FDA, investigație privind riscurile utilizării tampoanelor contaminate cu plumb și metale

Monika Baciu |
Data publicării:
tampoane - FOTO: Freepik@tetenio
tampoane - FOTO: Freepik@tetenio

Acest obiect comun, folosit la scară largă, poate duce la cancer. Este plin de substanțe toxice.

Vezi și: Pacientul, în centrul ghidurilor cardiologice. Prof. dr. Eduard Apetrei: Noi nu tratăm valoarea tensiunii arteriale, ci vom trata bolnavul care are hipertensiune arterială

Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a lansat o investigație privind expunerea potențială la metale grele în urma utilizării tampoanelor. Această acțiune vine după publicarea unor rezultate îngrijorătoare dintr-un studiu de laborator, care a detectat diferite metale atât în tampoane organice, cât și neorganice.

Studiul anterior ridică semne de întrebare

Studiul inițial, realizat de cercetători de la Universitatea Columbia, Universitatea de Stat din Michigan și Universitatea din California, Berkeley, și publicat în Environment International, a găsit niveluri detectabile de metale precum plumb, arsenic și cadmiu în diverse mărci de tampoane. Acest studiu de mică amploare a testat 24 de produse de tampoane achiziționate din magazine și online între septembrie 2022 și martie 2023.

Plumbul a fost găsit în toate produsele testate, în timp ce alte metale au apărut la niveluri variabile în funcție de eticheta produsului, fie că era organic sau neorganic. Tampoanele neorganice au arătat concentrații mai mari de plumb, în timp ce produsele organice conțineau mai mult arsenic, potrivit Medscape.

Vezi și: Terapia CPAP reduce mortalitatea în cazul vârstnicilor. Efect în cazul apneei de somn obstructive și impact asupra sănătății cardiovasculare

Investigația extinsă a FDA

Ca răspuns la aceste descoperiri, FDA a anunțat un studiu amplu pentru a evalua prezența metalelor în tampoane și pentru a analiza potențialele riscuri pentru sănătatea utilizatorilor. Agenția a subliniat că, înainte de a putea fi vândute legal în SUA, tampoanele trebuie să îndeplinească standarde stricte de siguranță și eficiență.

Producătorii sunt obligați să efectueze teste detaliate ale materialelor și ale produsului final în timpul procesului de producție. Investigația FDA va consta în două studii.

Unul va implica teste de laborator pentru a măsura eliberarea metalelor din tampoane în condiții care imită utilizarea normală. Cel de-al doilea studiu va fi o revizuire a cercetărilor existente privind efectele metalelor asupra sănătății în contextul utilizării tampoanelor.

Tampoane - FOTO: [email protected]

Riscurile pentru sănătate asociate expunerii la metale grele

Metale precum plumbul și arsenicul sunt cunoscute pentru efectele lor negative asupra diferitelor sisteme din corp, inclusiv creierul, rinichii și organele reproducătoare. Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (EPA) menționează că nu există un nivel sigur de expunere la plumb, iar efectele acestei expuneri se acumulează pe parcursul vieții.

Având în vedere că menstruația începe de obicei în jurul vârstei de 12 ani și continuă până la menopauză, care are loc în medie la vârsta de 51 de ani, impactul pe termen lung al expunerii la metale din tampoane poate fi semnificativ. Autorii studiului au subliniat că între 52% și 86% dintre persoanele care menstruează folosesc tampoane, evidențiind astfel relevanța pe scară largă a acestei probleme.

Vezi și: Boala banală și ignorată care poate duce la Alzheimer. Dr. Bogdan Ovidiu Popescu: Asta este o dovadă

Testarea materialelor și a procesului de fabricație

Tampoanele sunt fabricate din materiale absorbante precum bumbacul, nailonul și vâscoza, toate acestea având potențialul de a conține metale absorbite din mediul înconjurător. Bumbacul, în special, este cunoscut pentru absorbția metalelor din sol. În plus, metalele pot fi introduse în produs în timpul procesului de fabricație.

Permeabilitatea ridicată a mucoasei vaginale adaugă un motiv suplimentar de îngrijorare, deoarece substanțele absorbite pe această cale evită procesele normale de detoxifiere ale organismului și intră direct în sistemul circulator. Studiul FDA va încerca să determine dacă metalele detectate în tampoane sunt eliberate în timpul utilizării și dacă pot fi absorbite în organism.

Pașii următori ai investigației

Deși studiul inițial a identificat metale în tampoane, nu a examinat dacă aceste metale sunt eliberate în timpul utilizării sau dacă sunt absorbite în organism. Investigația FDA va încerca să răspundă la aceste întrebări cruciale. Cu toate acestea, agenția nu a oferit încă un termen specific pentru finalizarea studiului său.

Rezultatele studiului FDA ar putea avea implicații importante pentru reglementarea și siguranța tampoanelor în viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
NoMy - smt4.5.3
pixel