FDA: Vaccinul anti-COVID al Moderna, eficient și sigur la copii

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
FDA - Foto: Freepick
FDA - Foto: Freepick

FDA anunță că vaccinul anti-COVID al Moderna este eficient și sigur la copii.

Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA a declarat că vaccinul anti-COVID al Moderna pare sigur și eficient pentru utilizarea la copiii cu vârste cuprinse între 6 luni și 17 ani.

Un comitet format din mai mulți oameni de știință se va reuni săptămâna viitoare pentru a vota dacă va recomanda autorității de reglementare să autorizeze vaccinul la copii.

FDA a declarat în documentele publicate vineri seara că vaccinul a generat la copii un răspuns imunitar similar celui observat la adulți în cadrul testelor anterioare, potrivit Reuters, citează Mediafax.

"Datele disponibile susțin eficacitatea vaccinului Moderna în prevenirea COVID-19 simptomatic la grupele de vârstă pediatrică de la 6 luni până la 17 ani", a precizat FDA.

FDA a adăugat că, în general, vaccinul a avut un profil de efecte secundare la copii similar cu cel observat la adulți, deși copiii mai mici au avut febră mai frecvent.

Ambele vaccinuri COVID-19 pe bază de ARN mesager, Moderna și Pfizer, au fost asociate cu cazuri rare de miocardită, în special la bărbații tineri.

Unele țări din Europa au limitat utilizarea vaccinurilor Moderna pentru grupele de vârstă mai tinere, după ce unele studii au arătat că acestea erau legate de un risc mai mare de apariție a inflamației cardiace.

FDA a declarat că miocardita este un risc cunoscut asociat cu vaccinul, dar că studiile pediatrice ale producătorului de medicamente nu au fost suficient de mari pentru a cuantifica frecvența inflamației cardiace rare la grupele de vârstă pediatrică.

Vaccinul Pfizer/BioNTech este deja autorizat în SUA pentru persoanele cu vârsta de 5 ani și peste.

CDC declara, în luna mai, că rapoartele de miocardită după acest vaccin au fost mult mai mici la băieții cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani decât la adolescenți și bărbați tineri.

Vaccinurile COVID ARN mesager NU afectează menstruația. Studiile EMA NEAGĂ ferm amenoreea la femei

 

Datele medicale disponibile sugerează că vaccinurile anti-COVID-19 care au la bază tehnologia ARN mesager nu cauzează absenţa menstruaţiei (amenoree), a anunţat vineri Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), relatează Reuters, citează Agerpres.

Această analiză a fost determinată de raportarea unor tulburări ale ciclului menstrual în cazul unor femei care au primit una sau două doze ale vaccinurilor anti-COVID-19 dezvoltate de compania Moderna şi de alianţa Pfizer-BioNTech.

Tulburările menstruale pot să apară din cauza unei game largi de motive, inclusiv a unor afecţiuni medicale preexistente, precum şi a stresului şi a oboselii. Autorităţile medicale au subliniat faptul că astfel de cazuri au fost raportate şi în urma unor infecţii COVID-19.

Amenoreea este definită ca o absenţă a ciclului menstrual timp de cel puţin 90 de zile.

De asemenea, EMA a anunţat că PRAC, comitetul său de evaluare a riscurilor de farmacovigilenţă, continuă să analizeze cauzele unor sângerări menstruale abundente după administrarea celor două vaccinuri.

Raportări ale unor cicluri menstruale abundente - sângerări caracterizate printr-un volum şi/sau durate sporite, care afectează calitatea vieţii - au fost caracterizate ca un motiv potenţial de îngrijorare după ce un studiu realizat în Norvegia a sugerat o creştere a frecvenţei acestor cazuri în urma vaccinării.

Vineri, membrii PRAC au spus că au evaluat toate datele medicale disponibile despre riscurile posibile şi că au cerut producătorilor de vaccinuri să le transmită informaţii cumulative şi actualizate despre astfel de cazuri. 

Singurul lucru pe care nu l-a făcut vaccinul anti-COVID

 

"Până acum, vaccinurile care au fost pe piață și-au dovedit utilitatea.

În primul rând, au scăzut rata de mortalitate, a scăzut numărul de forme severe, ceea ce e foarte important.

Nou Lockdown după planul eșuat al Chinei? Streinu-Cercel, despre mișcarea ce va URMA în TOAMNĂ: Prăbușire virală

Dar, ceea ce nu a reușit să facă vaccinul? Nu a reușit să blecheze transmiterea virusului în populație. Acest lucru nu l-a realizat și există și o explicație cât se poate de clară, pentru că vaccinul generează anticorpi de tip IGG, iar noi, la nivelul mucoaselor, ne apărăm cu IgA, cu două molecule de IgA legate.

În acest context, s-a pus problema să se facă un vaccin de administrare intra-nazală, cum este la virusul gripal, însă modalitatea de lucru cu SARS-CoV-2 este deosebit de periculoasă și vorbim despre sisteme de bio-siguranță de nivel IV, ori astfel de sisteme de siguranță biologică de nivel IV, pentru fabricarea de vaccinuri nu prea s-au făcut. Cel mult au fost de nivel III.

Și lucrul cu un virus viu, ca să-l faci virus viu atenuat, pentru a putea administra intra-nazal, este destul de complicat și costisitor. Și atunci s-a ales varianta mai scurtă, cea cu ARN mesager și virusuri purtătoare pe care le cunoșteam și rezultatele au fost cele mai care le cunoaștem, adică la ARN mesager a acoperit undeva la 90% din punct de vedere al protecției față de formele severe, iar celelalte, cu virus purtător, undeva spre 60% - 70% sau chiar mai puțin", a declarat medicul Adrian Streinu - Cercel, în exclusivitate pentru DC Medical.

Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel