți oricare dintre aceste simptome este important să vă prezentați de urgență la Camera de Gardă.
Febra Dengue, tratament
În cazul formei ușoare a febrei Dengue, tratamentul constă în odihnă, administrarea de medicamente pentru scăderea febrei, aspirina și medicamentele anticoagulante sunt interzise, și o hidratare corespunzătoare.
În cazul formei severe, tratamentul va fi decis de către medicii din cadrul Camerei de Gardă, în funcție de severitatea simptomelor.
Febra Dengue, prevenție
Boala este transmisă prin mușcătura țânțarilor, astfel, pentru a o preveni este important să evitați să fiți pișcați de aceste insecte. La ieșirile la aer liber utilizați spray-urile de protecție, există varianta specifică pentru țânțari sau cea universală, care include și protecția împotriva căpușelor, o altă ”amenințare”, mai ales în cazul ieșirilor la iarbă verde.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.